Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Skottijätin varainhoitaja: Suomen uudistuksilla on kiire

Varainhoitaja Åsa Norrie varoittaa aivovuodosta. Nuoren, koulutetun väen on helppo lähteä muualle.

Talous
 
Conor O'Leary
Skotlantilaiselle varainhoitoyhtiölle työskentelevä Åsa Norrie ennakoi, että suomalaisilla on edessään pitkä ja vaikea matka.
Skotlantilaiselle varainhoitoyhtiölle työskentelevä Åsa Norrie ennakoi, että suomalaisilla on edessään pitkä ja vaikea matka. Kuva: Conor O'Leary

Noin 20 miljardin euron sijoitusnäkymiä miettivällä Åsa Norriella on perspektiiviä Suomen viimeaikaisiin tapahtumiin.

Norrie tulee Pietarsaaresta, asuu Skotlannin Edinburghissa ja miettii työkseen, miten asiakkaiden rahat saisi poikimaan Euroopassa.

"Suomen uudistuksilla oli jo kiire. Ne on pakko aloittaa. Kilpailukyky on pakko saada taas nousuun", Norrie kertoi suomalaistoimittajille Edinburghissa työnantajansa eli varainhoitaja Standard Life Investmentsin (SLI) tilaisuudessa.

Norrien mukaan suomalaisilla on edessä pitkä ja vaikea matka. Hallituksen ilmoittamat työelämän ehtojen uudistukset ovat vasta alkua, ja Euroopasta ja muualta maailmasta tulee vielä lisäpaineita. "[Suomessa] on oltu pahasti myöhässä."

Hänestä poliittisilla päättäjillä on ollut tähän asti katse vaaleissa eikä Suomen tulevaisuudessa: "Ollaan oltu lyhytnäköisiä."

Silti nykyisenkään hallituksen ei kannata yrittää jyrätä kaikkea läpi yhdellä kertaa. Kansa voi mennä siitä lukkoon. Poliitikkojen pitäisi osata myös perustella kansalaisille, miksi muutos on välttämätöntä.

"Olemme hyviä ajattelemaan ja tekemään päätöksiä, mutta emme aina puhumaan ja tempaamaan ihmisiä mukaan", Norrie pohti suomalaista tapaa johtaa.

Norrie sanoo tuntevansa itsensä sitä suomalaisemmaksi, mitä vanhemmaksi tulee. Toimittajille hän puhuu englanniksi – ei suomea tai äidinkieltään ruotsia – sillä skotlantilaisen viestintähenkilön pitää pystyä seuraamaan keskustelua.

Kysymykseen Britannian mahdollisen EU-eron eli Brexitin seuraamuksista viestintäpuolella on selvästi oma käsityksensä siitä, paljonko Norrie saa sanoa.

"Brexit voi aiheuttaa sijoittajille huolta, mutta niin aiheuttaa moni muukin asia."

Standard Life Investment hallinnoi yhteensä noin 353 miljardin euron varoja. SLI on globaali varainhoitaja, jolla on yli 500 eurooppalaista asiakasta 24 maassa. Yhtiön pääkonttori on Edinburghissa.

Norrie on Euroopan-toimintojen kehitysjohtaja. Euroopan-liiketoiminnat hallinnoivat noin 20 miljardin euron varoja vuoden alkupuoliskolla. Suomessa asiakkaita ovat Finnair, VR, Valtion eläkerahasto ja Apteekkien eläkekassa.

Aivovuoto on Norrien mielestä ongelma niin Suomessa kuin esimerkiksi Skotlannissakin. Nuoren ja koulutetun väen on helppo lähteä muualle töihin, jos kotimaassa synkkenee liikaa.

"Skotlannin niin kuin Suomenkin täytyy lisätä kilpailukykyään ja houkuttelevuuttaan. Viski, kalastus ja hienot maisemat eivät riitä."

Maahanmuutto on Britanniassa vähintäänkin yhtä kuuma kysymys kuin Suomessa. Norriesta maahanmuutto on hyväksi ikääntyvän väestön Suomelle. Bruttokansantuote pitää saada kasvuun, ja siihen tarvitaan iso työpanos.

Samaan aikaan kuin kansakunta ja kansantalous ovat myllerryksessä, on institutionaalisilla sijoittajilla niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa omat ongelmansa.

"Sijoittajilla on isoja haasteita saada kunnon tuotto rahoilleen", Norrie kertoi.

Korot ovat alhaalla, ja kansainvälinen sääntely on muuttanut pääomavaatimuksia. Vanhat sijoitusratkaisut eivät juuri tuota, vaan nyt metsästetään uusia kohteita, jotka myös sääntelijät hyväksyisivät. Vaihtoehtoisina sijoituskohteina kiinnostavat esimerkiksi kiinteistöt.

Annamari Sipilä HS
Edinburgh

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat