Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yli 80 prosenttia suomalaisista lukee painettuja lehtiä

Talous
 
Kimmo Räisänen
Neljä viidestä lukee edelleen painettuja lehtiä.
Neljä viidestä lukee edelleen painettuja lehtiä. Kuva: Kimmo Räisänen

Lehtien lukeminen matkapuhelimella ja tablettitietokoneella jatkaa kasvuaan, ja varsinkin tablettilukeminen on kovassa nousussa. Sen sijaan painetun lehden lukeminen ja tietokoneella lukeminen vähenevät. Lehtiä luetaan entistä enemmän mobiilisti.

Asia ilmenee tuoreesta Kansallisesta mediatutkimuksesta, jossa selvitettiin lukijamäärien ja lukutottumusten muutoksia syksystä 2014 kevääseen 2015.

Esimerkiksi tablettia käytti lehden lukemiseen 26 prosenttia suomalaisista ja matkapuhelinta jo 41 prosenttia. Ero on silti vielä valtava painetun lehden vastaaviin lukuihin, sillä painettua lehteä luki yhä 83 prosenttia. Tietokonetta tähän käytti 54 prosenttia suomalaisista.

Muutos lukutavoissa on iso. Matkapuhelimella lukevien määrä on yli viisinkertaistunut neljässä vuodessa. Ikäryhmässä 15–24-vuotiaat se on jo suositumpi tapa kuin painetun lehden luku. Voimakkaasti noussutta tablettia taas suosivat varsinkin 35–39-vuotiaat.

Painettujen sanomalehtien lukijamäärät putosivat lähes kauttaaltaan. Helsingin Sanomien painetulla lehdellä on nyt lukijoita 712 000, missä oli neljän prosentin pudotus viime vuodesta. Sama suunta oli myös Aamulehdellä, joka putosi kuusi prosenttia ja Hufvudstadsbladetilla, yli kolmetoista prosenttia.

Myös esimerkiksi Turun Sanomat ja Kaleva menettivät muutaman prosentin, kun taas Savon Sanomat ja Etelä-Suomen Sanomat lisäsivät hienoisesti.

Mutta luvut ovat kokonaan toiset, kun katsotaan lehtien kokonaistavoittavuutta. Tässä luvussa ovat mukana myös digitaalisia versioita käyttäneet lukijat.

Helsingin Sanomilla luku on lähes kaksi miljoonaa (1 988 000), Aamulehdellä melkein puoli miljoonaa, Turun Sanomilla ja Kalevalla runsaat 350 000.

Kahdesta miljoonasta lukijasta on HS:n vastaava päätoimittaja Kaius Niemi tyytyväinen.

"Omien tutkimustemme mukaan asiakastyytyväisyytemme on korkeammalla kuin kertaakaan kymmenen mittausvuoden aikana. Tähtäämme siihen, että tavoittavuutemme ja yhteenlasketut asiakasmäärämme ovat kasvusuuntaisia", hän sanoo.

Niemi muistuttaa myös, että halukkuus maksaa digitaalisesta sisällöstä on Suomessa harvinaisen vahva. Reuters-instituutin mukaan Suomessa online-uutisista on viime vuoden aikana maksanut suurempi osa väestöstä, neljätoista prosenttia, kuin missään muualla.

"HS:n tilaajista yli puolet maksaa digitaalisesta sisällöstä. Näemme syventävän lukemisen merkityksen erityisesti viikonloppuisin, ja mobiili korostuu arkikäytössä. Lukemisen määrä tilaajien keskuudessa kasvaa, mistä osoituksena on viimeisimmän lukijatutkimuksemme lukuaikojen kasvu", hän sanoo.

Iltapäivälehdissä Ilta-Sanomat kasvatti merkittävästi eroa Iltalehteen. Varsinkin näiden kahden kokonaistavoittavuus on moninkertainen verrattuna painetun lehden lukijoiden määrään, koska niitä luetaan paljon netissä. IS:n luku on yli 2,4 miljoonaa, IL:n yli 2,1, miljoonaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat