Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tietotekniikka antaa vauhtia F1-autoihin

Williamsilla tietotekniikka on vähentänyt vaiston roolia, mutta ei poistanut sitä

Talous
 
Outi Pyhäranta HS
F1-talli Williamsin tietohallintojohtaja Graeme Hackland sanoo, että ajajien omille havainnoille pitää jättää aina myös tilaa.
F1-talli Williamsin tietohallintojohtaja Graeme Hackland sanoo, että ajajien omille havainnoille pitää jättää aina myös tilaa. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Formula 1 -talli Williamsin tietohallintojohtaja Graeme Hackland tekee parhaansa, että Valtteri Bottas ja Felipe Massa voittaisivat seuraavassa osakilpailussa jossakin päin maailmaa. Hän istuu Britanniassa päätteensä ääressä ja varmistelee, että F1-autojen tiedonkulku pelaisi.

Tietotekniikalla parannetaan autoa ja mietitään myös tehokkaampaa ajotaktiikkaa.

Kuka?

Graeme Hackland

 48-vuotias F1-talli Williamsin tietohallintojohtaja. Ollut tallin palveluksessa tammikuusta 2014 alkaen.

 F1-alalla takana 17 vuotta. Työskennellyt aiemmin Benettonin, Lotuksen ja Williamsin talleissa.

 Opiskellut elektroniikkainsinööriksi Etelä-Afrikassa.

 Naimisissa, kahden tyttären isä.

 Harrastaa pitkän matkan juoksua. Juossut kaksi kertaa noin 90 kilometrin Comrades-ultramaratonin.

"On vienyt paljon aikaa, että saamme tiedon aerodynamiikasta, auton suunnittelusta ja koko auton elinkaaresta", hän sanoo Espoon Keilaniemessä, missä hän esitelmöi Microsoftin ja Accenturen yhteisyrityksen Avanaden tilaisuudessa.

F1-tallien henkilöstö toimii samanlaisessa ristipaineessa kuin niin moni työyhteisö nykyään: tekniikka kehittyy huimaa vauhtia, ja ihmisten pitää pysyä mukana.

Hacklandin mukaan insinöörit nauttivat kiireisestä ongelmanratkaisusta.

"Saatamme eri kilpailuissa keskittyä eri asioihin. Se ei tunnu insinööreistä siltä, että mieli muuttuu koko ajan. Kun sanomme, että tulee muutoksia, he ovat jo odottaneet niitä", Hackland sanoo.

"Ennen pystyimme tekemään joitakin muutoksia vuodessa, nyt teemme muutoksia jokaiseen osakilpailuun."

Formula-autoa kehitetään nykyään paljon vikkelämmin, sillä tietoa on paljon. Autossa on 200 sensoria, jotka mittaavat muun muassa rengaspainetta, polttoaineen määrää, lämpötiloja ja moottorin toimintaa. Koko auto on seurannassa, Hackland summaa.

Tieto kulkee radioaaltoja pitkin varikolle, jossa insinöörit analysoivat sitä. Ja itse asiassa se kulkeutuu niin sanottuun pilvipalveluun, josta sitä voivat verkon välityksellä lukea myös tehtaan suunnittelijat.

Lisäksi Williams kerää esimerkiksi 80–120 gigatavun videoaineiston, jonka perusteella talli analysoi kilpailijoita, varikkopysähdystä ja kuljettajan ajoa. Talli myös analysoi kaikki tietonsa edellisistä kilpailuista.

Tänä vuonna Meksikon osakilpailu ajetaan ensimmäistä kertaa yli pariinkymmeneen vuoteen, joten talli tekee monia simulaatioita siitä, millainen rata mahdollisesti on.

Talli pystyy tekemään 10 000 ajosimulaatiota napin painalluksella, Hackland kertoo.

Kaiken tiedon tarkoituksena on helpottaa suunnittelutyötä. Hacklandin mukaan tavoitteena on, että yhä useampi päätös perustuisi tietoon, ei vaistoihin.

Silti hänen mukaansa on jätettävä tilaa myös ihmisen omille, spontaaneille havainnoille.

"Joskus ajajat sanovat asioita autosta ennen muuta tietoa. Emme halua menettää sitä. Ihminen on kaikkein tärkein tässä työssä", hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat