Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työelämä murtuu Suomessa – itsensä työllistävien määrä kasvanut kymmenillätuhansilla

Työelämän murros lisää itsensä työllistävien määrää. Moni yksinyrittäjä jakaa tilat toisen kanssa.

Talous
 
Juhani Niiranen HS
Yrittäjä Ulla Salo on tottunut rämpimään byrokratiaviidakon läpi: "Saan suuhygienistinä omistaa röntgenlaitteet, mutta ne eivät saa olla verkkoon kytkettynä, ellei minulla ole aluehallintoviraston ja Säteilyturvakeskuksen lupia. Lupien saamista varten hammasasemalla pitää olla vastaava hammaslääkäri."
Yrittäjä Ulla Salo on tottunut rämpimään byrokratiaviidakon läpi: "Saan suuhygienistinä omistaa röntgenlaitteet, mutta ne eivät saa olla verkkoon kytkettynä, ellei minulla ole aluehallintoviraston ja Säteilyturvakeskuksen lupia. Lupien saamista varten hammasasemalla pitää olla vastaava hammaslääkäri." Kuva: Juhani Niiranen HS

Keravalaisesta suuhygienististä Ulla Salosta tuli sattuman kautta pioneeri vuonna 1997. Hammaslääkäri, jonka kanssa Salo työskenteli, kuoli äkillisesti. Salo päätti ostaa edesmenneen työnantajansa elämäntyön ja perustaa Dentinal-hammasaseman. Nykyään hän vuokraa toimitilojaan kolmelle hammaslääkärille.

"Tittelit pitää tässä hommassa unohtaa. Kun teemme yhdessä töitä, ei ole mitään väliä, kuka omistaa seinät ja rojut", hän toteaa.

Salo arvioi olleensa ensimmäisiä yrittäjämallilla toimivia suuhygienistejä Suomessa, mutta nykyään toiminimet ja osakeyhtiöt ovat alalla arkipäivää.

Sama kehitys näkyy jo lähes kaikilla toimialoilla – etenkin palveluissa. Yksinyrittäjien määrä on kasvanut suunnilleen 50 000:lla vuosituhannen vaihteesta. Suomen yrittäjät -etujärjestön mukaan jo noin kaksi kolmasosaa kaikista yrittäjistä pakertaa yksin.

Ulla Salon hammasaseman kolmesta vuokralaisesta yksi työskentelee toiminimellä, toisella on oma osakeyhtiö ja kolmas tekee töitä myös Plusterveys-ketjulle.

Tulevaisuuden tutkija Johannes Koponen Demos Helsinki -ajatuspajasta muistuttaa, että yksinyrittäjien tilastoissa ei ole mukana palkkatyön ja yrittäjyyden väliin putoavia.

"Jos Uberin ja Airbnb:n kaltaiset palvelut lyövät kunnolla läpi, erilaisten sovellusten avulla itsensä työllistävien sekatyöläisten määrä kasvaa merkittävästi."

Uberin ideana on, että lähes kuka tahansa voi tarjota taksikyytejä omalla autollaan.

Airbnb:ssä voi vuokrata omaa asuntoa eteenpäin majoituskäyttöön.

Jakamistaloudessa ihmiset myyvät osaamistaan ja vuokraavat omaisuuttaan eteenpäin netin verkostoissa.

Dentinalin kaltaisissa yrityksissä asiantuntijat, kuten suuhygienisti ja hammaslääkäri, lainaavat osaamistaan ja välineitään toisilleen. Yksinyrittäjän ei tarvitse näin tehdä kaikkia investointeja itse.

Työelämän taitekohdat -hanketta vetävä Sitran johtava asiantuntija Mikko Hyttinen uskoo, että työelämä vaatii yksilöiltä vastaisuudessa lisää itsenäisyyttä ja valpasta reagointikykyä.

"Jos reagoiminen jätetään jonkun muun kuin yksilön vastuulle, lopputulos ei välttämättä ole paras mahdollinen."

Yksinyrittäjä mukautuu usein suuryrityksiä vikkelämmin muutoksiin, mutta samalla hän kantaa koko vastuun omasta toimeentulostaan.

"Parhaimmillaan yrittäjyys joustavoittaa elämää. Työelämän voi sopeuttaa henkilökohtaiseen elämäntilanteeseen, joka voi liittyä vaikkapa lapsiin, opiskeluun tai omaishoitoon", Hyttinen arvioi.

Viidennes itsensä työllistävistä suomalaisista tekee niin pakon edessä, selviää Tilastokeskuksen tutkimuksesta. Turun yliopiston yrittäjyyden professori Ulla Hytin mukaan Suomessa ei ole pakkoyrittäjyyttä sen enempää kuin pakkotyötäkään.

"Olemme tutkineet yksinyrittäjyyttä kansainvälisissä verkostoissa. Globaalissa kontekstissa on arroganttia väittää, että Suomessa olisi todellista pakkoyrittäjyyttä."

Kaikilla toimialoilla palkkatyötä ei ole lainkaan, ja monilla aloilla vähätkin työsuhteet hupenevat.

"Jos opiskelee vaikka kääntäjäksi ja erikoistuu kaunokirjallisuuteen, palkkatyömarkkinoita ei käytännössä ole. Yrittäjyys on silloin seurausta uravalinnasta", Hytti sanoo.

Suomi huomioi hyvin aloittelevien yrittäjien tarpeet, mutta Hytin mukaan pitkään yrittäjänä toimineet on jätetty lähes yksin.

"Pitäisi olla enemmän palveluita, jotka auttavat kehittämään olemassa olevia yrityksiä – ja myös tarvittaessa lopettamaan yritystoiminnan. Yrittäjä voisi keskustella asiantuntijan kanssa ja päättää, kannattaako yritystä jatkaa samalla konseptilla."

Maailmanlaajuiset trendit muovaavat työmarkkinoita: Kokopäiväisen palkkatyön normi murtuu, kun rinnalle syntyy uusia työnteon tapoja. Digitalisaatio ja robotisaatio korvaavat etenkin yksinkertaisia ja kaavamaisia työtehtäviä, mikä kasvattaa uudelleenkoulutuksen tarvetta.

Samalla kansalaiset harmaantuvat ja työvoima kutistuu.

Yrittäjyyden ja palkkatyön sekoittuminen haastaa sosiaaliturvajärjestelmän ja koko työllisyyden käsitteen. Työajan ja -paikan merkitys murenee.

"Työpaikat vähenevät, mutta työtä riittää vielä tulevaisuudessakin. Meillähän on valtavia, ratkaisua odottavia ongelmia, kuten kestävyysvaje tai ilmastonmuutos."

"Työn irtautuminen työpaikasta tarkoittaa kuitenkin sitä, että vastuu siirtyy yksilöiden omille harteille", Koponen toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat