Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

30-vuotiaan tavoite-eläkeikä on yli 70 vuotta

Vuonna 1985 syntyneellä vanhuuseläkkeen alaraja noussee yli 67 vuoteen

Talous
 

Kolmekymmentävuotiaan suomalaisen eläkkeelle jäämisen tavoiteikä on yli 70 vuotta, kertoo Eläketurvakeskuksen (ETK) torstaina julkistama selvitys.

Selvityksen mukaan vuonna 1985 syntynyt suomalainen voi jäädä eläkkeelle aikaisintaan 67 vuoden ja 2 kuukauden ikäisenä, ja tavoitteena on eläkkeen aloittaminen vasta 70 vuoden ja 3 kuukauden iässä.

Alempi ikä kertoo, missä iässä vanhuuseläkkeelle voi näillä näkymin aikaisintaan lain mukaan päästä. Tavoiteikä puolestaan kertoo sen, kuinka pitkään ihmisen pitää työskennellä, jotta elinaikakertoimen alentavan vaikutuksen saa kurottua umpeen.

Elinaikakertoimen idea on se, että koko eläkeajan aikana maksettava summa pysyy ennallaan, mutta kuukausittain maksettava eläke pienenee sen mukaan, kuinka paljon elinajanodote kasvaa.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen on määrä tänä syksynä siunata työnantajien ja työntekijöiden valmistelema eläkeuudistus. Uudistus tulee voimaan vuoden 2017 alussa.

ETK käy selvityksessään läpi uudistuksen vaikutuksia, joista keskeisin on eläkeiän nostaminen. Nykylain perusteella ihmiset jäisivät eläkkeelle vuonna 2040 keskimäärin noin 62 vuoden 4 kuukauden ikäisinä, mutta uudistuksen jälkeen ikä nousee noin 63 vuoteen ja 7 kuukauteen.

Lakiin perustuva vanhuuseläkkeen raja on vuonna 2040 tätä ikää suurempi, mutta esimerkiksi työkyvyttömyyseläkkeet alentavat todellista eläkkeellesiirtymisikää.

ETK:n selvitys kertoo myös, kuinka selvästi tulevaisuuden eläkkeet ovat pienempiä kuin piakkoin eläkkeelle jäävien eläkkeet. Keskieläkkeet ovat 2020-luvun alkupuolella enimmillään noin 55 prosenttia keskiansioista, mutta sen jälkeen eläkkeen suhde ansioihin alkaa pienentyä. Pienentyminen alkaa tasaantua vasta 2050-luvulla, jolloin keskieläke on noin 44 prosenttia keskiansioista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat