Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tehtaiden hyytyminen iskee kiinalaisiin jätteen kerääjiin

Kiinalaisen pahvikauppiaan tilipussi laihtuu, kun tehdastuotanto vähenee ja talouden rakenne muuttuu

Talous
 
Mikko Paakkanen HS
Wang Daihou kävi myymässä muovijätettä tukkuostajalle Pekingin Picunissa. Hän ostaa kierrätettävää lähialueen asukkailta ja myy tukkuostajalle.
Wang Daihou kävi myymässä muovijätettä tukkuostajalle Pekingin Picunissa. Hän ostaa kierrätettävää lähialueen asukkailta ja myy tukkuostajalle. Kuva: Mikko Paakkanen HS

Romukasojen keskellä punnitaan jätteitä ja neuvotellaan hinnoista. Kierrätyskelpoista roinaa tuodaan paikalle kolmipyöräisillä mopoilla ja tavarapolkupyörillä.

Picunissa eli Nahkakylässä Pekingin viitoskehätien itäpuolella on yksi kaupungin jätekaupan keskittymistä. Täällä voi tarkastella Kiinan talouden tilaa, koska kierrätysjätteen kärrääjillä on siitä ensi käden tietoa.

Artikkeliin liittyvät

Kun kiinalaistuotteiden menekki hiipuu, tehtaat valmistavat vähemmän tuotteita ja tarvitsevat vähemmän raaka-aineita. Kierrätysbisneksessä tämä näkyy heti kysynnän ja hintojen laskuna, koska osalle tehtaista kierrätysjäte on raaka-ainetta.

"Kauppa käy huonommin kuin ennen", sanoo Wang Daihou. "Odotan vuoden loppuun, sitten päätän, pitääkö muuttaa takaisin kotiseudulle."

Hän purkaa moponsa lavalta rikkinäisiä muovikippoja ja tyhjiä pesuainepulloja vaa'alle. Muovijätettä välittävä kauppias maksaa hänelle niistä muutaman setelin.

Etelä-Kiinan Hunanin maaseudulta kotoisin oleva, hieman yli 50-vuotias Wang on yksi tuhansista siirtotyöläisistä, jotka tienaavat elantonsa haalimalla kierrätyskelpoista jätettä Pekingin asuinalueilta ja myymällä sitä välittäjille. Välittäjät myyvät tavaran tehtaisiin.

Kiinassa kierrätys perustuu yksityiseen yritteliäisyyteen. Esimerkiksi pullopanttijärjestelmää ei ole, vaan ihmiset lajittelevat tyhjiä tuotepakkauksia ja muuta kierrätettävää myytäväksi omalla asuinalueella pyörivälle, jätteitä keräävälle siirtotyöläiselle, jos jaksavat.

Myytäväksi kelpaa esimerkiksi metalli, paperi, muovi ja lasi. Tyhjällä sampoopullollakin on arvo, tosin hyvin pieni. Pahvilaatikollisesta jätepaperia, pulloja ja tölkkejä saa jätteiden keräilijältä yleensä pari kolme yuania eli muutaman kymmenen senttiä.

Kierrätysjätteiden hinnat alkoivat laskea viime vuoden kesällä, Wang sanoo. Hänen mukaansa hinta on nyt niin alhaalla, että kierrätettävää on vaikea hankkia.

"Ihmiset eivät halua tuhlata aikaansa [jätteiden lajitteluun]."

Yhä useampi heittää mieluummin kaiken roskiin kuin lajittelee ja myy, koska kierrätysjätteestä saa niin mitättömiä summia. Jätteiden kerääjät tosin poimivat kierrätyskelpoista tavaraa myös roskapöntöistä. Pekingin kadunvarsiroskiksissa on kaksi osastoa, kierrätyskelpoisille ja muille roskille.

Huonoja aikoja valittavat myös välittäjät, jotka käyvät kauppaa tehtaiden kanssa.

Mikko Paakkanen HS
Pekingin Picunissa toimiva kierrätysyrittäjä Zhu Huaiyan ostaa pahvia kerääjiltä.
Pekingin Picunissa toimiva kierrätysyrittäjä Zhu Huaiyan ostaa pahvia kerääjiltä.

"Aiemmin ostin ja myin metalliromua, mutta sen hinta laski niin paljon, että viime vuonna päätin alkaa panostaa pahviin", sanoo Zhu Huaiyan, 27, joka pyörittää keskikokoista kierrätysalan perheyritystä.

Zhun toimistoparakin eteen kurvaa mies lavamopolla, joka on täynnä ruskeaa aaltopahvia. Mopo ajetaan vaa'alle, pahvit nakataan pihalla olevaan kasaan ja lopuksi punnitaan tyhjä mopo. Kuormaa on noin 200 kiloa.

Keräyspahvit Zhu myy läheisessä suurkaupunki Tianjinissa toimivaan paperitehtaaseen.

"Viime vuonna sain tonnista pahvia 1 500 yuania [noin 210 euroa]. Nyt saan enintään 900 yuania."

Kerääjille Zhu maksaa pahvista aina 200 yuania vähemmän tonnilta kuin tehdas maksaa hänelle. Vaikka tienesti tonnia kohti on pysynyt samana, tulot ovat romahtaneet, koska pahvia liikkuu vähemmän.

Volyymin supistuminen johtuu Kiinan tehdastuotannon pienenemisestä.

"Tianjinilainen tehdas valmistaa vähemmän vessapaperia ja pahvilaatikoita kuin ennen. Kun esimerkiksi televisioita myydään vähemmän, tarvitaan vähemmän pahvilaatikoita, joihin televisiot pakataan", Zhu selittää.

Tehtaan tuotteiden menekki riippuu myös viennistä. Siten myös Zhun pahvibisnes on kytköksissä koko maailman talouteen. Teoriassa esimerkiksi helsinkiläiskodin uuden, Kiinassa tehdyn taulutelevision pakkausmateriaaleissa voi olla Zhun pahvikasoissa käynyttä raaka-ainetta.

"Myös maailmantalous on alamäessä", Zhu toteaa.

Siihen viittaavat myös Kiinan tuoreet vientitilastot. Tällä viikolla kerrottiin, että vienti oli elokuussa 5,5 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin. Heinäkuussa pudotusta oli vielä enemmän.

Kiinan tavoite tämän vuoden bruttokansantuotteen kasvuksi on seitsemän prosenttia. Viimeksi tällä viikolla Kiinan tilastotoimisto vakuutti, että tavoite kyetään saavuttamaan. Osa taloustieteilijöistä on kuitenkin arvellut, että todellinen kasvu on virallisia lukuja pienempi.

Kierrätysalan nihkeä tilanne kertoo teollisuustuotannon hidastumisesta, mutta se ei vielä todista, että talouskasvu olisi jäämässä pahasti jälkeen tavoitteesta.

Kiinassa on tarkoituskin, että kasvua tulee muualta kuin savupiipputeollisuudesta. Meneillään on rakennemuutos. Kiinan johto haluaa kansantalouden, joka perustuu entistä enemmän kotimaiseen kysyntään ja palveluihin.

"Palvelusektori on nyt talouskasvun moottori", totesi yhdysvaltalaisen Peterson- instituutin tutkija Nicholas Lardy elokuussa instituutin julkaisemissa kommenteissa.

Myöskään palvelusektorin vaikutuksesta ei kuitenkaan näytä olevan täyttä selvyyttä. Kiina julkaisi tällä viikolla tarkistetun laskelman viime vuoden talouskasvusta. Sen mukaan kasvua olikin 7,3 eikä 7,4 prosenttia, kuten aiemmin oli kerrottu.

Mikko Paakkanen HS
Peking

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat