Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helppoja sijoitusvoittoja on entistä vaikeampi löytää

Kasvu takeltelee niin kehittyvissä maissa kuin Euroopassakin

Talous
 
Jason Lee Reuters
Kiinalainen sijoittaja seurasi Shanghain pörssin osakkeiden hinnan kehitystä elokuun lopulla.
Kiinalainen sijoittaja seurasi Shanghain pörssin osakkeiden hinnan kehitystä elokuun lopulla. Kuva: Jason Lee Reuters

Sijoittajien on entistä vaikeampi löytää hyviä sijoituskohteita, jotka takaavat korkean ja vakaan tuoton. Tämä koskee niin isoja institutionaalisia sijoittajia – kuten eläkeyhtiöitä – kuin myös piensijoittajia.

Sijoitusnäkymät vaikuttavat niihinkin suomalaisiin, jotka eivät itse omista esimerkiksi osakkeita. Suomalaisten eläkeyhtiöiden sijoituspäätökset ja tuotot ovat merkityksellisiä jokaiselle nykyiselle ja tulevalle eläkkeensaajalle.

Kehittyvissä maissa kuten Kiinassa kasvu on hidastunut, eikä paluuta hyvin ripeän talouskasvun vuosiin ole näköpiirissä.

"Vuodet 2000–2010 olivat kehittyvillä markkinoilla historiallisesti erittäin nopean kasvun aikaa. Nyt ollaan pitkän aikavälin keskimääräisissä kasvulukemissa", Standard Life Investments -varainhoitajan pääekonomisti Jeremy Lawson kertoi toimittajille Edinburghissa, Skotlannissa.

Edinburghissa pääkonttoriaan pitävä Standard Life Investments hallinnoi globaalisti noin 353 miljardin euron varoja.

Erot eri kehittyvien maiden talousnäkymien välillä ovat suuria. Lähes kaikkia yhdistää kuitenkin se, että tuottavuutta ei ole saatu kunnolla nousuun. Myös kaupankäynti on hidastunut.

Tarkimmin globaalit sijoittajat seuraavat Kiinaa. Se, mitä tapahtuu Kiinassa, heijastuu muuallekin markkinoille. Kiinalaisten velkaantuminen ja sen seuraamukset ovat iso huoli.

"Ennusteet Kiinan talouskasvusta ovat olleet toistuvasti liikaa yläkanttiin", SLI:n kehittyviin markkinoihin erikoistunut ekonomisti Alex Wolf kertoi.

Kiinan talous on nyt isossa murroksessa. Palvelut muodostavat jo puolet Kiinan taloudesta ja ovat näin talouden suurin sektori.

Kehittyvien markkinoiden valopilkkuihin kuuluu Intia. Huolta tuottavat muun muassa Turkki ja Brasilia.

Pääekonomisti Lawson uskoo, että kehittyviltä mailta menee aiemmin uskottua kauemmin nousta teollisuusmaiden tasolle.

Sijoittajille kehittyvät markkinat voivat tarjota kuitenkin yhä tuottomahdollisuuksia, joita Euroopan markkinoilla on vaikea löytää.

Euroopassa moni sijoittaja tuntee olevansa enemmän "turvassa", mutta kunnon tuottovirran tiristäminen on vaikeaa.

"Euroopassa vallitsee nyt pysyvän matalan talouskasvun sekä pysyvien alhaisten tuottojen aika", SLI:n johtoryhmään kuuluva Guy Stern kertoi toimittajille.

Lisähaasteita sijoittajille luo koko ajan muuttuva sääntely.

Eurooppalaisten sijoittajien on nyt pakko hajauttaa salkkuaan globaalisti, jos tuotot halutaan pitää edes kohtuullisella tasolla.

Annamari Sipilä HS
Edinburgh

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat