Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:lta puolen miljardin tukipaketti viljelijöille

Myös nykyisten viljelijätukien maksatuksia aikaistetaan kassakriisin helpottamiseksi

Talous
 
Wiktor Dabkowski
Parikymmentä suomalaisviljelijää oli mukana Brysselin suurmielenosoituksessa maanantaina.
Parikymmentä suomalaisviljelijää oli mukana Brysselin suurmielenosoituksessa maanantaina. Kuva: Wiktor Dabkowski

EU-komission esitti maanantaina, että Venäjän tuontikiellon aiheuttamia tuottajahintojen laskua EU:n maanviljelijöille kompensoidaan kaikkiaan puolen miljardin euron tukipaketilla. Se, miten tukipotti jakautuu eri jäsenmaiden kesken, on vielä auki, sanoi maa- ja metsätalousministeri Kimmo Tiilikainen maanantaina Brysselissä, jossa koolla olivat EU-maiden maatalousministerit käsittelemässä Euroopan maatalouskriisiä.

"Nyt on ainakin tunnistettu viljelijöiden tarpeet. Jatkoneuvotteluissa selviää, millainen summa tuesta olisi saatavissa Suomeen."

Komissio ehdottaa myös, että nykyisten viljelijätukien ennakkomaksatuksia aikaistetaan. Suomen osalta kyse on noin 60 miljoonan euron maksatuksista joitakin kuukausia ennakoitua aiemmin, Tiilikainen sanoo.

"Kyse ei ole lisärahasta, vaan tämä on ensiapua, jolla helpotetaan talousvaikeuksiin joutuneiden tilojen maksuvalmiutta."

Kyse on luonnonhaittakorvauksesta ja ympäristökorvauksen korotetuista ennakoista, Tiilikainen sanoo.

"Tukien nopeampi tilittäminen tuo apua, mutta eihän se tietenkään kannattavuutta lisää."

Tuhannet vihaiset maanviljelijät osoittivat maanantaina mieltään Euroopan unionin pääkaupungissa Brysselissä ja vaativat maataloudelle kriisiapua. Viljelijöiden mukaan tukea tarvitaan siksi, että maataloustuotteiden tuottajahinnat ovat laskeneet paljon.

Uutistoimisto AFP:n mukaan eniten mielenosoittajia tuli Belgiasta, Ranskasta ja Saksasta. MTK:n mukaan protestissa oli mukana parikymmentä suomalaista viljelijää ja yksi Suomessa valmistettu traktori.

Viljelijät sytyttivät ilotulitteita, soittivat torvia ja tukkivat Brysselin keskustan kadut traktoreillaan.

Maatalouden ongelmat johtuvat siitä, että Ukrainan sodan takia EU ja Venäjä ovat määränneet toisilleen pakotteita ja vastapakotteita. Venäjä on kieltänyt monien maataloustuotteiden tuonnin EU-maista.

Tuontikielto ja Kiinan talouskasvun heikkeneminen ovat johtaneet siihen, että maidon sekä sian- ja naudanlihan hinnat ovat laskeneet. "Eurooppa hukkuu maitoon", luki maidontuottajien julisteessa.

Ranskalaiset, Calvados'n alueen viljelijät sanoivat, että he haluavat reilua hintaa tuotteistaan. Ranskan maatalousministeriö on arvioinut, että 22 000 ranskalaista maatilaa on konkurssin partaalla. Niillä on velkaa miljardi euroa.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila oli ensimmäistä kertaa mukana mielenosoituksessa Brysselissä. "En ole aiemmin ollut aktiivisesti mukana tällä tavalla. Katselijan roolissa olen ollut."

Marttila arvioi, että akuutti talouskriisi uhkaa noin tuhatta suomalaistilaa. Ensimmäisenä vararikkoon menevät suuret ja tuottavimmat tilat, jotka ovat viime vuosina investoineet tuotannon laajentamiseen. Suomessa on vajaat 60 000 aktiivitilaa.

"Parhaasta päästä tiloja menee vasaran alle, kun kaikki kannattavuuslaskelmat menevät uusiksi tai pettävät. Kun markkinat romahtavat alta, rahat loppuvat kassasta", Marttila sanoo.

Puheenjohtajan mukaan parin vuoden päästä vaarassa on 10 000 suomalaistilaa. "Osa menee hiipumalla. Vakavaraiset tilat pärjäävät myymällä puuta perämetsistä, mutta muutamassa vuodessa nekin rahat on syöty."

Pahiten tuottajahintojen lasku kalvaa maito- ja sikatiloja. Maidon tuottajahinta on vuodessa laskenut 45 sentistä 35 senttiin litralta. Edellisen kerran tuottajahinta oli näin matalalla kymmenen vuotta sitten.

Sianlihassa pahin esimerkki tulee Itä-Suomesta, jossa HK Scan yllättäen sanoi irti parikkalalaisen tuottajan sopimuksen.

Marttilan mielestä EU:n pitää vakauttaa maatalousmarkkinat.

"Syytän poliitikkoja laiskuudesta. Näihin vätyksiin pitää saada vauhtia. "

Hänen mukaansa vakauttamisesta on puhuttu kymmenen vuotta.

"Mutta mitään ei ole tapahtunut. Tilanne vain huononee."

Vakauttaminen tarkoittaa Marttilan mukaan sitä, että EU:n tuella Euroopan liikatuotantoa ryhdytään myymään unionin ulkopuolisiin maihin. Ennen uusien markkinoiden löytymistä viljelijät tarvitsevat kriisiapua.

Vaikka Venäjä on sulkenut rajansa, Marttilan mielestä muita ostajamaita löytyy.

"Kyllä maailmassa ruoansyöjiä riittää. Se ei ole ongelma, mutta se vaatii EU:lta tukitoimia, että saadaan vientiä ulos", Marttila sanoo.

Hänen mielestään ruoan viennillä olisi kytkös pakolaiskriisiin.

"Voisimme auttaa ihmisiä heidän lähtömaissaan."

Oikaisu 9.9. Jutussa on tittelivirhe. Kimmo Tiilikainen on maatalous- ja ympäristöministeri, ei maa- ja metsätalousministeri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat