Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten valita omaan jalkaan sopiva juoksukenkä?

Juoksukenkiä valitessa on tärkeää tietää ainakin se, millainen oma askellus on. Kannattaa myös miettiä, missä aikoo juosta.

Talous
 
Kirsti Karttunen
Rio Gandara HS
Juoksuharrastuksen aloittaminen on periaatteessa niin yksinkertaista, että astut ulos ovesta ja juokset. "Siihen asti kun ei ole ongelmia eikä erityisiä kiputiloja, juokseminen kannattaakin pitää juuri niin yksinkertaisena", fysioterapeutti Sanni Pekkarinen sanoo.
Juoksuharrastuksen aloittaminen on periaatteessa niin yksinkertaista, että astut ulos ovesta ja juokset. "Siihen asti kun ei ole ongelmia eikä erityisiä kiputiloja, juokseminen kannattaakin pitää juuri niin yksinkertaisena", fysioterapeutti Sanni Pekkarinen sanoo. Kuva: Rio Gandara HS

Juoksuharrastuksen aloittamisen sanotaan usein olevan helppoa, sillä ainut, mitä aloittaakseen tarvitsee, ovat hyvät juoksukengät.

Aloittelijalle juoksukenkien valitseminen ei kuitenkaan välttämättä ole aivan yksinkertaista.

Sekä juoksuvalmentaja Kim Mandelin että fysioterapeutti Sanni Pekkarinen ovat sitä mieltä, että ennen urheilukauppaan astumista on hyvä selvittää muutama perusasia.

"Kannattaa miettiä, millaisessa maastossa juoksee", Pekkarinen neuvoo.

Jos aikoo juosta lähinnä asfaltilla, kengän hyvä iskunvaimennus on tärkeää. Pehmeämmälle alustalle, kuten vaikkapa pururadalle, iskunvaimennuksen ei tarvitse olla yhtä voimakas.

Juoksukenkiä ostavan olisi hyvä tietää sekin, millaisia matkoja aikoo juosta.

"Jos kyseessä on aloittelija, on eteneminen yleensä rauhallista ja lenkit lyhyitä. Silloin kengän tuki ja vaimennus voivat olla vähän voimakkaampia. Aloittelijan nivelet eivät ole myöskään tottuneet juoksun aiheuttamaan iskutukseen", Pekkarinen sanoo.

Mitä tuetumpi ja vaimennetumpi kenkä on, sitä raskaampi se on.

"Painoeron huomaa punnitsemalla kenkiä kädessä. Yleisesti voi ajatella, että mitä kevyempi kenkä, sitä nopeampaan etenemiseen se on tarkoitettu", Pekkarinen jatkaa.

Myös juoksijan paino vaikuttaa siihen, kuinka tuettu tai vaimennettu kenkä kannattaa ostaa.

Raskasrakenteisen ihmisen kannattaisi hankkia hyvin vaimennetut kengät, mikä usein tarkoittaa sitä, että kenkä on raskaampi. Juokseminen voi kuitenkin olla miellyttävämpää, jos ottaa vähemmän vaimennetut eli kevyemmät kengät, joihin hankkii jalkaterapeutin tekemät iskunvaimennuspohjalliset.

Ennen kaikkea kengän pitää olla miellyttävä. Kantapään tulee pysyä hyvin paikallaan eikä jalka saa liikkua kengässä sivusuunnassa.

Juoksukenkään kannattaa myös jättää tavallista kenkää hieman enemmän tilaa pituussuunnassa eli ostoksille kannattaa mennä iltapäivällä, kun jalat ovat turvoksissa.

"Kannattaa myös vähän hölkätä ja ottaa reiluja spurtteja hyllyjen välissä ja varmistaa, etteivät varpaat osu kengän kärkeen", Pekkarinen sanoo.

Kaupassa olisi hyvä testata useampi juoksukenkä useammalta merkiltä.

Se, kuinka tuetun kengän ostaa, tulee ajatella heikomman jalan mukaan.

"Suurin osa ihmisistä voi juosta neutraalipohjaisella kengällä, mutta vääränlainen kenkä aiheuttaa hyvin todennäköisesti ongelmia", Mandelin toteaa.

Jos on vähänkin epävarma omien jalkojensa asennosta, suosittelevat Pekkarinen ja Mandelin askelanalyysia.

Nopeasti tehtyihin askelanalyyseihin juoksuvalmentaja ja fysioterapeutti suhtautuvat kuitenkin varautuneesti.

Tämä johtuu siitä, että pelkkä jalkaterän asennon tarkkailu ei kerro, onko kyse rakenteellisesta tekijästä vai lihasten heikkoudesta.

Jos askel ei ole neutraali urheilukaupassa tehdyn testin perusteella, yksi vaihtoehto on varata aika tarkempiin tutkimuksiin. Silloin voi selvittää, onko kyse vaikkapa heikosta keskimmäisestä pakaralihaksesta vai nilkan rakenteista.

"Mahdollista virheasentoa pitäisi pyrkiä korjaamaan heikkoja lihaksia vahvistamalla tai liikkuvuutta lisäämällä. Pelkkä asennon korjaaminen ei riitä, jos lihas ei vahvistu", Mandelin toteaa.

Jos ongelma on rakenteissa, pohjallinen voi olla tarpeen. Asian selvittämisessä apua kannattaa hakea erikoistuneelta jalkaterapeutilta.

Mutta tarvitseeko juoksuharrastaja todella useamman parin kenkiä?

Kyllä, sekä Mandelin että Pekkarinen sanovat. Välipohjan palautumiseen ja kengän kuivumiseen menee aikaa, joten jos juoksee useammin kuin kerran viikossa, olisi käytössä hyvä olla kahdet kengät.

"Vasta-alkajalle suosittelisin peruskestävyyden ja kokemuksen lisäännyttyä myös vauhtikestävyyden harjoittelua. Kengät voi sitten hankkia näitä ajatellen. Maastot ovat erilaisia ja vaativat usein erilaisia kenkiä joita on tänä päivänä saatavilla hyvin", Mandelin toteaa.

Juoksun suosio näkyy myös Pekkarisen vastaanotolla.

Fysioterapeutin luona paljastuukin usein se, kuinka tärkeää on valita itselle sopivat kengät.

"Ongelmat, joiden vuoksi ihmiset tulevat, ovat välillä lähtöisin kengistä. Jos annetaan pronaatiotuettu kenkä ihmiselle, jolla on neutraali askel, kenkä vääntää jalkaa hieman virheelliseen asentoon", Pekkarinen kertoo.

Virheasennosta tulee vääränlaista kuormitusta nivelille, mikä voi aiheuttaa esimerkiksi polviongelmia. Ne taas voivat heijastua lonkkiin ja alaselkään.

"Nivelkivut eivät ole ikinä ok. Jos polviin tai nilkkoihin koskee, kannattaa selvittää ongelman syy", Pekkarinen ohjeistaa.

Myös jalkaterät voivat kipeytyä vääränlaisista kengistä.

Monen juoksuharrastajan kannattaisikin mennä fysioterapeutin tai jalkaterapeutin vastaanotolle mieluummin aiemmin kuin myöhemmin.

"Jos odottaa kipujen kanssa liian pitkään, se tulee todennäköisesti monella tavalla kalliiksi", Pekkarinen toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat