Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ravurivarsan ostossa on aina iso riski

Kymmenet ravivarsat vaihtoivat omistajaansa Suomen suurimmassa hevoshuutokaupassa Ypäjällä viime perjantaina. Harvan sijoittajan varsa tuottaa edes ylläpitokulujaan.

Talous
 
Sami Kilpiö
Lämminveriravurivarsa, yksivuotias ori Grenade Web myytiin Ypäjän viime perjantaisessa varsahuutokaupassa 1 750 euron hinnalla.
Lämminveriravurivarsa, yksivuotias ori Grenade Web myytiin Ypäjän viime perjantaisessa varsahuutokaupassa 1 750 euron hinnalla. Kuva: Sami Kilpiö

"Iih-hii-iih", kiljuu numero 69, yksivuotias tammavarsa Auriel, ja astelee asfaltilla. Ympärillä seisoo vakavia miehiä ja naisia.

Ostajat piirtävät merkintöjä huutokauppaluetteloihinsa, sillä Ypäjällä on alkamassa Suomen suurin hevoshuutokauppa.

Artikkeliin liittyvät

Kun Starinita-yhtiö aloitti huutokaupan 1990-luvulla, myytävänä oli parikymmentä ravivarsaa. Nyt yksivuotiaita varsoja on 104 ja kävijöitä noin 1 500.

"Toki kaikki eivät ole ostajia. Moni tulee tapaamaan tuttujaan", sanoo toimitusjohtaja Mitja Nummenmaa.

Huutokaupan vuosi vuodelta kasvava suosio kulkee eri suuntaan muun ravialan kanssa. Raviala on syvässä lamassa.

Ravien palkinnot olivat viime vuonna 15 prosenttia pienemmät kuin vuonna 2009. Ravipelaaminen on supistunut kymmenen prosenttia.

Lämminverivarsoja syntyi viime vuonna 35 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2009. Se on jäädyttänyt yksityiset varsakaupat. Moni myyjä sanoo suoraan, että varsojen määrä huutokaupassa kasvaa, koska myyjät pelkäävät varsojen jäävän muuten myymättä.

Kasvattaja ja oriasemayrittäjä Hannu Nivola myy huutokaupassa yhdeksää varsaansa. Nivola laskee, että kasvattajan pitäisi saada keskiverto-orilla astutetun emän varsasta vähintään 7 000 euroa. Se kattaisi varsan teettämisen ja ensimmäisen vuoden kulut. Huippuorin varsamaksu voi olla 15 000 euroa, joten varsan lähtöhinnan pitäisi olla 20 000 euroa.

"Harvoin tästä omiaan pois saa, mutta ainakin varsojen ylläpitokulut loppuvat myymiseen."

Harri Koivunen siristää silmiään ori Downtown Matchin takana. Hän sivelee hevosen jalkoja ja tunnustelee niveliä. Koivunen etsii varsaa toimeksiannosta.

"Kun ostaa toisen kukkarolla, virheisiin ei ole varaa. Etsin varsaa, joka ei ole tänään parhaimmillaan mutta on huomenna hyvä."

Miten sellaisen löytää?

"Siinä se vaikeus onkin. Vuosien mittaan silmä on harjaantunut näkemään hyvän juoksijan", Koivunen myhäilee.

Yksivuotias varsa ei ole juossut kilpailuissa metriäkään, joten sen arvo määräytyy suvun perusteella. Mitä enemmän emällä ja isällä on hyvin tienanneita jälkeläisiä, sitä kalliimpi varsa on.

Myös ulkonäöllä on väliä. Hiekka pöllyää, kun Marianne Suominen kiihdyttää Demba Me Toon raviin ostajien silmien alla. Hyvä esittelijä osaa näyttää varsan parhaat puolet ja piilottaa heikkoudet.

"Jos varsa on lihava, kaunis ja kiiltäväkarvainen, sen arvo nousee huutokaupassa", toteaa varsojen esittelijänä kokenut Suominen.

Todennäköisyydet eivät ole varsan ostajan puolella. Vain alle puolet varsoista pääsee starttaamaan ravilähdössä ensimmäisenä kilpailuvuotenaan. Radoilla juoksevista hevosista joka kymmenes saa palkintorahoillaan katettua ylläpitokulunsa. Muut tuottavat tappiota.

Suomen hevosenomistajien keskusliiton esimerkkilaskelmissa aikuisen ravihevosen kustannukset ammattivalmentajan tallissa ovat noin 13 000 euroa vuodessa. Vain muutama suomalaishevonen kykenee juoksemaan omistajilleen tuottoa. Passionate Kemp juoksi ennätykselliset 1,7 miljoonaa euroa, suomenhevosori Viesker 1,2 miljonaa ja Brad de Veluwe 1,1 miljoonaa euroa. Lisäksi parhaat orit voivat ansaita satojatuhansia euroja siitoksessa.

Esimerkiksi Viesker löytyy nykyään useimpien ravisukuisten suomenhevosten sukupuusta.

Huutokaupan vetäjän Lauri Hyvösen suu käy kuin helikopterin roottori. Kukin varsa viipyy huutokauppa-areenan valokeilassa kolme minuuttia.

"16 ja puoli, 16 ja puoli! Kolmos- ja nelossektori, mitä vastaatte? 17 kiinni kutossektorilla. Ensimmäinen kerta! Toinen kerta! Kolmas kerta! Myyty hintaan 17 000 euroa!"

Huutokaupassa varsojen lähtöhinta on tuhat euroa. Arvokkaimpien kohdalla huutaminen aloitetaan 5 000 eurosta. Huutokaupan kallein varsa, Stonecapes Quick, maksoi 26 000 euroa.

"Se on paras varsa, jonka olen koskaan nähnyt: huippusuku, hieno rakenne ja olemus. Odotan varsasta paljon, mutta ravimaailmassa voi tapahtua mitä vain", kommentoi varsan huutanut Pasi Ollikainen.

Huutokaupassa hevosia myytiin 289 000 euron arvosta. Keskimäärin varsa maksoi 4 400 euroa. Kuudesta varsasta huutajat eivät tarjonneet edes lähtöhintaa. Lähes joka kolmannen varsan myyjät huusivat takaisin itselleen, koska eivät saaneet mieleistään hintaa.

Määrä oli tänä vuonna poikkeuksellisen suuri.

"Taloustilanne on vaikea. Monta arvokasta hevosta jäi myymättä", harmittelee toimitusjohtaja Nummenmaa.

Hän toteaa lopputuloksen olevan kuitenkin tyydyttävä nykyisessä taloustilanteessa.

Onko varsojen kasvattamisessa ja niihin sijoittamisessa lopulta taloudellisesti järkeä?

"Ei niin minkäänlaista. Mutta kun oma kasvatti juoksee radalla, ei sille tunteelle voi laittaa hintaa", sanoo kasvattaja Hannu Nivola.

Minttu-Maaria Partanen
Ypäjä

Myytyjen varsojen keskihinta oli 4 400 euroa.
Myytyjen varsojen keskihinta oli 4 400 euroa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat