Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hintojen halpeneminen voi piristää Suomen taloutta

Talous
 
Eija Kontio Lehtikuva
Polttoaineiden hintojen lasku vaikutti hintatasoon –0,4 prosenttiyksikköä.
Polttoaineiden hintojen lasku vaikutti hintatasoon –0,4 prosenttiyksikköä. Kuva: Eija Kontio Lehtikuva

Suomen inflaatiovauhti eli yleisen hintatason vuosimuutos oli elokuussa –0,2 prosenttia, kertoo Tilastokeskus.

Hintojen halpeneminen yhdistettynä talouskasvun seisahtumiseen voi herättää epäilyjä Suomen vajoamisesta deflaatioon, joka on taloudelle vaarallinen häiriö. Laaja-alaisessa deflaatiossa kuluttajat ja yritykset lykkäävät hankintojaan uskoessaan hintojen halpenevan vielä lisää tulevaisuudessa. Seurauksena on pahimmillaan taloudellisen toimeliaisuuden pysähtyminen pitkäksi aikaa.

Euroopan tilastokeskuksen Eurostatin tarkistettujen tietojen mukaan Suomen kokonaistuotanto ei kasvanut lainkaan huhti–kesäkuussa. Inflaatiovauhti on ollut Suomessa poikkeuksellisen hidasta jo pitkään.

Tilastokeskuksen kehittämispäällikön Ilkka Lehtisen mukaan Suomen taloudessa ei silti ole vaaraa laaja-alaisesta deflaatiosta.

"On olemassa hyvää ja huonoa deflaatiota. Suurin vaikutus hintojen halpenemiseen tulee Suomen ulkopuolelta öljyn halpenemisesta, joka tekee hyvää ostovoiman paranemiselle."

Lehtisen mukaan ostovoiman paraneminen voi vähän helpottaa Suomen talouden vaikeaa suhdannetta.

Öljyn halpeneminen vaikuttaa polttoaineiden hintoihin, joiden vaikutus inflaatiovauhtiin oli elokuussa –0,4 prosenttiyksikköä. Raakaöljyn Brent-viitelaadun hinta on ollut elokuun alusta lähtien poikkeuksellisen edullinen, alle 50 dollaria barrelilta, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Barreli on öljykaupan mittayksikkö, jonka tilavuus on noin 159 litraa.

Asuntolainojen ja kulutuslainojen vaikutus inflaatiovauhtiin oli elokuussa –0,2 prosenttiyksikköä ja matkaviestinpalveluiden vaikutus –0,1 prosenttiyksikköä.

Asuntolainojen ja kulutuslainojen halpeneminen tarkoittaa niiden korkojen supistumista. Korkotaso euroalueella on poikkeuksellisen matalalla tasolla, koska Euroopan keskuspankki (EKP) on asettanut ohjauskorkonsa nollaan ja alkanut ostaa markkinoilta eurovaltioiden joukkolainoja.

"Laaja-alaisen deflaation vaara olisi paljon suurempi, jos omaisuuserien arvot halpenisivat selvästi," sanoo Tilastokeskuksen Lehtinen.

EKP aloitti maaliskuussa historiallisen 1 140 miljardin euron rahapoliittisen elvytyksen torjuakseen deflaatiokierteen vaaraa ja jouduttaakseen euroalueen hidasta talouskasvua. Koskaan ennen eurojärjestelmä ei ole ostanut markkinoilta kaikkien eurovaltioiden joukkolainoja lisätäkseen rahan tarjontaa.

Euroalueella deflaation vaara on ainakin toistaiseksi hellittänyt, mutta ennusteita talouskasvusta on heikennetty. Euroalueella inflaatiovauhti oli heinäkuussa 0,2 prosenttia.

Euroopan keskuspankin hintavakaustavoitteena on pitää inflaatiovauhti hieman alle kahdessa prosentissa keskipitkällä aikavälillä. Inflaatiovauhti euroalueella on ollut alle prosentin lokakuusta 2013 lähtien.

Jarmo Stenmark Lehtikuva
Asuntolainojen ja kulutusluottojen vaikutus hintatasoon oli –0,2 prosenttiyksikköä.
Asuntolainojen ja kulutusluottojen vaikutus hintatasoon oli –0,2 prosenttiyksikköä.
Kristiina Lehto Lehtikuva
Matkaviestinpalveluiden halpenemisen vaikutus hintatasoon oli –0,1 prosenttiyksikköä.
Matkaviestinpalveluiden halpenemisen vaikutus hintatasoon oli –0,1 prosenttiyksikköä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat