Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ely-johtaja metsäministeriön korkeaan virkaan

Talous
 
Helsingin Sanomat

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne-ja ympäristökeskuksen(ely) ylijohtaja Juha S. Niemelä valitaan maa- ja metsätalousministeriön luonnonvaraosaston johtoon. Aiemmin osasto tunnettiin metsäosastona.

Niemelän valinnan esittelee ministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio ja nimityksen vahvistaa valtioneuvosto ensi viikon torstaina.

Luonnonvaraosaston ylijohtajan paikka on vaikutusvaltainen, sillä luonnonvaraosasto johtaa Suomen metsäpolitiikkaa. Parhaillaan osastolla valmistellaan uusia Metsähallitus-lakeja, jotka ovat herättäneet suuria intohimoja.

Ministeriön tavoitteena on siirtää Metsähallituksen puukauppa osakeyhtiöön, jonka tosin omistaa emo-Metsähallitus. Sosiaalidemokraatit vastustavat yhtiöittämistä.

Metsänhoitaja Niemelä on 52-vuotias, ja koulutukseltaan hän on maatalous- ja metsätaloustieteiden tohtori. Hän on sitoutumaton.

Niemelä ottaa viran vastaan lokakuun puolivälissä. Hänen edeltäjänsä Juha Ojala siirtyi Työtehoseuran toimitusjohtajaksi.

Ylijohtajan virkaa tavoitteli 22 hakijaa, joista Husu-Kallio kutsui haastatteluun yhdeksän ehdokasta.

Erikoinen piirre prosessissa oli, että edellisen maa- ja metsätalousministerin Petteri Orpon (kok) kaudella ministeriön valtiosihteerinä toiminut Tiina Rytilä (kok) ei päässyt edes haastatteluihin. Hän on koulutukseltaan maatalous- ja metsätieteiden maisteri.

Rytilä tuli Orpon avustajaksi Suomen metsäyhdistyksestä, jossa hän johti päättäjien metsäakatemiaa. Akatemiassa koulutettaville, esimerkiksi kansanedustajille, jaetaan tietoja Suomen metsätaloudesta ja -teollisuudesta.

Ministeriökauden jälkeen Rytilä siirtyi takaisin metsäyhdistykseen.

Kansliapäällikkö Husu-Kallion mukaan Rytilällä ei ollut kokemusta henkilöjohtamisesta.

"Hän oli ministerin erityisavustaja pitkään, ja lyhyen aikaan valtiosihteeri. Hakijoissa oli sellaisia, joilla oli johtamiskokemusta. Henkilöitä oli laitettava järjestykseen", Husu-Kallio sanoo.

Husu-Kallion mielestä Niemelä on paras ehdokas siksi, että hän hallitsee laajasti luonnonvaraosaston kokonaisuuden. Osaston palveluksessa on 70 työntekijää.

"Hän on toiminut ely-keskuksen ylijohtajana, joten hän on käytännön tasolla ollut paljon tekemisissä meidän asioiden kanssa."

Haastatelluille ministeriö ei järjestänyt niin sanottuja palikkatestejä. "Niemelä ja aika moni muu on testattu jo aiemmin. Ei ollut tarvetta testeihin."

Husu-Kallio kuvaa Niemelää muutosjohtajaksi. Kansliapäällikön mukaan luonnonvaraosaston organisaatiota ei tarvitse muuttaa, ja osasto on kunnossa.

"Aina on hyvä, jos ihmisellä on muutosjohtajan sielu. Mutta rakenteellista remonttia ministeriön sisällä ei tarvita."

Metsänomistajien etujärjestö MTK ajoi ylijohtajaksi Marko Mäki-Hakolaa (kok), joka työskentelee järjestön elinkeinopäällikkönä Tampereella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat