Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS listasi ohjeet kalaostostensa ekologisuudesta kiinnostuneille

Kalaostoksensa ekologisuudesta kiinnostuneille kuluttajille on tarjolla runsaasti tietoa

Talous
 
Anu Vallinkoski
Markku Niskanen HS
Hauen kaupallinen kalastus ei vaaranna kotimaisia haukikantoja. Ahventa ostaessa kannattaa suosia Suomen sisävesiltä ja rannikolta pyydettyä ahventa.
Hauen kaupallinen kalastus ei vaaranna kotimaisia haukikantoja. Ahventa ostaessa kannattaa suosia Suomen sisävesiltä ja rannikolta pyydettyä ahventa. Kuva: Markku Niskanen HS

Saako syödä? Miten usein?

Ahven WWF:n kalaopas kehottaa suosimaan Suomen sisävesiltä ja rannikolta pyydettyä ahventa. Kannat ovat elinvoimaisia.

 

Hauki Kaupallinen kalastus ei vaaranna kotimaisia haukikantoja. WWF:n mukaan hauen käyttöä ruokakalana pitäisi lisätä. Terveyssyistä lasten, nuorten ja hedelmällisessä iässä olevien ei pitäisi syödä haukea useammin kuin 1-2 kertaa kuussa. Raskaana olevien ja imettävien äitien ei pitäisi syödä haukea lainkaan.

 

Kirjolohi (kotimainen, kasvatettu) Suomessa kirjolohen kasvatuksen ympäristövaikutuksia on vähennetty tuntuvasti. WWF suosittelee kotimaista kirjolohta ruokapöytään.

 

Norjan lohi (kasvatettu) WWF kehottaa harkitsemaan Norjassa kasvatetun lohen ostamista. Kasvatus aiheuttaa pistekuormitusta mereen. Kasvatuksessa myös kuluu rehukalaa enemmän, kuin viljely tuottaa ihmiselle kelpaavaa ravintoa.

 

Ruijanpallas Pohjois-Atlantilta pyydettyä ruijanpallasta kannattaa välttää ja Pohjois-Norjan rannikolta pyydettyä ostaa harkiten. Ruijanpallas on ylikalastettu laji. Tosin Pohjois-Norjan rannikolla kannat ovat elpymässä.

 

Siika Suomen sisävesissä kasvanutta ja kiertovesikasvatettua siikaa voi syödä huoletta. Suomen merialueelta pyydetyn siian ja verkkoaltaissa kasvatetun siian ostamista pitäisi WWF:n mukaan harkita. Sisävesien vähäinen kaupallinen kalastus ei vaaranna siikakantoja. Merialueen siikasaaliista suurin osa on uhanalaista vaellussiikaa. Siian kassi- ja allaskasvatuksella on ympäristölle negatiivisia vaikutuksia.

 

Silakka Selkämeren silakkakannat ovat nyt ennätyssuuria. Silakkaa voisi syödä WWF:n mukaan enemmänkin. Terveyssyistä lasten, nuorten ja hedelmällisessä iässä olevien ei pitäisi syödä isoa perkaamattomana yli 17-senttistä silakkaa useammin kuin 1–2 kertaa kuussa.

 

Tonnikala Tonnikalalajeja on useita. Sinievätonnikalojen kannat ovat romahtaneet, ja lajin syömistä pitäisi välttää. Myös valkotonnikalan ja keltaevätonnikalan kannoista monet ovat liikakalastettuja tai kalastus on kestävyyden rajoilla. Kaupan on myös MSC-merkittyä valko- ja keltaevätonnikalaa.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira suosittelee syömään kalaa vähintään kaksi kertaa viikossa. Eri kalalajeja olisi hyvä syödä vaihtelevasti.

 

Lähteet: Evira, WWF:n kalaopas

Fakta

Näin kala säilyy hyvänä

 Kala pitää kuljettaa kaupasta kotiin mahdollisimman nopeasti. Paras kuljetuspaikka on kylmäkassi tai -laukku. Huoneenlämmössä tuore kala voi pilaantua jo parissa tunnissa.

 Jääkaapissa kala kannattaa laittaa kylmimpään paikkaan – tuoreelle kalalle ja lihalle tarkoitettuun nollatilaan tai sen puuttuessa alimmalle hyllylle.

 Tuore kala säilyy jääkaapissa vain pari päivää. Se olisi siis viisainta valmistaa ruuaksi viimeistään kahden vuorokauden kuluessa ostohetkestä.

 Jos kokonaisena ostettua kalaa ei valmista heti, kannattaa se ennen jääkaappiin laittamista fileoida ja ripotella fileiden päälle suolaa.

 Jääkaapissa säilytetty kypsennetty kala on syöntikelpoista parin päivän ajan. Valmiin kalaruuan voi myös pakastaa, kunhan sen tekee heti eikä parin päivän päästä.

 Pilaantuneen kalan tunnistaa aina epämiellyttävästä hajusta.  

 

Neuvot antoi Kotitalousopettajien liiton toiminnanjohtaja Aira Kuvaja.

Hyvin varustellulla kalatiskillä on useita kalalajeja mistä valita, mutta mitä kalaostoksilla pitäisi ottaa huomioon?

Suosi kotimaisia ja pienikokoisia kalalajeja – tällaisen nyrkkisäännön Maailman luonnonsäätiön WWF:n suojeluasiantuntija Matti Ovaska antaa kalalajien ekologisuutta puntaroivalle kuluttajalle.

"Suomessa kaupallinen kalastus on aika pienimuotoista ja sen kielteiset vaikutukset ovat yleisesti ottaen vähäisiä. Pienikokoisten parvikalojen, kuten sillin ja silakan, suosiminen on myös kestävää. Ne lisääntyvät nopeasti eivätkä ole yhtä herkkiä ylikalastukselle kuin monet suurikokoiset lajit", Ovaska perustelee.

Kalaostoksensa ekologisuudesta kiinnostuneille on tarjolla kalatiskillä paljon tietoa. Viime vuoden lopulla voimaan astuneen EU-säännöksen mukaan kaupan pitäisi ilmoittaa kalastetun kalan pyyntitapa.

"Jos kala on saatu pohjatroolilla tai pitkäsiimalla, pitäisi hälytyskellojen soida. Meren pohjaa kyntävä trooli tuhoaa pohjan ekosysteemejä. Sekä trooli- että siimapyynnissä tulee myös sivusaalista, uhanalaisia lajeja ja alamittaisia kaloja", Ovaska tähdentää.

Pyyntipaikka on pitänyt ilmoittaa jo jonkin aikaa. Paikan perusteella kalan ekologisuutta on hieman vaikeampi päätellä. Paikan hyvyys tai huonous vaihtelee kalalajeittain.

"Tosin Välimereltä pyydettyä kalaa pitäisi välttää. Siellä lähes kaikki kalakannat ovat ylikalastettuja", Ovaska summaa.

Kuluttajaa kalatiskillä auttavat myös monenlaiset sertifikaatit, jotka vakuuttelevat, että kala on pyydetty tai kasvatettu kestävällä tavalla. WWF:n mukaan pyyntikaloille myönnettävistä sertifikaateista luotettavin on MSC (Marine Stewardship Council) ja kasvatetuille kaloille myönnettävistä ASC (Aquaculture Stewardship Council).

MSC-sertifikaatti takaa, ettei pyynti verota kalakantoja liiallisesti ja etteivät pyyntitavat aiheuta merkittävää haittaa muulle meriluonnolle. ASC-sertifikaatti takaa, että kala on kasvatettu ekologisesti kestävällä tavalla.

Kalatiski pitää sertifioida erikseen ja toistaiseksi Stockmann on Suomen ainoa kauppaketju, jonka kalatiskeillä on oikeus myydä MSC- ja ASC-merkittyä kalaa. Myös muut ketjut ovat olleet kiinnostuneita hankkimaan kalatiskeilleen saman oikeuden.

Apua löytyy myös WWF:n juuri uudistetusta kalaoppaasta, jossa kalalajit on jaoteltu kolmeen ryhmään: vihreän valon saaneisiin suosittaviin, keltaisiin harkittaviin ja punaisella merkattuihin vältettäviin.

Vihreän valon ovat oppaassa saaneet muun muassa ahven, särkikalat ja kotimainen kasvatettu kirjolohi. Punainen valo hehkuu esimerkiksi taimenelle ja monille tonnikaloille.

Kalatiskillä kannattaa syynätä kalastetun kalan pyynti- ja kasvatetun kalan nostoaikoja. Jos kylmäketju on kunnossa, säilyy tuore kala hyvänä noin kymmenen päivän ajan.

Kalan tuoreutta voi arvioida myös aistein. Tuoreen kalan ei pitäisi tuoksua voimakkaasti kalalle. Kirkkaanpunaiset kidukset ovat hyvä merkki. Sen sijaan pienten kalojen rikkoutuneet vatsat kielivät, ettei vedenelävä ole enää kunnossa.

"Kaupan palvelutiskiltä ostettujen tuotteiden säilyvyysaikaa kannattaa aina kysyä myyjältä, sillä he tietävät, milloin tuotteet on valmistettu", Kotitalousopettajien liiton toiminnanjohtaja Aira Kuvaja sanoo.

Kalan käsittely – savustus, hiillostus ja graavaus – pidentävät kalan käyttöikää. Hiillostettu kala säilyy noin 2–5 vuorokautta, lämminsavustettu noin 5–7 vuorokautta, graavattu kala noin viikon ja kylmäsavustettu 2–4 viikkoa. Vakuumipakkaus pidentää säilyvyyttä.

Kuvaja kehottaa miettimään jo ennen kauppaan menoa, mitä kalasta aikoo tehdä.

"Kalaa ei kannata ostaa kuin se määrä, jonka aikoo päivän, parin sisään käyttää. Näin säästyy rahaa eikä tule ruokahävikkiä."

 

WWF:n kalaoppaan löydät osoitteesta wwf.fi/kalaopas/

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat