Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilpailu pakettialalla kiristyy – DHL tuo automaatit K-kauppoihin, Posti yhteistyöhön Stockmannin kanssa

DHL tuo automaatit K-kauppoihin, Posti yhteistyöhön Stockmannin kanssa

Talous
 

Saksan postin omistama pakettiyritys DHL Express haastaa toden teolla kotimaisen Postin pakettibisneksessä.

DHL avaa tämän vuoden aikana toimipisteitä ja pakettiautomaatteja K-ryhmän kauppoihin. Pakettiautomaatteja ja palvelupisteitä perustetaan aluksi pääkaupunkiseudulle, Jyväskylään, Kuopioon, Lahteen, Lappeenrantaan, Ouluun, Tampereelle, Turkuun sekä Vaasaan.

DHL:n pakettiautomaateista voi noutaa paketteja, mutta tulevaisuudessa myös lähettäminen onnistuu automaattien kautta. Palvelupisteissä paketteja voi sekä vastaanottaa että lähettää.

Ensimmäiset DHL:n pakettiautomaatit avataan syys–lokakuussa, ensimmäiset palvelupisteet loppuvuoden aikana. Kahden vuoden päästä palvelupisteitä ja automaatteja pitäisi olla 250–300.

DHL:n investoinnin taustalla on verkkokaupan voimakas kasvu.

"Vuonna 2012 meidän tuontilähetyksistä 1,5 prosenttia kulki yritykseltä kuluttajalle. Tämän vuoden huhtikuussa luku oli 51 prosenttia. Kasvu on ollut räjähdysmäistä", DHL Expressin Suomen toimitusjohtaja Peter Ervasalo sanoo.

Ervasalon mukaan vahvimmin kasvava alue pakettipuolella on tällä hetkellä pakettien lähettäminen kuluttajalta toiselle. Käytetyn tavaran verkkokauppiaat ja pienet nettikaupat lähettävät paljon tavaraa.

"Sen vuoksi halusimme tuoda valikoimaan myös pakettien lähettämisen", Ervasalo sanoo.

DHL on perinteisesti toimittanut paketit kotiovelle asti. Suomessa tämä toimii huonommin kuin monessa muussa maassa. Molemmat vanhemmat käyvät töissä ja perheet harrastavat paljon.

"Kukaan ei ole koskaan kotona. Ja silloinkin kun ollaan, asiakkaat haluavat olla rauhassa. Paketin toimittaminen ovelle koetaan jotenkin intiimiksi. Meiltä on toivottu mahdollisuutta noutaa paketit automaatista", Ervasalo sanoo.

Esimerkiksi Keski-Euroopassa on yleistä, että paketti jätetään naapurille, jos asiakas ei itse ole kotona. DHL kokeili tällaista järjestelmää Suomessakin.

"Se ei sopinut ollenkaan. Vain viitisen asiakasta suostui siihen, että paketti jätetään naapuriin", Ervasalo sanoo.

Pakettiautomaateilla ja palvelupisteillä DHL asettuu suoraan perinteisen Postin kilpailijaksi. Postilla on jo noin 480 pakettiautomaattia suurimpien kaupparyhmien liikkeiden tai ABC-asemien yhteydessä. Näistä 150 on K-ryhmän kaupoissa. Omien postikonttorien vähentyessä Posti on myös avaamassa uusia palvelupisteitä muun muassa K-kauppojen yhteyteen.

"Se yhteistyö jää normaalisti voimaan. Espoossa Cellon Citymarketin yhteydessä on jo avattu Postin palvelupiste. Olemme halunneet tuoda asiakkaiden kulkureiteille erilaisia palveluita", Keskon johtaja Tommi Kasurinen sanoo.

Myös Postin automaateista voi jatkossa lähettää paketteja. Keskiviikkona Posti kertoi pakettiautomaattiyhteistyöstä myös Stockmannin kanssa.

"Stockmannin yhtenä strategisena painopistealueena on erinomainen, alansa paras palvelu. Pakettiautomaatit täydentävät käytännöllisyyden kautta palveluvalikoimaa entisestään ja mahdollistavat Stockmannin kyseisissä tavarataloissa entistä monipuolisemman asioinnin", Stockmannin omnichannel- ketjupäällikkö Elina Savolainen sanoo tiedotteessa.

Postin asioinnista jo 80 prosenttia on pakettien noutamista.

Postnordin tiistaina julkistaman kyselytutkimuksen suomalaisista 69 prosenttia teki huhti–kesäkuussa nettiostoksia. Määrä on kasvanut kymmenellä prosenttiyksiköllä vuodessa. Noin puolet ostoksista tehdään ulkomaisista nettikaupoista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat