Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pc-kaupan hiipuminen jakaa jättiyhtiö HP:n kahtia

Kummankin uuden yrityksen liikevaihto on liki yhtä suuri kuin Suomen valtion budjetti. Uudistusten lisäksi kymmeniätuhansia uhkaa irtisanominen.

Talous
 
Juhani Niiranen HS
Kuva: Juhani Niiranen HS

Kun pc-koneiden kauppa hiipuu, ja tietokoneohjelmat siirtyvät pilveen, it-maailman suurimmatkaan yhtiöt eivät välty mullistuksilta.

Yhdysvaltalainen Hewlett-Packard, alan yksi perinteikkäimmistä ja isoimmista yhtiöistä, ilmoitti keskiviikkona jatkavansa valtavia irtisanomisiaan. Yhtiö aikoo antaa potkut 25 000–30 000 työntekijälle aiemmin ilmoitetun 55 000 irtisanomisen lisäksi.

Fakta

Satojentuhansien työnantaja

 Hewlett-Packardin syntytarina on klassista Piilaaksoa: kaksi insinööriä perusti yhtiön autotallissa Kaliforniassa vuonna 1939.

 HP keskittyi jo alussa elektroniikkaan, ja yhtiö kehitti ensimmäisten joukossa henkilökohtaisia tietokoneita.

 Tätä nykyä yhtiö keskittyy tietokoneisiin, tulostimiin ja yritysten tietokonejärjestelmiin.

 Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna liki sata miljardia euroa, ja sillä oli noin 300 000 työntekijää.

HP:llä oli viime vuoden lopulla noin 300 000 työntekijää, ja Suomessa yhtiö työllistää noin 500 ihmistä. Epäselvää on, yltävätkö irtisanomiset Suomeen saakka.

Irtisanomisten lisäksi yhtiö yrittää kääntää kurssiaan jakautumalla marraskuun alusta kahdeksi – edelleen valtavaksi – yhtiöksi. Kummankin uuden yrityksen liikevaihto on liki yhtä suuri kuin Suomen valtion budjetti.

Tulevista yhtiöistä HP Inc jatkaa tietokoneiden ja tulostimien myyntiä, ja Hewlett-Packard Enterprise keskittyy datakeskuksiin sekä palveluihin. Tuoreimmat irtisanomiset keskittyvät Hewlett-Packard Enterpriseen.

Jakautumisen jälkeen suurimmat kasvutoiveet kohdistuvat Hewlett-Packard Enterpriseen. HP Inc kärsii perinteisten tietokoneiden myynnin vähenemisestä, joka johtuu älypuhelinten ja taulutietokoneiden noususta.

Kun pc-myynti on hiipunut, perinteikäs Hewlett-Packard ei ole kyennyt kehittämään korvaavaa liiketoimintaa. HP:n liikevaihto on pienentynyt viime vuodet keskimäärin puoli prosenttia vuodessa, ja yhtiön markkina-arvosta on hävinnyt tänä vuonna kolmannes.

Yhtiö menetti pc-myynnin ykköspaikan kiinalaiselle Lenovolle vuonna 2013, ja markkinatutkimusyhtiö Gartnerin mukaan HP sai vuoden toisella neljänneksellä kaupaksi noin kymmenesosan vähemmän pc:itä kuin vuotta aiemmin.

Yhtiön muutkin bisnekset ovat murroksessa. Yritykset käyttävät tietokoneisiin rahaa toisella tavalla kuin ennen, koska ohjelmistot siirtyvät yhtiöiden omilta koneilta pilveen, jota käytetään verkon yli.

Jakautuminen on valtava urakka. HP toimii yli 170 maassa, ja julkisuudessa olleiden arvioiden mukaan jakautuminen tuo yhtiölle miljardiluokan laskun.

Jakautumista on suunniteltu ainakin vuoden verran. Hewlett-Packard Enterprisen Suomen-toimitusjohtajan Mika Sarhimaan mukaan yksi syy jakoon on, että erillään omistajien on helpompi arvioida eri liiketoimintojen menestystä.

Vanhan nimen yhdistäminen molempiin yrityksiin ei ainakaan helpota yhtiöiden erottamista. HP on joutunut tekemään töitä, jotta asiakkaat ymmärtäisivät, mitä yhtiön perilliset tekevät.

"Se ei ole ihan helppoa omallekaan väelle selittää", Sarhimaa sanoo.

HP on perinteisesti ollut vahva yhtiö yrityksille myytävissä laitteissa. Vaikka pc-myynti vähenee, mobiililaitteiden ja -palveluiden kysyntä kasvaa yrityksissäkin.

Yhtiö kehittää uutta myös koteihin. HP Incin Suomen-toimitusjohtaja Ari Koskinen kertoo, että yhtiön palveluihin kuuluu tätä nykyä Yhdysvalloissa kuukausimaksuun pohjautuva tulostaminen.

Muutamaa dollaria vastaan käyttäjä voi tulostaa kotonaan tietyn määrän arkkeja kuussa. Kun värit ovat loppumassa, laite lähettää siitä tiedon eteenpäin, ja käyttäjälle lähetetään uusi väripatruuna.

Tietotekniikka kehittyy sellaista vauhtia, että laitevalmistajatkaan eivät pysty arvailemaan tekniikan kehitystä kovin pitkälle. Koskisen on vaikea kuvitella, millaiselta tietokoneet näyttävät kymmenen vuoden kuluttua.

"Se voi olla jokin käärö, joka taskusta rullataan auki tai jotain päälle puettavaa ja helposti ohjattavaa", hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat