Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Baswaren hollantilais­pomo neuvoo suomalaisia: Hyvääkin tuotetta pitää kehittää – ja joskus luopua siitä

Suomalaisen ohjelmistoyhtiön hollantilaisjohtaja kehittää uusia palveluita Lontoossa

Talous
 
Conor O'leary
Rahoituspalvelujen johtaja Ad van der Poel (kesk.) ei usko, että Britannian mahdollinen ero EU:sta hetkauttaa Baswarea ja sen asiakkaita. Paul Newman (vas.) ja Harold Bosse työskentelevät myös Lontoon-toimistossa.
Rahoituspalvelujen johtaja Ad van der Poel (kesk.) ei usko, että Britannian mahdollinen ero EU:sta hetkauttaa Baswarea ja sen asiakkaita. Paul Newman (vas.) ja Harold Bosse työskentelevät myös Lontoon-toimistossa. Kuva: Conor O'leary

Kulisseilla on väliä – ainakin jos haluaa myydä rahoituspalveluita Lontoossa.

"Entinen toimistomme oli niin hirveän näköinen, että sinne ei voinut kutsua ketään", kertoo Ad van der Poel, suomalaisen Basware-ohjelmistoyhtiön rahoituspalveluista vastaava johtaja.

Fakta

Van der Poel miettii uusia tuotteita

 Suomalaisella Baswarella on Britanniassa noin 150 työntekijää. Pörssilistattu Basware on perustettu 1985. Yhtiön toimitusjohtaja on Esa Tihilä.

 Hollantilainen Ad van der Poel nimitettiin Baswaren rahoituspalveluista vastaavaksi johtajaksi marraskuussa 2014. Hänen asemapaikkansa on Lontoo, ja hän on myös Basware-konsernin johtoryhmän jäsen.

 Van der Poelin tehtäviin kuuluu kehittää uusia rahoitustuotteita, joiden avulla asiakasyhtiöt hallinnoivat kassavirtaansa entistä tehokkaammin. Britanniassa tärkeä kohderyhmä on myös julkinen sektori ja sen laskutus.

 Aiempaa rahoituspalvelukokemusta hänellä on 20 vuoden ajalta Bank of Americasta ja ING-pankista.

Mutta uusissa tiloissa silmä lepää. On valkoista pintaa ja lasiseinää. Osoitekin on hieno: Lontoon kaareva Aldwych-katu. Kyllä kelpaa kutsua asiakkaita.

Vajaan vuoden Baswarella töissä olleella van der Poelilla on iso haaste. Hollantilainen kehittää ja johtaa yhtiön rahoituspalveluita.

"Emme ole ryhtymässä pankiksi", van der Poel huomauttaa heti kärkeen.

Basware tunnetaan verkkolaskuohjelmistaan ja muista taloushallinnon ratkaisuistaan. Baswaren avoimessa verkostossa tekee kauppaa yli miljoona yhtiötä sadassa maassa.

Mutta nyt tarvitaan uusia tuotteita. Suunta on rahoituspalvelut: "Meillä on suunnaton määrä dataa. Mikä tahansa finanssialan yritys haluaisi sen."

Tiivistettynä sanoen Basware kehittää nyt tuotteita, jotka "vapauttavat asiakkaan rahat".

Taustalla on liike-elämän ikuinen ongelma: ostaja haluaa maksaa tilauksensa mahdollisimman myöhään, mutta tavarantoimittaja haluaa maksun mahdollisimman aikaisin.

"Rahaa on kiinni enemmän kuin pankit lainaavat yrityksille."

Basware on kehitellyt useita tuotteita maksuliikenteen nopeuttamiseksi. Yhdessä niistä tavarantoimittaja saa luottokorttifirman kautta maksun, heti kun lasku on hyväksytty. Hinta on parisen prosenttia laskusta.

Toinen uutuus on ohjelma, joka nakuttaa ostajalle sitä suuremman alennuksen, mitä nopeammin lasku on maksettu.

Kolmannessa tuotteessa pankki linkittyy Baswaren verkostoon, jotta toimittaja saa maksun mahdollisimman ajoissa. Riskien minimoimisessa auttaa Baswaren iso tietopankki yritysten maksuhistoriasta.

Basware ei ole yksin miettimässä rahoitusalan digituotteita.

"Markkinoilla tapahtuu nyt paljon. Vanhat kilpailijat ovat liikkeellä, ja uusia start-up-yhtöitä syntyy. Uusilla ei ole kuitenkaan samanlaista dataa kuin meillä", van der Poel kertoo.

Britanniassa Basware on hakeutunut myös julkiselle sektorille. Yhtiö osti huhtikuussa Procserven, joka on Britanniassa iso julkisen puolen sähköisten hankintaratkaisujen tarjoaja.

Britanniassa ollaan vasta siirtymässä verkkolaskutukseen. Julkisen sektorin muutokset kirittävät yksityistä sektoria.

Van der Poelin mielestä Pohjoismaat ovat kuitenkin yhä verkkopalvelujen edelläkävijöitä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa verkkolaskutus on lapsenkengissä.

"Toisaalta Yhdysvalloissa digitalisointia vauhdittaa se, että kaikki haluavat maksun aina mahdollisimman pian."

Noin 1 600 työntekijän Basware ei ole ohjelmistoyhtiöksi mikään rahasampo. Viime vuonna yhtiö teki vain 4,3 miljoonan euron liikevoiton, kun liikevaihto oli 128 miljoonaa euroa. Van der Poelin mukaan kannattavuus on samaa tasoa Britanniassakin.

"Pitää muistaa, että investoimme yhä paljon. Tuotot ovat hyvät, ja kasvu on hyvää."

Miltä hollantilaisesta tuntuu työskennellä suomalaisessa yhtiössä? "Suomalaisessa? Minusta Basware on kansainvälinen yhtiö."

Van der Poel näkee suomalaisuuden kuitenkin yhtiön juurissa: "Ollaan reiluja ja avoimia, ihmiset nauttivat töistä ja haluavat olla siinä parhaita. Se on hyvä kulttuuri."

Hänkin on silti törmännyt suomalaisen liike-elämän insinöörivetoisuuteen.

"Henkilökohtainen mielipiteeni on, että Suomi on insinöörimaa. Hyvääkin tuotetta pitäisi muistaa kehittää kaiken aikaa. Ja siinä pitää kuunnella muita. Joskus tuotteesta pitää osata myös luopua."

Ei yllätä, että Baswaren markkinointijohtaja on britti.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat