Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talous värittää EU:n valtiosääntöä

Talous
 
Tuomas Ojanen   
Arvio: Kirjat
Kaarlo Tuori: European Constitutionalism. Cambridge University Press. 418 s.

 

Eurooppa elää monien valtiosääntöjen aikaa.

Valtiosääntö määrittää valtasuhteita ja ihmisten perusoikeuksia Euroopan unionissa. Siihen kuuluvat myös oikeus- ja talousjärjestelmän perusteet.

Kansallisten valtiosääntöjen ohella erottuu ylikansallinen Euroopan valtiosääntö, jonka merkitys on viime vuosina kasvanut.

Akatemiaprofessori Kaarlo Tuorin teoksessa kartoitetaan eurooppalaisen valtiosäännön teoreettisia perusteita, jotka ovat toistaiseksi jääneet vähemmälle huomiolle sinänsä runsaassa oikeudellisessa ja poliittisessa tutkimuksessa eurooppalaisesta konstitutionalismista eli valtiosäännöstä.

Oikeusteorian suvereenina taitajana Tuori avaakin uusia hedelmällisiä näkökulmia sinänsä tuttuihin teemoihin muun muassa demokratiasta, perusoikeuksien ja sisämarkkinavapauksien välisestä suhteesta sekä valtiosäännön asemasta vallankäytön perustana ja rajoittajana.

Teos on hyödyllistä luettavaa kaikille niille, jotka katsovat tietävänsä jotakin eurooppalaisesta valtiosääntöoikeudesta.

Tuorille Euroopan valtiosääntö on moniulotteinen kehitysprosessi, jossa valtiosäännön talouteen, oikeuteen, politiikkaan, turvallisuuteen ja sosiaalisiin oikeuksiin liittyvät ulottuvuudet ovat muotoutuneet eritahtisesti ja -painotteisesti 1950-luvulta tähän päivään asti.

Koska Euroopan integraatiossa oli alun perin kyse lähinnä tavaroiden ja pääomien vapaasta liikkuvuudesta ja vastaavista taloudellis-teknisistä päämääristä, painopiste oli ensin talousjärjestelmän perusteita sääntelevässä taloudellisessa valtiosäännössä.

Sittemmin päärooliin kohosivat oikeudellinen ja poliittinen valtiosääntö, jotka määrittävät unionin oikeusjärjestyksen perusteita sekä vallankäyttöä unionissa.

Tällä vuosituhannella valokeilassa ovat olleet turvallisuuteen ja talouteen liittyvät valtiosääntökysymykset terrorismin vastatoimien sekä eurokriisin myötä.

Sitä vastoin sosiaalisten oikeuksien ja sosiaalipolitiikan varaan rakentuvan sosiaalisen valtiosäännön rooli on toistaiseksi jäänyt heikoksi. Esimerkiksi nykyisen eurokriisin taltuttamiseen tähtäävät menoleikkaukset ja muut säästötoimet ovat nakertaneet sosiaalisten oikeuksien toteutumisen edellytyksiä huomioimatta läheskään riittävästi valtioiden perustuslaillisia velvoitteita ja kansainvälisiä ihmisoikeussitoumuksia.

Havainnollinen osoitus ovat muun muassa Kreikassa toteutetut eläkkeiden ja eläkeläisten sosiaaliturvan heikennykset, jotka ovat loukanneet sosiaalisia oikeuksia turvaavaa Euroopan sosiaalista peruskirjaa, samoin kuin Kreikan omaa perustuslakia.

Tuori painottaa valtiosääntökulttuurin merkitystä: Unionin perussopimusten ja EU-tuomioistuimen ratkaisujen ohella suuri merkitys on käsitteistä, periaatteista sekä käytännöistä syntyvällä valtiosääntökulttuurilla, joka määrittää tuomareiden, oikeustieteilijöiden ja muiden oikeudellisten toimijoiden tapaa ymmärtää valtiosääntöoikeus.

Ylikansallinen eurooppalainen valtiosääntökulttuuri on Tuorin mukaan vielä oraallaan. Tästä syystä Euroopan valtiosääntö joutuu edelleen aika lailla hakemaan vauhtia kansallisista valtiosääntökulttuureista, kuten termin valtiosääntö käyttö osaltaan kertoo. Kansallisilla valtiosäännöillä on myös suuri merkitys demokraattisen legitimiteetin kanavoimisessa unionin päätöksentekojärjestelmään.

Juuri kansallisten valtiosääntöjen korostaminen tekee oikeusteoreettisen perusvireen ohella selvän pesäeron Tuorin teoksen ja eurooppalaisen valtiosäännön valtavirtatutkimuksen välille. Jälkimmäisessä huomio on suuntautunut liikaa vain ylikansalliseen valtiosääntöön.

Kaarlo Tuori on kansainvälisesti tunnettu ja tunnustettu oikeustieteilijä, joka on jo vuosikymmeniä liikkunut häkellyttävän laaja-alaisesti ja tuotteliaasti niin oikeusteorian, hallinto-oikeuden, sosiaalioikeuden kuin valtiosääntöoikeuden kentillä. Samaan aikaan hän on ollut huomattavan aktiivinen oikeus- ja yhteiskuntaelämän toimija, jonka vaikutus näkyy yhtä hyvin viime vuosikymmenien perustuslakiuudistuksissa kuin eduskunnan perustuslakivaliokunnan arkisessa lausuntokäytännössä.

Esipuheessa Tuori toteaa tarttuneensa eurooppaoikeuteen vuonna 2008, jolloin hän alkoi johtaa Suomen Akatemian huippututkimusyksikköä.

Teosta voi osaltaan lukea Tuorin eurooppalaisen valtiosääntöoikeuden teoriaan suuntautuneen tutkimusmatkan komeana kertomuksena, jossa yhtä hyvin se, mitä Tuori sanoo Euroopan valtiosäännöstä kuin se, miten hän sen sanoo, kartuttaa merkittävästi eurooppalaista valtiosääntökulttuuria.

Kirjoittaja on Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat