Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iloa perhevapaiden kulujen jaosta – kampaamoyrittäjä Johanna Ahlberg riemuitsee 2 500 euron tasausmaksusta

Talous
 
Juhani Niiranen HS
Kampaamoyrittäjä Johanna Ahlberg työllistää 14 naista ja iloitsee perhevapaiden kustannusten tasaamisesta. Kampaaja Noora Kosola värjäsi Ester Mäkisen hiuksia.
Kampaamoyrittäjä Johanna Ahlberg työllistää 14 naista ja iloitsee perhevapaiden kustannusten tasaamisesta. Kampaaja Noora Kosola värjäsi Ester Mäkisen hiuksia. Kuva: Juhani Niiranen HS

"Ihana uutinen! Vihdoinkin meidän hätä on nähty ja kuultu", huudahtaa helsinkiläinen kampaamoyrittäjä Johanna Ahlberg.

Ahlberg on monen muun naisvaltaisen alan pienyrittäjän tavoin tyytyväinen hallituksen esitykseen tasata perhevapaiden kustannuksia 2 500 euron kertakorvauksella. Esitys pyrkii parantamaan nuorten naisten työllistymismahdollisuuksia.

Tästä on kyse

 Hallitus julkisti tiistaina esityksiä työelämän kehittämiseksi ja kustannuskilpailukyvyn parantamiseksi.

 Yksi keinoista on 2 500 euron kertakorvaus työnantajalle perhevapaiden kustannusten tasaamiseksi.

 Se maksettaisiin, jos työntekijä palaa perhevapaalta samalle työnantajalle.

Ahlbergin kampaamo työllistää 14 naista Helsingin Munkkivuoressa.

"En edes uskalla laskea, mitä perhevapaat minulle maksavat, ihan oman mielenrauhan takia. Katteessahan ne on sitten otettava huomioon."

Hän sanoo kuitenkin arvostavansa suuresti suomalaista sosiaaliturvaa ja pitkiä perhevapaita.

"Mutta kustannukset on jaettava äitien ja isien työnantajien kesken."

Perhevapaiden kustannusten tasaamista on ajanut erityisesti naisyrittäjien etujärjestö Yrittäjänaiset.

"Tämä oli mukava yllätys. Olimme jo vähän pettyneitä, kun hallitusohjelmassa tästä ei ollut mitään, vaikka Juha Sipilä oli tästä paljon puhunut", Yrittäjänaisten toimitusjohtaja Marju Silander sanoo.

Silanderin mukaan uudistus madaltaa pienten yritysten kynnystä palkata nuoria naisia vakituiseen työsuhteeseen. Lukumääriä hän ei uskalla vielä arvioida.

"Asiastahan on puhuttu vuosien mittaan paljon, mutta Sipilä otti sen omakseen", kertoo entinen kansanedustaja ja keskustan nykyinen taustavaikuttaja Maria Kaisa Aula. Hän oli alkuvuodesta laatimassa puolueen perhepoliittista ohjelmaa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kirjoitti aiheesta jo ennen vaaleja blogissaan.

"Olemme keskustassa kartoittaneet, mitä vaihtoehtoja olisi tarjolla vielä nykyistä tasaisempaan ja yhteisvastuullisempaan vanhempainvapaiden kustannusten jakoon. Ehdotan, että vanhemmuuden kustannukset tasattaisiin nykyisen järjestelmän sisällä esimerkiksi siten, että työnantajalle maksettaisiin 2 500 euron kertakorvaus äitiyslomalle jäävää kohti", Sipilä kirjoitti.

Idean kertakorvauksesta esittivät kuitenkin ensimmäisinä pari vuotta sitten nykyinen kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen ja entinen vihreiden kansanedustaja Osmo Soininvaara. He tosin ehdottivat jopa 5 000 euron korvausta.

Rahat kertakorvaukseen kerätään sairausvakuutusmaksuista, joita maksavat sekä työnantajat että työntekijät. Jos kertakorvaus maksettaisiin vuosittain esimerkiksi 30 000 äitiyslomalta palaavan äidin työnantajalle, summa olisi noin 75 miljoonaa euroa vuodessa.

Sipilän keväisen kirjoituksen mukaan sairausvakuutusmaksuja korotettaisiin 125 miljoonaa. Sekä työnantajien että työntekijöiden sairausvakuutusmaksut nousisivat.

Johanna Ahlberg on jo laskenut, että hänelle korotus tarkoittaisi kahdeksaa euroa kuukaudessa, kun yrityksen palkkakulut ovat noin 20 000 euroa kuukaudessa.

Maria Kaisa Aula arvioi, että summa jäänee kuitenkin alle sadan miljoonan euron.

Aula johti neljä vuotta sitten työryhmää, joka teki selvityksen perhevapaista. Silloin laskettiin, että noin 3 000 euron palkalla työnantajan nettokustannukset äitiys- ja vanhempainvapaista ovat 5 000 euroa. Työnantajan bruttokustannukset ovat noin 16 000 euroa, mutta Kela korvaa kustannuksista jo noin kaksi kolmasosaa. Nyt kaavailtu esitys nostaisi korvausasteen noin 80 prosenttiin.

Perhevapaiden suurimpana ongelmana on koettu ensimmäisen 2–3 kuukauden täysi palkka, jota maksetaan äidille, kun hän jää vanhempainvapaalle. Siitä on sovittu työehtosopimuksissa.

"Usein ihmetellään, miksei tässä asiassa voida ottaa mallia Ruotsista. Se ei kuitenkaan onnistu, koska Ruotsissa ei makseta palkkaa ensimmäisiltä kuukausilta, vaan äidit siirtyvät heti Kelaa vastaavan laitoksen tuelle", Aula sanoo.

Edelliset hallitukset ovat pyytäneet jo vuosia työmarkkinajärjestöiltä esityksiä asiasta, mutta niitä ei ole tullut. Niiden mielestä kustannuksia korvataan jo työnantajille riittävästi. Kustannukset on lisäksi huomioitu eri alojen työehtosopimusten palkanmaksuvarassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat