Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metsähallitus-laki ei kelpaa maakunnille

Maakuntajohtajat ärähtivät Metsähallituksen uudelleen organisoinnista

Talous
 
Martti Kainulainen Lehtikuva
Kalastuksen, metsästyksen ja luonnossa liikkumisen lupa-asiat pitäisi maakuntajohtajien mielestä antaa maa- ja metsätalousministeriön hoitoon.
Kalastuksen, metsästyksen ja luonnossa liikkumisen lupa-asiat pitäisi maakuntajohtajien mielestä antaa maa- ja metsätalousministeriön hoitoon.

Maakuntajohtajat ovat huolestuneet uudesta Metsähallitus-laista, jota maa- ja metsätalousministeriö parhaillaan valmistelee. Maakuntajohtajien mielestä lakiluonnos enemmän sotkee kuin selkeyttää liikelaitoksen toimintaa.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitusohjelman mukaan Metsähallituksen johtamisjärjestelmä selkeytetään. Laitosta ohjaavat sekä maa- ja metsätalousministeriö että ympäristöministeriö, minkä vuoksi selkeyttäminen on tarpeen.

Jo uuden Metsähallitus-lain ensimmäinen pykälä, lain tarkoitus, voi johtaa tulkintariitoihin. Voimassa olevan lain mukaan luonnonsuojeluasioissa laitosta ohjaa ympäristöministeriö.

Uuden lain ensimmäisen pykälän mukaan ympäristöministeriö ohjaa laitosta toimialallaan, mikä laajentaa ministeriön toimivaltaa merkittävästi.

Maakuntajohtajien puheenjohtajan, Pohjois-Pohjanmaan maakuntajohtajan Pauli Harjun mielestä uusi Metsähallitus-laki ei vastaa hallitusohjelmassa esitettyä tavoitetta. Hänen mukaansa Metsähallituksen pitäisi puhua yhdellä äänellä.

HS:n näkemässä uudessa Metsähallitus-laissa on 46 pykälää, kun voimassa olevassa laissa on 23 pykälää. Sipilän hallituksen tavoitteena on yhtiöittää Metsähallituksen puukauppa, ja sitä varten tarvitaan oma lakinsa. Laissa valtion metsätalousosakeyhtiöstä on yhdeksän pykälää.

Lakiluonnoksen mukaan Metsähallituksen sisälle perustetaan luontopalvelut-niminen viranomaisyksikkö, joka vastaa laitoksen julkisen hallinnon tehtävistä. Yksikköä ohjaa ympäristöministeriö.

"On järjetöntä, että tällainen ohjausristiriita tulee Metsähallituksen sisälle. Metsätalouden pitäisi tukea paikallisen metsätalouden erityispiirteitä, erityisesti sahateollisuutta", Harju sanoo.

Hänen mielestään viranomaisyksikköä tarvitaan kalastuksen, metsästyksen ja luonnossa liikkumisen lupa-asioissa, ja sen ohjaus olisi annettava maa- ja metsätalousministeriölle.

Metsähallituksen palveluksessa on muutamia kymmeniä viranomaisia, esimerkiksi eräpoliiseja. Jos kaikki luontopalvelun työntekijät siirtyvät viranomaisyksikön alaisuuteen, viranomaisten määrä moninkertaistuu.

Harjun mielestä kansalaiset kaipaavat selkeitä paikkoja, joista lupia voi saada. "Kun on valtion maa, pitää tietää, kuka valtion maasta päättää. Nyt näin ei ole."

Hän kertoo esimerkin taannoisesta suunnistuskilpailusta Syötteen kansallispuiston laidalla. "Kilpailun jälkeen pidettiin katselmus, jossa oli neljä Metsähallituksen ihmistä. He katsoivat yhtä rastipistettä, onko tossu kuluttanut liikaa maastoa."

Uusien lakien on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden maaliskuussa, ja sidosryhmille järjestetään kolme kuulemistilaisuutta syyskuun loppupuolella.

Metsähallitus hallinnoi 12 miljoonaa hehtaaria valtion omistamia maa- ja vesialueita. Taseen loppusumma on lähes neljä miljardi euroa.

Puu- ja kiinteistökaupoista laitos tilittää valtiolle vuosittain runsaat sata miljoonaa euroa. Laitoksen palveluksessa on 1 700 työntekijää. Työpaikat ovat tärkeitä Itä- ja Pohjois-Suomessa, jossa valtio on suurin maanomistaja.

Uutta Metsähallitus-lakia on valmisteltu pitkään. Aiemmin kiistaa herätti suunnitelma puukaupan yhtiöittämisestä.

Edellisen hallituksen aikana sdp vastusti puukaupan yhtiöittämistä, jonka vuoksi silloinen maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo (kok) pysäytti lain etenemisen.

Sdp vastustaa yhä yhtiöittämistä, mutta puolue on nyt oppositioissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat