Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko osakeanalyytikko tuomittu epäonnistumaan? Tutkimus murskaa analyytikkojen ammattitaidon

Jonas Spohria ahdistivat asiakkaat, jotka ottivat suositukset liian tosissaan.

Talous
 
Vesa-Matti Väärä
Jonas Spohrin mukaan talouslaskennan osaaminen ei ole analyytikon tärkein taito. "Tärkeintä on kyky analysoida uutisista, mikä on tärkeää ja miten painotukset yrityksen puheissa muuttuvat."
Jonas Spohrin mukaan talouslaskennan osaaminen ei ole analyytikon tärkein taito. "Tärkeintä on kyky analysoida uutisista, mikä on tärkeää ja miten painotukset yrityksen puheissa muuttuvat." Kuva: Vesa-Matti Väärä

Tutkimustulokset ovat lähes murhaavia. Osakeanalyytikot ovat keskimäärin surkeita työssään.

Tällaiseen johtopäätökseen on tultu, kun on katsottu, miten hyvin analyytikkojen osto- tai myyntisuositukset ovat osuneet oikeaan suhteessa yrityksen toteutuneeseen tulokseen ja osakkeiden liikkeisiin.

Artikkeliin liittyvät

Analyytikkojen tehtävä on löytää ali- tai yliarvostettuja osakkeita ja suositella sitten näiden ostamista tai myymistä. Analyytikko siis kerää tietoja markkinoilta ja kuuntelee seuraamansa yrityksen johtoa. Jos hän löytää perusteita, miksi yrityksellä näyttäisi menevän paremmin kuin markkinoilla yleisesti luullaan, hän saattaa antaa ostosuosituksen.

Jos taas tiedossa on vaikeuksia, joita sijoittajat eivät ole vielä havainneet, osakkeille annetaan myyntisuositus.

Hyvin usein analyytikko on väärässä. Ostosuosituksen saaneen osakkeen arvo laskeekin tai päinvastoin.

"Jos totta puhutaan, niin en ole varma, osuiko hirveän paljon yli puolet suosituksistani oikeaan. Akateeminen tutkimuskin tukee väittämää", Åbo Akademissa laskentatointa opettava Jonas Spohr sanoo.

Spohr toimi ennen opettajan ja tutkijan uraa analyytikkona FIM-pankissa. Työ on hänen mukaansa todella vaikeata ja sitä tehdään kovissa ristipaineissa.

Pankkiiriliikkeet elävät asiakkaiden maksamille palkkiotuotoilla. Siksi analyytikoilta odotetaan aktiivisuutta osto- ja myyntisuositusten tekemisessä. Se saa asiakkaat tekemään kauppaa, josta firma saa sitten liiketoimintaa itselleen.

Kansainvälisessä tutkimuksessa on arvioitu, että iso osa analyytikoista ei hallitse esimerkiksi monimutkaista laskentaa. Spohr on eri mieltä.

"Analyytikkojen määrä on karsiutunut finanssikriisin jälkeen. Ne jotka ovat jäljellä, ovat minusta osaavia. Ja kaikki yrittävät varmasti parhaansa", hän sanoo.

Tuloslukujen hienostunut pyörittäminen ei Spohrin mukaan ylipäätään ole analyytikon tärkein taito.

"Taitavinkaan laskija ei pärjää. Tärkeintä on kyky analysoida uutisista, mikä on tärkeää ja mikä vähemmän tärkeää, tai huomata eroja siinä, miten yritys puheissaan painottaa eri asioita. Puhutaanko nyt esimerkiksi enemmän riskeistä kuin aikaisemmin", Spohr sanoo.

Lopulta kuitenkin vain sillä on merkitystä, liikkuuko yrityksen osake siihen suuntaan, mihin analyytikko on ennustanut sen liikkuvan. Se on armoton mittari.

"Yksityishenkilöiden reaktiot olivat aika musertavia. Minulle on soittanut ihmisiä, jotka ovat itkeneet puhelimessa ja olleet hirvittävän vihaisia, kun analyytikko onkin ollut väärässä", Spohr sanoo.

Pettyjät ottivat Spohrin mielestä analyytikkojen suositukset liian tosissaan. Yhden analyysin varassa ei pitäisi pelata omaisuuksia osakemarkkinoille.

"Ammattisijoittajat osaavat yleensä ottaa analyysin yhtenä mielipiteenä muiden joukossa."

Koska tutkimustulokset analyytikkojen osaamisesta ovat yleensä niin masentavia, Spohr halusi tutkia asiaa vähän toisin.

Hän katsoi, pystyivätkö analyytikot ennustamaan yritysten tulosvaroituksia. Pörssiyritykset antavat varoituksen, kun ne tietävät että tulos tulee olemaan selkeästi joko parempi tai huonompi kuin mitä yritys on ennustanut. Spohr tutki, ennakoivatko analyytikkojen osto- ja myyntisuositukset tulosvaroituksia onnistuneesti Pohjoismaiden markkinoilla vuosina 2005–2011.

"Lopputulos oli, että jossain määrin ennustavat. Analyytikkojen osto- ja myyntisuositukset alkavat liikkua varoituksen suuntaan noin 29 viikkoa ennen tulosvaroituksen antamista."

Noin puolet tulosvaroituksista annetaan vuoden viimeisellä neljänneksellä. Spohrin mukaan taitavan analyytikon pitäisikin pystyä kilpailijoista ja markkinoista saatavan tiedon perusteella huomaamaan yhtiöt, jotka toivovat ihmettä tai ovat ylivarovaisia ennusteissaan.

"Jotta suosituksissa olisi ylipäätään mitään järkeä, voisi olettaa että tulokset olisivatkin juuri tämän suuntaisia", Spohr sanoo.

Mutta ihan siitä riippumatta, osuuko analyytikon suositus juuri oikeaan, hän voi tuottaa sijoittajille tärkeätä tietoa yrityksen kehityksestä. Esimerkiksi paperiastioita tekevän Huhtamäen liiketoiminnan käänteen Spohr ennusti aikanaan oikein. Sen toteutuminen vain kesti pidempään kuin Spohr alun perin ennusti.

"En missään nimessä halua haukkua analyytikkoja. Se on hirvittävän vaikea työ, jossa ei voi aina onnistua."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat