Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen teollisuuden ahdinko pitkittyy

Teollisuustuotanto on supistunut yhtäjaksoisesti 31 kuukautta

Talous
 

Suomen teollisuuden ahdinko ei ole helpottanut, vaikka euroalueen kokonaistuotanto on elpynyt hauraasti huhti–kesäkuusta 2013 lähtien.

Tilastokeskuksen tuoreiden tietojen mukaan teollisuustuotanto on supistunut yhtäjaksoisesti tammikuusta 2013 alkaen eli 31 kuukautta. Heinäkuussa teollisuustuotannon kausivaihtelusta tasoitettu tuotanto väheni 0,3 prosenttia kesäkuuhun verrattuna.

Vuoteen 2010 verrattuna teollisuustuotanto on Suomessa kehittynyt selvästi heikommin kuin Saksassa, Ruotsissa, Ranskassa ja Britanniassa.

"Kaikki menee Suomen taloudessa kuin jäitä poltellessa, ja uhkana on talouden todellinen halvaantuminen. Mielenkiintoista on havaita, että Ruotsissa teollisuustuotanto on alkanut kasvaa. Ruotsissa teollisuustuotannon arvonlisä on parantunut, vaikka tuotannon määrä sinänsä on vähäisellä tasolla", sanoo finanssiyhtiö Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju.

Teollisuuden arvonlisä tarkoittaa jalostusarvoa. Se lasketaan vähentämällä liikevaihdosta välituotteet, joita tarvitaan myytävän lopputuotteen valmistamiseksi. Jos teollisuuden arvonlisä on suuri, tuotantoa on kannattavaa pitää suurten työvoimakustannusten valtioissa. Ruotsin teollisuutta on osaltaan piristänyt kruunun heikkeneminen suhteessa dollariin.

Euroopan tilastokeskuksen Eurostatin tarkistettujen tietojen mukaan bruttokansantuote eli loppukäyttöön tuotettujen tavaroiden ja palveluiden arvo kasvoi huhti–kesäkuussa Ruotsissa tasan prosentin alkuvuoteen verrattuna. Suomessa bruttokansantuote kasvoi samalla vertailuajanjaksolla Eurostatin mukaan vain 0,2 prosenttia.

Suomen talouskehitystä ja teollisuustuotantoa hidastaa myös kansainvälinen pula uusista investoinneista. Asetelma on poikkeuksellinen, koska yleensä investoinnit lisääntyvät keskuspankkien lisätessä rahan tarjontaa.

Pula uusista investoinneista kertoo siitä, että sijoittajat ja yritykset suhtautuvat epäluuloisesti maailmantalouden kehitykseen. Suomen vientiteollisuus valmistaa paljon nimenomaan investointihyödykkeitä.

Teollisuuden lähiajan näkymät eivät näytä valoisilta.

Tilastokeskuksen mukaan teollisuustuotannon kehittymistä ennakoivat teollisuuden uudet investoinnit supistuivat myös heinäkuussa. Uusien investointien arvo oli 5,3 prosenttia pienempi kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana. Eniten uusien investointien arvo supistui metalliteollisuudessa, jossa vähennys oli 9,3 prosenttia.

Tammi–heinäkuussa uusien investointien arvo kasvoi 6,8 prosenttia edellisen vuoden vertailuajankohdasta, mikä johtui pääasiassa Meyer Werftin Turun-telakan saamasta kahdesta risteilyaluksen tilauksesta.

Elinkeinoelämän keskusliiton heinäkuussa tekemän selvityksen mukaan teollisuusyritykset eivät arvioi tuotantonsa kasvavan lähikuukausien aikana. Teollisuusyritykset arvioivat tuotannon lisääntyvän vasta loppuvuonna ja silloinkin verraten hitaasti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat