Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työtaistelu pysäytti lihatalon Forssassa

Irtisanomiskiista on kestänyt jo useita päiviä HKScanin tuotantolaitoksessa

Talous
 

Lihayhtiö HKScanin Forssan tuotantolaitoksella on käynnissä useita päiviä kestänyt työtaistelu, joka on pysäyttänyt laitoksen toiminnan. Työnantajan mukaan työtaistelu on laiton.

Tehtaan koko työntekijäpuoli, 490 henkeä, on mukana viime torstaina alkaneessa lakossa. Kaikkiaan Forssan tuotantolaitoksessa on 560 palkollista.

HKScan Finlandin tuotantojohtaja Jori Sahlsten sanoo, että työtaistelu alkoi Suomen elintarviketyöläisten liiton SEL:n luottamusmiesten vaatimuksesta vakinaistaa joukko kesälomittajia Forssan sikateurastamossa.

Nämä työntekijät oli irtisanottu aikaisemmin yt-neuvotteluissa. Työntekijäliiton mukaan työantajan olisi pitänyt ottaa nimetyt henkilöt töihin takaisinottovelvoitteen nojalla.

Pääluottamusmies Tommi Stenberg vahvistaa, että kyse oli lopulta neljän työntekijän työsuhteesta.

"Kaikki muut kevään yt-neuvotteluissa irtisanotut ovat sijoittuneet uudestaan yhtiön toimipisteissä, mutta nämä eivät."

Työnantajan mukaan teurastamossa ei ole tällä hetkellä tarvetta lisähenkilöille eikä irtisanotuilla ole sellaista osaamista, jonka perusteella heidät pitäisi palkata uudelleen.

Luottamusmies Stenberg sanoo, että kaikki neljä työntekijää olisivat pienen opastuksen jälkeen voineet sijoittua vapaana oleviin tehtäviin.

Työntekijöitä korpeaa, että HKScan päätti vakinaistaa juuri ennen työtaistelun alkamista useita määräaikaisia leikkaamossa sekä jatkoi useiden määräaikaisten työsuhteita.

Tuotantojohtajan Sahlstenin mukaan työtaistelulla yritetään puuttua työnantajan työnjohto-oikeuteen.

Sahlsten uskoo ja toivoo, että työntekijät palaavat normaalisti töihin mahdollisimman pian, minkä jälkeen erimielisyyksiä voidaan purkaa neuvotteluteitse.

"Ei ole mitään mieltä, että 500 ihmistä on kotona vailla palkkaa tällaisen asian takia", Sahlsten sanoo.

Stenberg kertoo, että työntekijäpuoli on keskenään sopinut palaavansa töihin keskiviikkona.

Sahlsten sanoo, että sikalassa olevien eläinten hyvinvoinnista huolehditaan lakon aikana yhteistyössä Eviran eläinlääkäreiden kanssa.

Paikallisjohto pitää työtaistelua yllättävänä siksi, että henkilöstön sitoutumista koskeneessa kyselyssä juuri Forssassa saatiin hyviä tuloksia.

Sikatiloilla vallitsevaa ylituotantoa on pyritty purkamaan kesän mittaan vauhdilla ja tehokkaasti. Työtaistelu tuli tämän takia HKScanin kannalta huonoon aikaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat