Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikkalainen professori: Veronkierto Kreikassa on vain lisääntynyt

Professori George Athanassakosin mielestä perinteiset keinot eivät kriisivaltiota pelasta

Talous
 
Juhani Niiranen HS
Professori George Athanassakos on pelkää, että jossain vaiheessa Kreikkaa voi hallita kommunistit tai äärioikeistolaiset.
Professori George Athanassakos on pelkää, että jossain vaiheessa Kreikkaa voi hallita kommunistit tai äärioikeistolaiset. Kuva: Juhani Niiranen HS

Ylivelkaantuneen Kreikan ongelmia ei ratkaista elvyttämällä eikä finanssipolitiikkaa kiristämällä, arvioi kanadalaisen kauppakorkeakoulun Richard Ivey School of Businessin kreikkalainen rahoituksen professori George Athanassakos.

"Suurin ongelma on puutteellinen veronkanto ja veronkierto. Pitää luoda kannustin, jolla kreikkalaiset saadaan maksamaan veronsa. Jos verotulot kasvavat euron, eurovaltiot voisivat vastaavasti mitätöidä eurolla Kreikan lainoja."

Tästä on kyse

 Kreikka rahoitti vuosikausia kansalaisten hyvinvointia velkaantumalla ja lykkäämällä taloutensa rakenneuudistuksia.

 Vuonna 2010 kärjistyneen velkakriisin takia eurovaltiot ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF vaativat Kreikkaa supistamaan voimakkaasti julkisen taloutensa menoja ja kiristämään verotusta.

 Finanssipolitiikan voimakas kiristäminen oli yksi syy Kreikan talouden romahtamiseen.

Hänen mielestään on selvää, että Kreikalla ei ole mitään mahdollisuuksia selvitä lainoistaan realistilla talouden kasvuoletuksilla.

"Ihmisten ja talouden toimintaa voi muuttaa aika tehokkaasti kannustimilla. Jos kreikkalaisilla olisi toivoa, he ehkä ymmärtäisivät veronmaksun tärkeyden ja muuttaisivat suhtautumistaan veronmaksuun."

Athanassakos oli viime viikolla Helsingissä puhumassa Svenska Handelshögskolanin (Hanken) uudessa laskentatoimen ja rahoituksen koulutusohjelmassa.

Kotimaansatulevaisuuteen hän suhtautuu silti epäilevästi. Suurin ongelma on, että kansalaiset ovat vuosikausia kestäneen poliittisen rappion aikana menettäneet uskonsa poliitikkoihin.

"Poliitikot ostavat Kreikassa ääniä tarjoamalla erilaisia vastapalveluja. Julkisella sektorilla yhtä työtehtävää voi hoitaa 4–5 ihmistä, koska poliitikot ovat järjestäneet heitä äänestäneille tai heidän lapsilleen työpaikan julkiselta sektorilta. Asioita hoidetaan tiskin alta."

Pelkästäänkreikkalaisia Athanassakos ei kuitenkaan syytä. Hänen mielestään ei ole mitään järkeä, että eurovaltiot ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ovat julkisen talouden menoleikkauksilla, palkkojen pienennyksillä ja verotuksen kiristämisellä tuhonneet talouskasvun edellytykset.

Elvytys olisi puolestaan tehotonta koko yhteiskuntaa riivaavan veronkierron takia. Heinäkuussa eurovaltiot pakottivat Kreikan valtion myymään omaisuuttaan 50 miljardin euron arvosta.

"Kreikasta on tullut banaanivaltio, joka on menettänyt hallintaoikeutensa omaisuuteensa. Kun valtio menettää taloudellisen ja poliittisen riippumattomuuden, mitä sillä on jäljellä? Pahoin pelkään, että jossain vaiheessa Kreikkaa voi hallita kommunistit tai äärioikeistolaiset."

Kreikka rahoitti kansalaisten hyvinvointia vuosikausia ottamalla reippaasti lainaa. Euroon liittymisen myötä valtion varainhankinta halpeni entisestään ja velkaantuminen lisääntyi.

Athanassakosin mielestä ei ole uskottavaa, etteivätkö muut eurovaltiot olisivat tienneet Kreikan tilastovilpistä ja veronkierrosta.

"Kreikka otettiin euroon, koska se hyödytti Saksaa. Valtio otti runsaasti lainaa ja antoi suuria palkankorotuksia ja etuuksia virkamiehille Niiden turvin kreikkalaiset yritykset ja ihmiset ostivat paljon saksalaisia tuotteita."

Hänen arvionsa mukaan veronkierto Kreikassa on lisääntynyt sitä mukaa kun talouden romahdus on vain pahentunut. Kärjistäen kansalaisten on kierrettävä veroja, jotta heillä olisi varaa elää.

"Ja mitä tekevät poliitikot? Monet heistä ovat siirtäneet varojaan ulkomaille. Jos kansalaiset eivät luota poliitikkoihin eikä heillä ole toivoa, valtiolla ei ole tulevaisuutta."

Erityisenhuolissaan hän on siitä, että korruptio ja valtava byrokratia ovat pakottaneet hyvin koulutetut muuttamaan ulkomaille.

"130 000 hyvin koulutettua on muuttanut Kreikasta ulkomaille vuoden 2010 jälkeen. He ovat juuri niitä, jotka haluaisivat maksaa veronsa ja noudattaa lakeja. Koska se on käytännössä mahdotonta, ihmiset lähtevät."

Kesän aikana Kreikan ongelmia on pahentanut Eurooppaan pyrkivät siirtolaiset, joita on leiriytynyt eri puolille Kreikkaa.

"Euroopan unionin politiikoilla ei ole selkärankaa ratkaista siirtolaisongelmaa. Kreikka elää turismista ja nyt turismille tärkeät saaret ovat täynnä Eurooppaan pyrkiviä siirtolaisia. Ei ole vaikea kuvitella, mitä mahtaa turismille tapahtua."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat