Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

PK-yritykset uskovat talouden piristyvän

Barometriin vastanneet yritykset luottavat, että nykyiset työpaikat pysyvät

Talous
 

Pienten ja keskisuurten yritysten näkymät ovat kirkastuneet. Suomen Yrittäjien, Finnveran sekä työ- ja elinkeinoministeriön teettämän pk-yritysbarometrin mukaan yritysten odotukset suhdannekehityksestä ovat valoisampia kuin puoli vuotta sitten. Talouskasvun odotetaan lähtevän käyntiin vähitellen.

Yritysten odotuksia on parantanut barometrin mukaan viennin piristyminen.

Pk-yrityksistä lähes joka kolmas arvioi suhdanteiden paranevan seuraavien 12 kuukauden aikana ja enää vajaa viidennes pelkää niiden edelleen heikkenevän. Edellisessä barometrissa parempia suhdanteita ennakoivia vastaajia oli seitsemän prosenttiyksikköä vähemmän ja heikkeneviä suhdanteita ennakoivia yhdeksän prosenttiyksikköä enemmän.

Yhdeksän kymmenestä yrityksestä uskoo myös pystyvänsä säilyttämään nykyiset työpaikat.

"Palveluissa, teollisuudessa ja rakentamisessa uskotaan siihen, että työvoiman määrää voidaan hieman jopa lisätä. Sen sijaan kaupassa näkymät ovat heikoimmat", ekonomisti Petri Malinen Suomen Yrittäjistä sanoo tiedotteessa.

Yritysten työllistämisnäkymät ovat hieman paremmat kuin keväällä.

Huono uutinen on se, että irtisanomispaineet ovat suurimpia barometrin suurimmissa yrityksissä.

Vaikeaksi tilanteen tekee se, että arviot tuotantokustannusten noususta ovat aivan samaa tasoa kuin viime vuosikymmenen puolivälissä, jolloin talouskehitys oli vahvaa.

"Nyt samankaltaiseen kustannusnousuun joudutaan sopeutumaan huomattavasti vaisumman kysynnän ja kannattavuuden oloissa", Malinen sanoo

Liikevaihdon kasvuodotukset ovat yrityksissä edelleen laimeita kotimarkkinoiden heikkouden takia. Rakennusalalla kasvuun uskotaan silti vahvimmin.

Investoinneissa vaisu meno jatkuu. Joka kolmas kaupan ja rakennusalan yritys aikoo vähentää investointejaan. Teollisuudessa ja palveluissakin lähes joka neljäs vastaaja ilmoittaa vähentävänsä investointeja.

Barometriin vastasi 6 500 yritystä eri puolilta Suomea. Pk-yritys määritellään yritykseksi, jonka palveluksessa on vähemmän kuin 250 työntekijää ja jonka vuosiliikevaihto on enintään 50 miljoonaa euroa. Barometri julkistetaan kaksi kertaa vuodessa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat