Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU saa uudet vakuutussäännöt

Kaikki eivät pysty täyttämään 2016 voimaan tulevia EU-vaatimuksia vakavaraisuudesta

Talous
 

Uudet säännöt vakuutusyhtiöiden vakavaraisuudesta ovat kaataneet eurooppalaisia vakuutusyhtiöitä jo ennen kuin säännöt ovat tulleet edes voimaan.

Niin sanotun Solvenssi II -direktiivin on määrä yhtenäistää EU:n alueella toimivien vakuutusyhtiöiden vakavaraisuussäännöksiä ja -valvontaa. Koko lakipaketti tulee voimaan ensi vuoden alussa.

Tästä on kyse

 Eurooppalaisia vakuutusyhtiöitä koskevat ensi vuoden alusta lähtien samat säännöt.

 Tarkoitus on yhtenäistää vakavaraisuussääntöjä ja -valvontaa.

 Jatkossa vakuutusyhtiöiden vertailu käy entistä helpommaksi.

 EU:n uusi lainsäädäntöpaketti tunnetaan nimellä Solvenssi II.

Vaatimukset ovat kuitenkin liian tiukat osalle unionissa toimivista vakuutusyhtiöistä. Vaikeuksista ei huudella julkisesti, vaan ongelmayhtiöt katoavat pikkuhiljaa markkinoilta tai sulautuvat muihin yhtiöihin.

"Sääntelijät ovat kertoneet yhtiöistä, jotka eivät pärjää uuden lainsäädännön kanssa", Standard Life Investments -varainhoitajan vakuutusyksikön johtaja Bruce Porteous kertoi toimittajille Edinburghissa.

Solvenssi II -paketin tarkoitus on yhdenmukaistaa vakuutusyhtiöiden vakavaraisuusvaatimuksia ja valvontaa EU:ssa. Säännöt ovat jatkossa kaikille samat, eikä osa yhtiöistä pääse enää hyötymään muita höllemmästä kansallisesta sääntelystä.

Myös vakuutusyhtiöiden ja niiden tuotteiden vertailu käy aiempaa helpommaksi, kun läpinäkyvyys lisääntyy.

Käytännössä uudet säännöt ohjaavat vakuutusyhtiöiden sijoituksia entistä vähäriskisempiin, mutta samalla myös pienempituottoisiin kohteisiin. Yhtiö tarvitsee sitä isommat varallisuuspuskurit, mitä enemmän riskejä se ottaa.

"Alalla etsitään nyt hyviä sijoituksia", Solvenssi II:n 15 vuotta kestänyttä luomistyötä EU:ssa läheltä seurannut Porteous kertoi.

Porteouksen mukaan uudet säännöt lisäävät olennaisesti myös vakuutusyhtiöiden raportointivelvollisuutta. Vaadittava koneisto tulee olemaan raskas ja kallis.

"Jotkut yhtiöt eivät pysty tähän ja siksi ne luopuvat toiminnasta vapaaehtoisesti."

Solvenssi II -lakipaketin säätäminen kesti EU:ssa vuosikausia, koska jäsenmaat ja EU-elimet vetivät eri suuntiin. Vakuutusyhtiöiden vakavaraisuus oli poliittisesti hyvin kiistanalainen aihe.

Lopulta kokoon leivottiin kompromissi, jossa Porteouksen mukaan huomioitiin isojen jäsenmaiden – eli Saksan, Britannian ja Ranskan – erityistoiveita.

Annamari Sipilä HS
Edinburgh

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat