Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terveystarkastaja syynää kalatiskit vuosittain

Talous
 
Anu Vallinkoski

Kalatiskien elintarviketurvallisuuden valvonta on Suomessa kuntien vastuulla. Helsingissä kaupungin ympäristökeskuksen terveystarkastajat piipahtavat vähintään kerran vuodessa tarkastuskäynnillä ruokakaupoissa, joissa on palvelumyyntiä kuten kalatiski.

"Tarvittaessa käymme useamminkin. Esimerkiksi asiakkaiden valitusten vuoksi teemme tarkastuskäyntejä", elintarviketurvallisuuspäällikkö Riikka Åberg Helsingin kaupungin ympäristökeskuksesta kertoo.

Tarkastajat kiinnittävät huomiota muun muassa puhtauteen ja säilytyslämpötilojen oikeellisuuteen. Kalatiskillä he tarkkaavat myös kalojen pyynti- ja nostopäivien merkintöjä.

"Viime vuoden lopulta lähtien on pitänyt laittaa asiakkaiden nähtäville myös pyyntitapa ja kalalajin latinankielinen nimi. Tähän emme tosin ole vielä hirveästi puuttuneet", Åberg kertoo.

Tehdyistä tarkastuksista lähes neljännes poiki viime vuonna huomautuksen ja uusintatarkastuksen. Tavallisimpia epäkohtia olivat vääränlaiset säilytyslämpötilat tai puutteellinen kalan pyyntiaikojen todentaminen.

Huomautuksista vain osa tuli kalatiskien puutteista. Tarkastustilastoissa ei eritellä, missä kohtaa myymälää ongelmia on ollut.

Åbergin mukaan kaupat ovat kiitettävästi korjanneet havaitut puutteet.

Vuosittaisilla käynneillään terveystarkastajat eivät tutki myytävien kalatuotteiden laatua.

Viimeksi pääkaupunkiseudulla viranomaiset ottivat näytteitä tuoreesta kalasta kaikilta seudun kalatiskeiltä viisi vuotta sitten. Tuolloin puolet näytteistä oli mikrobiologiselta laadultaan huonoja.

"Sittemmin myymälät ovat itse ryhtyneet ottamaan enemmän näytteitä ja kiinnittämään enemmän huomiota myyntiaikoihin", Åberg toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat