Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiander: Maahanmuutto voisi puolittaa Suomen kestävyysvajeen

Ihmiset pitää saada töihin hyvällä kotouttamisella, ekonomisti sanoo

Talous
 

Työeläkeyhtiö Ilmarisen johtajan ja maineikkaan ekonomistin Jaakko Kianderin mielestä Suomen kasvava maahanmuutto on loistava mahdollisuus saada aikaan talouskasvua ja korjata heikkenevää huoltosuhdetta. Ukkoutuva ja akkautuva Suomi tarvitsee nuorta työvoimaa. Maahanmuuttajat pitää kuitenkin saada töihin hyvällä kotouttamispolitiikalla.

Kiander arvioi tuoreessa blogikirjoituksessaan, että Suomeen saattaa tulla tämän vuosikymmenen aikana varovaisenkin arvion mukaan noin 100 000 ihmistä enemmän kuin aiemmin on arvioitu. Eikä maahanmuutto lopu siihen.

"Nykyisen väestöennusteen oletuksena on noin 17 000 hengen vuosittainen nettomuutto Suomeen. Turvapaikanhakijoiden määrän yllättävän kasvun seurauksena tämä luku ylittyy kuitenkin reippaasti kuluvana vuonna ja hyvin todennäköisesti myös seuraavina vuosina", Kiander kirjoittaa.

Mitä väestönkasvusta sitten seuraisi?

Kianderin mukaan se johtaisi siihen, että Suomen työikäisen väestön määrä ei supistuisi ennustetulla tavalla. Työikäisen väestön määrä voi jopa kasvaa, koska valtaosa maahantulijoista on nuoria.

Työikäisten määrän kasvu kohentaa vanhushuoltosuhdetta, eli eläkeikäisten suhdetta työikäisten määrään.

Huoltosuhteen paraneminen auttaa julkista taloutta Kianderin mukaan vain, jos tulijat saavat töitä.

"Jos maahanmuuttajien työllisyysaste nousisi kantaväestön tasolle vuoteen 2030 mennessä, olisi työllisten määrä tuolloin noin 100 000 henkeä ennustettua suurempi."

Kianderin mukaan tämä riittäisi puolittamaan Suomen julkisen talouden kestävyysvajeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat