Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiedepiireistä Yhdysvaltojen valloitukseen – kasvuyritys palkkaa satoja työntekijöitä

Toimitusketjuja tehostava Relex Solutions on vähentänyt ruokahävikkiä kaupoissa jopa liki puolella

Talous
 
Kimmo Räisänen
Toimitusjohtaja Mikko Kärkkäinen on yksi Relex Solutionsin kolmesta perustajasta. Pääomasijoittaja Summit Partners tulee yhtiön vähemmistöomistajaksi 20 miljoonan euron sijoituksella.
Toimitusjohtaja Mikko Kärkkäinen on yksi Relex Solutionsin kolmesta perustajasta. Pääomasijoittaja Summit Partners tulee yhtiön vähemmistöomistajaksi 20 miljoonan euron sijoituksella. Kuva: Kimmo Räisänen

Tiedepiireissä syntynyt ohjelmistoyritys Relex Solutions havittelee maailmalla isoa kasvuloikkaa poikkeuksellisen suuren rahoituksen turvin.

Kansainvälinen pääomasijoittaja Summit Partners sijoittaa 20 miljoonaa euroa yritykseen, jonka ohjelmisto ennustaa tavaroiden kysyntää ja tehostaa toimitusketjua. Suurin osa sijoituksesta on kasvurahaa, jolla Relex lähtee valloittamaan Yhdysvaltoja.

Relexillä on tätä nykyä noin 150 työntekijää, joista suurin osa työskentelee Suomessa. Yhtiö odottaa henkilöstön kasvavan kolmen seuraavan vuoden aikana sadoilla.

Toimitusjohtaja Mikko Kärkkäinen kertoo, että yrityksen tavoite on olla alansa markkinajohtaja maailmalla.

"Se tarkoittaisi usean sadan miljoonan euron liikevaihtoa", Kärkkäinen kertoo.

Vuonna 2005 perustetun Relexin liikevaihdon odotetaan olevan tänä vuonna yli kymmenen miljoonaa euroa. Yhtiö toimii tätä nykyä 17 maassa, ja tärkeimmät markkinat ovat olleet tähän mennessä Euroopassa.

Relexin asiakkaita ovat esimerkiksi kauppaketjut ja tukut. Yhtiön kansainvälisistä asiakkaista Suomessa tunnetuin lienee puutarhamyymäläketju Plantagen.

Relexin ohjelmisto kerää suunnattomat määrät tietoa tuotteista, menekistä sekä esimerkiksi säästä. Dataa saattaa kertyä tietokantaan miljardeja rivejä.

Tietojen avulla ohjelmisto ennustaa tulevaa kysyntää. Kun kauppaketju saa arvion uutuuden tai kampanjatuotteen todennäköisestä menekistä, se pystyy toimittamaan myymälöihin juuri oikean määrän tavaraa.

Yritykset ovat pystyneet Kärkkäisen mukaan pienentämään Relexin avulla varastojaan jopa 30 prosenttia, ja esimerkiksi ruoan pilaantumisesta johtuva hävikki on vähentynyt jopa 40 prosenttia. Samalla myynti on kasvanut, koska hyllyissä on oikeaa tavaraa oikeaan aikaan.

Relexin tausta on pitkälti akateemisessa maailmassa. Kärkkäinen ja kaksi muuta perustajaa tutkivat silloisella Teknillisellä korkeakoululla logistiikkaa ja toimitusketjuja.

"Yrittäjiksi meillä on harvinaisen hyvät julkaisuluettelot", Kärkkäinen naureskelee.

Tutkimusten perusteella näytti siltä, että yrityksillä oli samanlaisia ongelmia toimitusketjujen kanssa ympäri Eurooppaa. Relexissä ymmärrys logistiikasta yhdistettiin erittäin tehokkaasti toimivaan tietokantaan.

"Me pystymme tekemään asioita paremmin kuin kukaan maailmassa", Kärkkäinen kehuu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat