Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmastonmuutos voi saada aikaan nykyistä suuremman pakolaiskriisin

"Kun epätoivoiset ihmiset lähtevät liikkeelle, heitä ei pysäytä mikään", sanoo Unepin johtaja

Talous
 
Sabrina Bqain
YK:n ympäristöohjelman UNEP:n pääjohtaja Achim Steiner.
YK:n ympäristöohjelman UNEP:n pääjohtaja Achim Steiner. Kuva: Sabrina Bqain

Vaikka globaali talouskriisi on saanut menestyneimmätkin teollisuusmaat vakaviin itsetunto-ongelmiin, on niiden nyt ryhdistäydyttävä, sanoo Suomessa vieraileva YK:n ympäristöohjelman Unepin johtaja Achim Steiner.

Ravistelu koskee Pariisin ilmastokokousta ja siellä tehtäviä sitoumuksia päästövähennyksiin ja ilmastorahoitukseen. Teollisuusvaltioilla ei ole varaa olla rahoittamatta köyhien maiden sopeutumista ilmastonmuutokseen, Steiner sanoo.

Ilmastorahoituksen pelisääntöjen sopimisella on kiire, sillä Pariisin kokoukseen on vain muutama kuukausi.

Kysymys on muun muassa siitä, miten teollisuusmaat toteuttavat kehitysmaille Kööpenhaminan ilmastokokouksessa vuonna 2009 lupaamansa sadan miljardin euron vuosittaisen ilmastorahoituksen vuoteen 2020 mennessä.

"Viimeistään nyt on vaihdettava näkökulmaa. Jos ilmastorahoitusta tarkastelee vain siitä näkökulmasta, että jotkin maat antavat rahaa joillekin toisille maille, katoaa tärkeä pointti."

Ilmastorahoituksessa on kyse investoinnista, jolla teollisuusmaat auttavat kokonaista mannerta, Afrikkaa, valitsemaan täysin eri energiaratkaisut mitä esimerkiksi Eurooppa itse on aikanaan valinnut – siis fossiilittoman energian, Steiner sanoo.

Jos kehitysmaille annettava ilmastorahoituspaketti ei ole uskottava, ne eivät sitoudu tavoitteisiin, Steiner sanoo. Se olisi kohtalokasta.

Sitä paitsi ilmastonmuutokseen vastaaminen on jo nyt tuonut teollisuudelle valtavasti mahdollisuuksia uuteen vihreään talouteen, Steiner sanoo. Ja vastaavasti: jos nyt ei toimita, riskit ovat hirvittävät.

Steiner puhuu karuin sanoin ilmastouhkista. Riskit voi pilkkoa kolmeen osaan, hän sanoo. Niillä kaikilla on valtavat taloudelliset vaikutukset.

On energian saatavuuteen liittyvät riskit, ruokahuoltoriskit ja valtava riski ilmastopakolaisista.

"Ilmastonmuutos tekee energiamarkkinoista epävakaat. Sodista jo nyt valtaosa liittyy energiaan."

Ruokamarkkina on mitä globaalein, ja äärettömän herkkä reagoimaan voimistuviin sääilmiöihin. "Se, mitä tapahtuu Kazakstanin viljapelloilla vaikuttaa maissin hintaan Meksikossa. Kun ruoasta tulee pula, seuraa konflikteja. Lopulta ihmiset lähtevät liikkeelle. Tulvat ja äärimmäinen kuivuus pakottavat ihmiset jättämään sellaisetkin alueet, joita on asuttu tuhansia vuosia."

Euroopan rajoilla nähdään nyt ennakkovaroitus siitä, mitä seuraa, jos ilmastonmuutosta ei saada hillittyä.

Steiner ei väitä, että Syyrian sodalla ja sen liikkeelle saamilla pakolaisilla olisi suora linkki ilmastonmuutokseen. Siirtolaiskriisi on kuitenkin esimerkki siitä, mitä tapahtuu, jos konflikteja ei yritetä estää silloin, kun niihin voi puuttua neuvottelemalla.

Jos hallitukset eivät pysty vastaamaan Syyrian sodan kaltaisiin yksittäisiin šokkeihin, mitä vielä on edessä, jos ilmastonmuutos laittaa kokonaisia maanosia liikkeelle, Steiner sanoo.

"Tämän pitäisi olla herätys. Kun epätoivoiset ihmiset lähtevät liikkeelle, heitä ei pysäytä mikään."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat