Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itsensä työllistävät muodostavat työyhteisöjä

Yhteisölliset toimistot eli cowork-tilat kasvattavat suosiotaan maailmalla

Talous
 

Kiinteistösijoitusyhtiö Sponda avaa yrittäjille ja freelancereille yhteisöllisen toimiston Helsingin keskustaan. Tilan nimi on Mothership of work (Mow) eli Työn emäalus.

Kuusikerroksinen 300 paikan ja 2 000 neliön toimisto avataan Pienelle Roobertinkadulle ensi helmikuussa, mutta Spondan yrityssuunnittelun ja sijoittajasuhteiden johtajan Pia Arrheniuksen mukaan hankkeessa ei ole kyse neliöistä.

"Suurin osa Suomen yrityksistä on pieniä ja keskisuuria, mutta toimistot rakennetaan sillä johtoajatuksella, että jospa siihen saisi korporaation. Pienten yritysten ja freelancereiden tarpeita ei juuri huomioida. Yksinyrittäjiä on enemmän kodeissa ja kellareissa kuin toimistoissa."

Monilla pienyrityksillä ja freelancereilla on tarvetta esimerkiksi it-tuelle tai edustustiloille, mutta ei resursseja niiden hankkimiseen. Arrhenius esitteli konseptia torstaina Helsinki Design Week -tapahtumassa Jätkäsaaressa.

"Työn tekeminen verkostoissa ja vaihtuvissa projekteissa yleistyy. Cowork-tiloja nousee kuin sieniä sateella ympäri maailmaa. Pelkästään Barcelonassa on 280 cowork-tilaa."

Arrhenius nostaa esimerkiksi yhdysvaltalaisen We Work -yrityksen, joka rakentaa sekä fyysisiä että virtuaalisia työympäristöjä pienille yrityksille ja itsensä työllistäville.

Vuonna 2010 perustetun We Workin arvo oli kesällä päättyneen rahoituskierroksen jälkeen suunnilleen kymmenen miljardia dollaria eli hieman alle yhdeksän miljardia euroa.

Pari vuosikymmentä vanhemman Spondan markkina-arvo on noin miljardi euroa. Perinteisellä kiinteistösijoittajalla riittää siis kirittävää maailman mittakaavassa. Suomessa toimistomarkkinat ovat vielä jähmeät ja vanhanaikaiset.

Mow onkin eräänlainen pilottihanke, jonka avulla Sponda yrittää päästä kiinni työelämän nopeatempoiseen murrokseen.

Mowissa ei ole vuokravakuutta, ja vuokrasopimuksessa on vain yhden kuukauden irtisanomisaika. Epäsäännöllisesti työskentelevät voivat vuokrata avokonttoripaikan päiväksi kerrallaan 25 eurolla. Kuukausisopimukset alkavat 330 eurosta. Lisätienestejä Sponda kerää esimerkiksi it-palveluiden lähituesta ja työterveyshuollosta.

Demos Helsinki -ajatushautomossa toimiva tulevaisuuden tutkija Johannes Koponen uskoo, että kaipuu yhteisöihin korostuu työelämän mullistuessa.

"Tässä on tehty oikea havainto ihmisten tarpeista. Esimerkiksi kahviloista on tullut yhteisöllisiä työtiloja, vaikka kahvilanpitäjille on varmaan turhauttavaa, kun ihmiset tulevat läppäreidensä kanssa varaamaan pöytiä."

Koponenkin suosii kahviloita, sillä niissä tapaa uusia ihmisiä ja verkottuu helposti.

Sponda yrittää houkutella kahviloiden läppärikansaa ammattimaisempiin tiloihin ja saada heidät maksamaan työyhteisöstä sekä toimistopalveluista hieman enemmän kuin kahvikupillisen hinnan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat