Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soklin kaivoksen suunnittelu jäihin

Yara miettii vielä kaivoksen kannattavuutta. Hallitus poisti Soklin tierahat budjetista.

Talous
 
Sirpa Räihä HS
Soklin fosfaattikaivos nousisi toteutuessaan Savukoskelle näihin maisemiin.
Soklin fosfaattikaivos nousisi toteutuessaan Savukoskelle näihin maisemiin.

Epävarmuus Soklin fosfaattikaivoksen toteutumisesta jatkuu. Kaivosoikeudet omistava norjalainen Yara jäädytti kaivoksen suunnittelun, koska sillä ei ole varmuutta kaivoksen kannattavuudesta.

Yaran viestintäjohtaja Bernhard Stormyr ei osaa tarkkaan sanoa milloin lopullinen ratkaisu tapahtuu.

"Lopullinen päätös kaivoksen avaamisesta tehdään lupaprosessien jälkeen. Ensin odotamme, että luvat ovat kunnossa. Me emme voi vaikuttaa siihen aikatauluun", Stormyr sanoo.

Yhtiöllä on hakemus sekä kaivosluvan että ympäristöluvan saamiseksi. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto myönsi Yaralle kaivosluvan kesällä 2013, mutta siitä on valitettu korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Luvalla vanhalle Soklin kaivospiirille annettiin lisää pinta-alaa. Jos KHO kumoaa valitukset, Yaran on aloitettava kaivostoiminta viiden vuoden sisällä tai lupa raukeaa.

Ympäristöluvasta päättää Pohjois-Suomen aluehallintovirasto todennäköisesti ensi vuonna.

Yaralla on vireillä fosfaattikaivoshanke myös Kanadassa, mutta Stormyrin mukaan se on yhtä lailla auki.

"Meillä on pitkän aikavälin projekti lisätä fosfaattituotantoa", Stormyr sanoo. Hänen mukaansa fosfaatin maailmanmarkkinahinnan kehitys ei vaikuta investointeihin. Fosfaatin hinta on laskenut siitä, kun kaivosoikeudet siirtyivät Kemiralta Yaralle 2008.

Investoinnin arvo Sokliin on vähintään miljardi euroa. Lupahakemuksen mukaan louhintaa riittäisi ainakin 20 vuodeksi.

Savukoskella on odoteltu kaivoksen avaamista vuodesta 1967. Itä-Lapissa syntyi orastavaa toivoa työpaikoista viime talvena, kun hallitus ja Yara sopivat, että valtio rahoittaa kaivoksen maantieyhteyksiä 140 miljoonalla eurolla. Rahoituksen uskottiin nopeuttavan Yaran päätöstä käynnistää kaivos.

Valtiovarainministeriö on esittänyt, että valtion rahoitussummasta varattaisiin 39 miljoonaa euroa jo ensi vuoden budjettiin. Hallitus poisti Soklille varatut tierahat vuoden 2016 budjetista maanantai-iltana.

"Soklin ensi vuoden rahat, 39 miljoonaa euroa, menevät budjetin tasapainottamiseen", sanoo liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk).

Valtion ja Yaran sopimuksen mukaan Yara kunnostaisi nykyisin hiekkatienä olevan 60 kilometrin tieosuuden Martin ja Soklin välillä, mutta valtio maksaisi sen myöhemmin yhtiölle takaisin. Valtio rakentaisi ja maksaisi osuuden Kemijärveltä Marttiin.

Valtio myös osallistuisi Kemijärven seudulle rakennettavan lastausterminaalin rakentamiseen. Lisäksi eräitä tieosuuksia Kemijärven ja Rovaniemen välillä pitäisi parantaa, jotta malmin kuljetus voidaan suorittaa 90 tonnin painoisilla rekoilla.

Liikenneministerinä ollut Paula Risikko (kok) sanoi viime talvena, että kaivos tuottaisi 1 600 vakituista pitkäkestoista työpaikkaa ja rakentaminen työllistäisi 2 300 ihmistä.

Savukosken työttömyysaste on runsaat 19 prosenttia. Stormyriltä ei heltiä paljon lohtua työttömyydestä kärsivälle Lapille.

"Kaiken liiketoiminnan pitää pohjautua kannattavuuteen ja pitkän aikavälin suunnitteluun. Työpaikatkaan eivät ole pysyviä, jos ne eivät perustu kannattavalle toiminnalle", hän sanoo.

Savukosken kunnanjohtaja Antti Mulari sanoo pettyneensä Yaran päätökseen, mutta osasi myös odottaa sitä. Toisaalta iloitsijoitakin on, sillä huomattava osa kuntalaisia vastustaa kaivoksen avaamista.

Mulari sanoo uskoneensa, että hanke olisi ollut varmemmalla pohjalla, kun valtio ja yhtiö sopivat jo liikennejärjestelyistäkin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat