Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilpailijat tulossa postin kirjemarkkinoille – ”Ei tässä hirveästi jaettavaa riitä”

Talous
 
Markus Jokela
"Nämä ovat äitini kirjeitä, mutta olen kyllä itsekin postin suurkuluttaja. Lähetän kirjeitä ja kortteja varsinkin vanhemmalle ikäpolvelle”, kertoo Helsingin pääpostissa maanantaina asioinut Lena Kingelin.
"Nämä ovat äitini kirjeitä, mutta olen kyllä itsekin postin suurkuluttaja. Lähetän kirjeitä ja kortteja varsinkin vanhemmalle ikäpolvelle”, kertoo Helsingin pääpostissa maanantaina asioinut Lena Kingelin. Kuva: Markus Jokela

Helsingin pääpostissa oli maanantaina illansuussa suorastaan ruuhkaa. Lena Kingelin vahvisti kahta paksua kirjettä huolellisesti teipeillä. Tommi Lindlöf puolestaan lähetti netissä myymiään tietokoneen osia kirjeitse Valkeakoskelle.

Kingelin tunnustaa olevansa postin suurkuluttaja. Lindlöf lähettää kirjeitä silloin tällöin.

Fakta

Paperikirjeiden määrä vähenee entisestään

  Tammi–kesäkuussa osoitteellisten kirjelähetysten määrän lasku oli edellisvuotta maltillisempi kevään eduskuntavaalien takia. Kirjeiden lähetysmäärä väheni seitsemän prosenttia edellisen vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

  Tammi–kesäkuussa 2014 kirjepostin määrä supistui yhdeksän prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

  Sähköisten kirjeiden määrä nousi alkuvuonna viisi prosenttia samoin kuin edellisenäkin vuonna.

Valtion omistama Posti joutunee lähivuosina kilpailemaan entistä kovemmin kirjepostin jakelusta. Liikenne- ja viestintäministeriössä (LVM) valmistellaan postilain muutosta, joka antaisi Postin kilpailijayrityksille entistä paremmat mahdollisuudet jakaa myös kirjepostia.

"Tarkoitus on luopua postin toimilupajärjestelmästä ja siirtyä ilmoitusjärjestelmään. Tavoitteena on, että kilpailu markkinoilla avautuisi kunnolla", sanoo neuvotteleva virkamies Tomi Lindholm liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Lain valmistelu on Lindholmin mukaan vasta alkutekijöissään, mutta tällä viikolla keskustellaan linjauksista. Hallituksen esitys pitäisi saada eduskunnan käsittelyyn ennen joulua.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) sanoi maanantaina Maaseudun Tulevaisuudessa, että postilakia muutetaan kirjeiden jakelun osalta.

Valtioneuvosto on antanut postitoimiluvat kolmelle yritykselle, jotka toimivat eri alueilla. Päijät-Hämeen alueella toimiva Esan Kirjapaino sai toimiluvan vuonna 2012, Kanta-Hämeessä toimiva Ilves Jakelu vuonna 2013 sekä Pirkanmaalla ja Satakunnassa toimiva Alma Manu vuonna 2014.

Viime vuonna Esan Kirjapainoon kuuluva Esan Jakelut sai myös toimiluvan.

Yksikään näistä yrityksistä ei ole aloittanut kunnolla kirjeiden jakelua, vaikka pilottihankkeita on ollut. Syy tähän on toimiluvissa määrätyt tiukat ehdot toiminnalle. Niistä on valitettu korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka pyytää postilakiin EU-tuomioistuimen kantaa.

LVM:n Lindholmin mukaan Postin kilpailijoita on mahdollisesti haitannut esimerkiksi se, että toimiluvissa on määritelty kuinka monta kertaa viikossa postia pitää jakaa tai rajoitettu hinnoittelua.

Postilla on postilakiin kirjattu yleispalveluvelvoite, jonka mukaan kirjeitä ja alle kymmenen kilon paketteja pitää jakaa viitenä päivänä viikossa myös alueille, joilla jakelu ei ole taloudellisesti kannattavaa.

Osoitteellisten kirjeiden määrä on laskenut hurjaa tahtia.

"Ei tässä hirveästi jaettavaa riitä. Kvartaali toisensa jälkeen kirjepostin määrä on vähentynyt edellisen vuoden vastaavasta tasosta", sanoo Postin sääntelyasioista vastaava lakimies Päivi Rokkanen. Postin liiketoiminnasta enää vain viisi prosenttia kuuluu yleispalvelun piiriin.

Posti ei Rokkasen mukaan vastusta kilpailun lisäämistä, mutta eri pelisäännöt mietityttävät. Hän pelkää, että Postille tulisi raskaammat säännöt kuin uusille kilpailijoille.

Rokkanen uskoo, että Postin yleispalveluvelvoitteesta ei luovuta kokonaan, mutta toivoo joustavampia velvoitteita.

"Alueilla, joilla on vähemmän postia, yksi vaihtoehto on, että jakelua korvattaisiin digitaalisesti. Tällaisia kokeiluja on jo tehty, ja selvityksiä tehdään esimerkiksi Norjassa."

Rokkasen käsitys on, että postilakia uudistetaan kahdessa vaiheessa.

"Ensin muutetaan toimilupaehdot ja sitten on laajempi tarkastelu, jossa pohditaan yleispalveluvelvoitetta."

Esan Kirjapaino ja Esan Jakelut ovat nykyään osa Mediatalo Esaa. Sen nimissä on nyt kaksi postitoimilupaa. Tuoreimmassa luvassa vaaditaan jakelua yhtenä päivänä viikossa, kun ensimmäisessä vaatimus oli jakaa kolmena päivänä viikossa.

Mediatalo Esan jakeluliiketoiminnan johtaja Kari Väisänen kertoo, että yhtiön on tarkoitus aloittaa postin jakelu ensi vuoden alussa, vaikka ehdoissa on pahoja esteitä toiminnalle. Hän toivoo, että uuteen lakiin ei tule samoja haasteita.

"Yksi turha ehto on velvoite järjestää osoitteenmuutospalvelu. Toinen turha vaatimus on jakelun keskeytyspalvelu."

Väisäsen mukaan Posti tarjoaa kummankin palvelun paremmin kuin muut. Posti myös hallinnoi osoitteenmuutostietoja, joten se voi periä yhteistyöstä maksun.

"Se on kova hinta, josta nyt keskustellaan viestintäviraston ja Postin kanssa", Väisänen kertoo.

Väisäsen mukaan Mediatalo Esa aikoo jakaa vain sopimusasiakkaiden postia. Jos paikallinen energiayhtiö haluaa jaettavan 20 000 kirjettä, Väisänen olettaa, että yhtiöllä on oikeat osoitteet.

Ansainnan esteeksi hän laskee myös sen, että Posti ei ole antanut jakaa postia postilokeroihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat