Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hesburger laajentui Pietariin vaikeana aikana – Venäjällä on jo 31 ketjun ravintolaa

Pikaruokaketju näkyy kaupungin keskustassa, mutta kaikki eivät yhdistä sitä Suomeen

Talous
 
Nikolai Gontar
Äiti Tatjana Kora (vas.), lapset Mark ja Vladislav Kora (oik.) sekä isoäiti Nelli Martjuševa kävivät aterioimassa Pietarin keskustan Hesburgerissa.
Äiti Tatjana Kora (vas.), lapset Mark ja Vladislav Kora (oik.) sekä isoäiti Nelli Martjuševa kävivät aterioimassa Pietarin keskustan Hesburgerissa. Kuva: Nikolai Gontar

Venäjän asettama ruoan tuontikielto pyyhkäisi suomalaisen ruoan pois kauppojen hyllyiltä, mutta tilalle Pietarin keskustaan tuli suomalainen pikaruokaketju Hesburger. Huhtikuusta alkaen uusia ravintoloita on auennut Pietariin yhteensä yhdeksän.

"Hesburger on tuttu ketju, mutta en ole yhdistänyt sitä Suomeen. Eikös tämä ole eurooppalainen pikaruokapaikka", Tatjana Kora sanoo.

Artikkeliin liittyvät

Hän on tuonut kaksospojat Mark ja Vladislav Koran, 5, syömään isovanhempien kanssa. Pojat napsivat jo ranskalaisia ja kananugetteja suuhunsa.

"Eihän tämä mitään oikeaa ruokaa ole, vaan hiukopalaa", Tatjana Kora nauraa.

Nyt Hesburgereita on Venäjällä 31. Hampurilaispaikkojen kilpailu on kovaa, sillä amerikkalaisketjut täyttävät Itämereltä Tyynellemerelle ulottuvan maakaistaleen paljon tehokkaammin. Esimerkiksi McDonald'silla on Venäjällä ravintoloita 518. Myös Burger Kingin ja KFC:n ravintolat täplittävät karttaa tiheälti.

Hesburger huomasi tilaisuutensa tulleen, kun alkuvuodesta Pietarista vetäytyi heikon taloustilanteen takia yhdysvaltalainen hampurilaisketju Carl's Jr. Siltä vapautui 26 liiketilaa, joista Hesburger majoittui yhdeksään.

Vaikka huokean ruoan menekki kriisiaikoina kasvaa, ruplan elokuussa jälleen heikentynyt kurssi syö pikaruoankin kannattavuutta.

Hesburgerkin joutui jo nostamaan ruplahintojaan Venäjällä. Suomalaisesta hinnat tuntuvat edullisilta. Perushampurilainen maksaa Pietarin keskustan Liteinyin valtakadun Hesburgerissa 65 ruplaa eli 86 senttiä.

"Kieltämättä ruplan kurssi on hidastanut laajentumistahtia hieman. Pikaruoka pärjää, mutta Venäjän tilanne on vaikuttanut siihen, että kasvu ei ole niin suurta kuin ennen", Hesburgerin toimitusjohtaja Kari Salmela sanoo.

"Olemme tänne tulleet ja aiomme olla Venäjän markkinassa kiinni, mutta mahdollisesti voimme joutua sulkemaan yksittäisiä ravintoloita."

Valikoima on lähes sama kuin Suomessa. Liha ja vihannekset tulevat Venäjältä. Tuontikiellosta huolimatta sämpylät, osa kastikkeista ja ranskalaiset tuodaan Suomesta ja Hollannista. Ne eivät ole pakotelistalla.

Täysi-ikäisille pietarilainen Hesburger myy myös olutta. Suomalaisketju haluaa muokata itsestään mielikuvaa nuorisoravintolana, sillä McDonald'silla on Venäjällä maine perheiden suosimana hampurilaispaikkana.

Talouslehti RBK selvitti, että venäläisiä houkuttelevat aiempaa enemmän kauppakeskusten ravintolakerrokset, joiden tarjonta lisääntyy vauhdilla. Ne vievät asiakkaita perinteisiltä lounaspaikoilta, halvoilta kotiruokaa tarjoavilta ruokaloilta. Lisäksi RBK:n mukaan yksi trendi on, että terveyttään vaalivat ja kriisin takia niukasti elävät venäläiset syövät lounaansa kotona.

Ruishampurilaisen tilannut lakimies Aleksandr Karbušenko sanoi luottavansa Hesburgerin ruoan laatuun.
Ruishampurilaisen tilannut lakimies Aleksandr Karbušenko sanoi luottavansa Hesburgerin ruoan laatuun.

Juristi Aleksandr Karbušenko iskee hampaansa ruishampurilaiseen eikä välitä terveyspuheista.

"Jos terveydentila ei salli roskaruoan syömistä, sitä varmaankin kannattaa välttää. Luotan näiden paikkojen laatuun. Minä olen syönyt katukioskien kebabeja koulusta asti, eikä ikinä ole tullut mitään", hän toteaa.

Poliittisesti ajat ovat epävakaat hampurilaisketjuille, joiden voi helposti nähdä symboloivan länsimaiden rappiota. Pakotekierteen alettua Venäjän viranomaiset tarkastivat 200 McDonald'sia, joista 12 suljettiin.

Ravintolat on jo avattu, mutta sanomalehti Vedomostin mukaan määräys tarkastuksiin tuli Venäjän hallitukselta. Lisäksi parlamentin alahuoneessa duumassa on tehty lakialoite, joka rajoittaisi pikaruoan mainostamista voimakkaasti ja rinnastaisi sen alkoholimainontaan.

Toistaiseksi politiikka ei ole suuremmin vaikuttanut venäläisten valintoihin, talouden alamäki sen sijaan on.

"Tulee syötyä harvemmin paremmissa ravintoloissa", Tatjana Kora sanoo taloustilanteesta.

Hesburger laskee, että laajentuminen merkitsee 30 prosentin kasvua sen Venäjän liiketoimintaan.

Ketju toimii Suomen ja Venäjän lisäksi Virossa, Latviassa, Liettuassa, Saksassa, Turkissa, Ukrainassa ja Kazakstanissa.

Anneli Ahonen
Pietari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat