Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

IMF perustettiin vuonna 1945

Talous
 

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF perustettiin toisen maailmansodan jälkeen vuonna 1945 taloustieteilijä John Maynard Keynesin aloitteesta.

IMF on lyhenne englannin kielen sanoista International Monetary Fund.

Valuuttarahasto on valtioiden välinen rahoitus- ja rahapoliittinen yhteistyöjärjestö, jonka tehtävä on edistää kansallisten ja kansainvälisten rahoitusmarkkinoiden vakautta. Lisäksi se valvoo jäsenvaltioidensa talouspolitiikkaa ja esimerkiksi hintavakautta.

Suomi liittyi IMF:n jäseneksi vuonna 1948. Nykyisin valuuttarahastoon kuuluu 188 valtiota.

Valuuttarahasto voi myöntää varoistaan maksuvalmiuslainoja ja pidempiä korkotuettuja lainoja köyhien valtioiden talouskasvun lisäämiseksi ja köyhyyden vähentämiseksi.

Maksuvalmiuslainojen ehtona ovat yleensä talouden mittavat rakenteelliset uudistukset ja julkisen talouden menojen vähennykset. Taloustieteilijä Joseph Stiglitz on useasti arvostellut IMF:ää kriisivaltioiden vaikeuksien pahentamisesta etenkin Aasian talouskriisissä vuonna 1997.

Euroalueen velkakriisissä IMF on osallistunut ylivelkaantuneiden Kreikan, Portugalin, Irlannin ja Kyproksen hätärahoitukseen. Valuuttarahasto rahoittaa toimintamenonsa lähinnä pääomansa korkotuloilla.

IMF:n nykyinen pääjohtaja on Ranskan entinen valtiovarainministeri Christine Lagarde.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat