Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeus: Pankkiiriliike joutuu palauttamaan lunastuspalkkioita

Alexandria peri 5,4 miljoonaa euroa liikaa rahastojen lunastusmaksuja, käräjäoikeus katsoo

Talous
 

Pankkiiriliike Alexandrian rahastoja hoitava Alexandria Rahastoyhtiö joutuu maksamaan OP-ryhmän henkivakuutusyhtiölle Aurumille 5,4 miljoonaa euroa korkoineen sekä 600 000 euron oikeudenkäyntikulut, Helsingin käräjäoikeus on päättänyt. Samalla Alexandria maksaa itse 628 000 euron oikeudenkäyntikulunsa, joten käräjäoikeuden mukaan pankkiiriliike kärsii yhteensä 6,6 miljoonan euron menetykset.

Alexandria on ilmoittanut tyytymättömyyttään käräjäoikeuden päätökseen, joten riitaa saatetaan käsitellä vielä hovioikeudessa.

Riita juontaa juurensa vuoteen 2011, jolloin ruotsalainen Skandia ja Alexandria tekivät rahastosopimuksen ja asiamiessopimuksen. Alexandria toimi Skandian asiamiehenä ja myi sen vakuutustuotteita suomalaisille.

Vakuutustuotteista kertyneet maksut Skandia sijoitti Alexandrian sijoitusrahastoihin.

OP-ryhmä osti Skandialta sen Suomen liiketoiminnan vuonna 2012. OP lopetti samalla asiamiessopimuksen.

Lisäksi OP-ryhmä päätti siirtää Alexandrian sijoitusrahastoissa olevat varat eli noin 520 miljoonaa euroa omaan varainhoitoyhtiöönsä. Alexandria veloitti tästä lunastuspalkkiona prosentin eli yhteensä 5,4 miljoonaa euroa, vaikka OP:n mukaan rahastosopimus ei oikeuttanut tähän.

Alexandrian mukaan OP-ryhmä ei ollut Skandian kanssa neuvotellessaan ymmärtänyt lunastuspalkkioehtoa. Alexandria katsoo, että rahastosopimuksessa ei ole sovittu, että lunastuspalkkio jätetään perimättä.

Oikeus kallistui päätöksessään OP-ryhmän kannalle. Oikeuden mukaan Alexandrian toimitusjohtaja oli sähköpostiviesteissään vahvistanut alun perin Skandialle sen, että Alexandria ei peri lunastuspalkkiota.

Näin siitä huolimatta, että Alexandrian hinnaston mukaan lunastuspalkkio on kaikissa rahastoissa yksi prosenttia.

Myös monet oikeudenkäynnissä kuullut todistajat kertoivat yhteneväisesti, että alan markkinakäytännön mukaan institutionaalisilta asiakkailta ei peritä lunastusmaksuja.

Institutionaaliset asiakkaat ovat suuria sijoittajia kuten pankkeja, rahastoja tai eläkeyhtiöitä.

Helsingin käräjäoikeus ja hovioikeus olivat määränneet jo vuonna 2013 Alexandrian omaisuutta takavarikkoon, jonka käräjäoikeus piti voimassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat