Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailma jännittää Yhdysvaltojen keskuspankin korkopäätöstä – vaikutukset tuntuisivat Suomeen asti

Tänään torstaina selviää, nostaako Yhdysvaltojen keskuspankki Fed historiallisen matalaa ohjauskorkoaan. Kukaan ei tiedä, mitä siitä seuraisi.

Talous
 
Yuri Gripas Reuters
Kuva: Yuri Gripas Reuters

Yhdysvaltojen keskuspankki Fed valmistautuu nostamaan ohjauskorkoaan ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2006. Koronnostosta päättävän avomarkkinakomitean kokous päättyy tänään torstaina.

Korko on ollut historiallisen matalalla nollan pinnassa melkein seitsemän vuotta. Elvyttävän rahapolitiikan kausi on globaalistikin venynyt ennätysmittoihin.

Nykyaikainen markkinatalous on ajautunut tuntemattomille vesille, minkä vuoksi vaivaisen 0,25 prosenttiyksikön korotuksen odottelukin on saanut sijoittajat hermoilemaan. Reuters- ja Bloomberg -uutistoimistojen ekonomistikyselyt asettavat koronnoston todennäköisyydeksi suunnilleen 30 prosenttia.

Vaikka Fed jättäisikin koron ennalleen, todennäköisesti nosto tapahtuu viimeistään joulukuun kokouksessa. Ekonomisti ja talousbloggaaja Roger Wessman ei ole täysin vakuuttunut.

"Jos talouskasvu syystä tai toisesta takkuilee loppuvuoden aikana, nostoa lykätään herkästi. Viimeaikaiset talousluvut maailmalta eivät ole ruusuisia, vaikka Yhdysvaltojen kotimarkkinat vetävätkin hyvin."

Ennennäkemättömässä talousympäristössä Fedin jokainen liike hermostuttaa sijoittajia.

"Merkittävin riski on, että keskuspankki nostaa korkoja liian aikaisin. Jos talouden nousu katkeaa ja korot ovat edelleen lähes nollassa, virhettä olisi vaikea korjata. Jos keskuspankki päinvastoin viivyttää koronnostoa liian pitkään, seurauksena on kiihtyvä inflaatio. Sitä vastaan voi taistella nostamalla korkoja lisää", Wessman sanoo.

OIKAISU 1.10.2015. Grafiikassa Britannian keskuspankin ohjauskorko on merkitty virheellisesti. Korko oli vuoden 2007 lopussa hieman alle kuudessa prosentissa, eikä 12 prosentissa. Keväästä 2009 lähtien korko on ollut 0,5 prosenttia.

Fed ei ole ainoa merkittävä keskuspankki, joka veti korot lattiaan finanssikriisin jälkeen. Euroopan keskuspankki (EKP) ja Britannian Bank of England seurasivat pian perässä. Japani laski ohjauskorkonsa alle puoleen prosenttiin jo 1990-luvulla vauhdittaakseen taloutta asuntokuplan puhjettua.

Fakta

Mikä Fed?

 Yhdysvaltojen rahapolitiikkaa ohjaa Federal Reserve -järjestelmä eli tuttavallisesti Fed. Siihen kuuluu 12 alueellista keskuspankkia, johtokunta ja avomarkkinakomitea. Korkopäätökset tehdään avomarkkinakomitean kokouksissa.

 Fedin pääjohtaja on yksi maailman merkittävimmistä talousvaikuttajista. Tällä hetkellä Fediä johtaa Janet Yellen.

 Euroopan keskuspankin EKP:n mandaatti on kapeampi kuin Fedin. EKP keskittyy vain hintavakauteen, kun taas Fed tavoittelee noin kahden prosentin inflaation lisäksi täystyöllisyyttä.

 Fed ei aseta tarkkaa ohjauskorkoa vaan federal funds target rate -korkotavoitteen, jolla pankit voivat lainata toisilleen keskuspankkiin tallettamaansa rahaa yön yli. Tavoitehaarukka on ollut 0–0,25 prosenttia joulukuusta 2008 lähtien.

 

Lähde: Federal Reserve

Euroalue, Japani ja myös Kiina kamppailevat talousongelmien kanssa, eikä elvytys ole tuonut toistaiseksi riittävää lohtua. Kiinan keskuspankki on näistä ainoa, jolla on runsaasti tilaa keventää rahapolitiikkaa.

Heikko inflaatio ja kompuroiva maailmantalous ovatkin saaneet Fedin epäröimään rahapolitiikan tiukentamista.

Mutta minkälaisia vaikutuksia asteittaisella koronnostolla olisi maailmalle?

1. Yhdysvallat

Suomen Pankin pankkitoimintaosaston toimistopäällikön Elisa Newbyn mukaan koronnosto olisi Fediltä luottamuksenosoitus Yhdysvaltojen taloudelle.

"Jos Fed nostaa torstaina korkoa, se tarkoittaa, että Fedin näkemyksen mukaan Yhdysvaltojen talous on kestävällä pohjalla. Tämä olisi hurjan hyvä uutinen maailmantalouden kannalta – varsinkin, kun esimerkiksi Kiinan talous sakkaa."

Yhdysvaltojen työttömyysaste on valahtanut vain 5,1 prosenttiin, mikä tukee koronnostoa. Toisaalta inflaatio eli kuluttajahintojen nousu on hyvin heikkoa. Öljyn romahtanut hinta ja vahvistunut dollari selittävät osan matalasta inflaatiosta, mutta eivät kaikkea. Fedin suosiman PCE-mittarin mukaan hinnat kallistuivat heinäkuussa vain 0,3 prosenttia vuoden takaisesta, kun tavoitteena on pitää inflaatio noin kahdessa prosentissa.

"Fedillähän on kaksoismandaatti, eli se vahtii sekä hintavakautta että työllisyyttä tukeakseen bruttokansantuotteen kasvua. Ensi vuodelle ennustetaan alle viiden prosentin työttömyyttä ja noin kolmen prosentin talouskasvua. Hintavakaustavoite ei silti ole täyttynyt", Newby sanoo.

Varovainen ohjauskoron nosto ei välttämättä tarkoita kevyen rahapolitiikan päättymistä Yhdysvalloissa.

"Puolen prosentin taso olisi edelleen historiallisesti poikkeuksellisen alhainen. On suuri kysymysmerkki, mikä korkojen normaali taso on nykyään", Wessman toteaa.

Korkojen "uusi normaali" voi hyvinkin löytyä aiempaa matalammalta tasolta, jos menneiden vuosien talouskasvulukemiin ei enää ikääntyvissä ja korkean elintason saavuttaneissa länsimaissa päästä.

2. Kehittyvät taloudet

Fedin koronnosto uhkaa tehdä välitöntä vahinkoa kehittyvissä talouksissa, kuten Kiinassa, Brasiliassa, Etelä-Afrikassa ja Intiassa. Kun korot nousevat sijoittajat siirtävät rahojaan Yhdysvaltoihin, joka tarjoaa aiempaa parempia tuottoja kehittyviä markkinoita pienemmällä riskillä.

Vaikka pääomapako kehittyvistä maista onkin uhka, osa kehittyvistä maista haluaisi Fedin jo repäisevän laastarin irti.

"Olen lukenut sellaisia kommentteja kehittyvien maiden taloudenpitäjien suista, että korkopäätöksen venkslaaminen on epävakautta lisäävä tekijä", Newby kertoo.

Fedillä ei ole varaa jättää ulkomaailmaa kokonaan vaille huomiota globaalissa markkinataloudessa. Kehittyvät taloudet ovat jo lähes 40 prosenttia maailman kokonaistuotannosta ja ostovoimakorjattuna jo yli puolet. Holtiton pääomapako kehittyvistä maista aiheuttaisi hallaa myös Yhdysvalloille itselleen.

"Fedin pääjohtaja Janet Yellen on sanonut, että jos koronnostot aloitetaan jo tämän vuoden puolella, se mahdollistaa rauhallisen ja verkkaisen koronnostouran. Jos Fed lykkää päätöstä ensi vuoteen, korkoa joudutaan ehkä nostamaan isoin harppauksin ja kiivaassa tahdissa. Se olisi maailmantalouden sopeutumisen kannalta haasteellisempaa", Newby arvioi.

Pääomapaon esinäytös nähtiin kehittyvissä talouksissa jo kesällä 2013, kun Fedin silloinen pääjohtaja Ben Bernanke väläytti arvopaperien osto-ohjelman alasajoa.

3. Euroalue ja Suomi

Fed lopetti arvopaperien osto-ohjelmansa viime vuoden lopussa. EKP puolestaan aloitti oman elvytysohjelmansa maaliskuussa. Dollari onkin jo vahvistunut suhteessa euroon. EKP:n ja Fedin korkolinjauksien irtautuminen toisistaan voi vankistaa dollaria lisää, mikä nakertaa Yhdysvaltojen viennin kilpailukykyä.

"Ulkomaiset tuotteet halpenisivat Yhdysvalloille, mikä olisi positiivinen uutinen suomalaisillekin vientiyrityksille."

"Kun dollari vahvistuu euroon verrattuna, se tekee hyvää ulkoiselle hintakilpailukyvyllemme", Newby sanoo.

Pääekonomisti Tiina Helenius Handelsbankenista huomauttaa, että Aasian valuuttojen heikkeneminen nakertaa vahvan dollarin hyötyjä.

"Keskeiset aasialaisvaluutat ovat hyvin tärkeitä monille eurooppalaisille vientiyrityksille. Yhdysvaltalaisten ja eurooppalaisten yritysten voittojen kehityksessä on yhä selvä tasoero, vaikka euron heikkeneminen alkoi jo viime vuonna. Jos yritysten kannattavuus ei parane, investoinnitkaan eivät käynnisty."

Heleniuksen mukaan Fedin päätös voi nostaa Suomen markkinakorkoja, mutta dramaattisia muutoksia ei ole luvassa.

"Suomen markkinakorot ankkuroituvat EKP:n rahapolitiikan mukaan, eikä siihen ole tulossa muutoksia pitkään aikaan. Viime korkokokouksessa [pääjohtaja] Mario Draghi indikoi, että EKP voi jopa elvyttää lisää."

 

Yhdysvaltojen keskuspankki ilmoittaa korkopäätöksestään tänään torstaina Suomen aikaa kello 21.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat