Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Henkilöyhtiöiden toimintaa helpotetaan lakimuutoksilla

Hallitus haluaa edistää muutoksilla henkilöyhtiömuodossa tehtäviä pääomasijoituksia

Talous
 

Hallitus esittää uudistuksia säännöksiin, jotka koskevat henkilöyhtiöiden eli kommandiittiyhtiöiden ja avoimien yhtiöiden toimintaa.

Tarkoituksena on edistää erityisesti henkilöyhtiömuodossa harjoitettavaa pääomasijoitustoimintaa.

Lakiehdotus sisältää kolme olennaista muutosta.

Ne helpottavat muun muassa sopimista henkilöyhtiön yhtiökaudesta ja yhtiöosuuden lunastamisesta.

1. Yhtiökautta koskevat määräykset muuttuvat
Kommandiittiyhtiöitä käytetään investointialustoina erityissijoitusrahastoissa, kuten kiinteistösijoitusyhtiöissä.

Niitä rasittaa nykyisen lainsäädännön määräys, jonka mukaan äänettömät yhtiömiehet ja vastuunalaiset yhtiömiehet eivät voi sopia keskenään yli kymmenen vuoden toimikausista.

Aikanaan tämä määräys on luotu parin henkilön yhteisyritysten turvaksi, koska henkilöiden elämäntilanteita ei voi pitkäksi aikaa ennustaa, kertoo lainsäädäntöneuvos Jyrki Jauhiainen oikeusministeriöstä.

Nykyisin esimerkiksi kiinteistörahastoissa on sen sijaan ongelmallista, jos joku voi kesken kaiken vaatia yhtiön purkamista. Näissä yhtiöissä äänettömät yhtiömiehet ovat sijoittajia ja vastuunalaisena yhtiömiehenä toimii omaisuudenhoitoyhtiö.

Pulman ratkaisemiseksi lakia muutetaan niin, että jos vastuunalainen yhtiömies on kommandiittiyhtiössä oikeushenkilö eli yhtiö, voidaan sopia yli kymmenen vuoden toimikaudesta.

Sen sijaan vastuunalainen luonnollinen henkilö eli ihminen ei voi sopia kymmentä vuota pidemmästä lakimuutoksen jälkeenkään, Jauhiainen kertoo.

2. Yhtiöosuuden lunastamista helpotetaan
Lakimuutoksen jälkeen kommandiittiyhtiöissä voidaan sopia etukäteen, miten toimitaan jonkin osakkaan lähtiessä yhtiöstä eli miten lunastukset hoidetaan.

Toistaiseksi osakkaat ovat saaneet sopia lunastuksista vain yhtiön purkamisen yhteydessä.

Se on johtanut siihen, että osakkaat ovat joutuneet kiertämään lain määräystä erilaisilla osakassopimuksilla tai maksamaan sopimussakkoja.

"Tämä tekee transaktioista [liiketoimista] helpompia, läpinäkyvämpiä ja halvempia", lainsäädäntöneuvos Jauhiainen sanoo.

3. Yhtiön perustaminen vaatii rekisteröinnin
Lakimuutoksen tultua voimaan henkilöyhtiön perustaminen vaatii aina rekisteröinnin.

Nyt henkilöyhtiön voi perustaa vaikka kahden henkilön suullisella sopimuksella. Joissakin tapauksissa yhtiön voi katsoa syntyneen jopa henkilöiden käytöksen perusteella, esimerkiksi jos kaksi suutaria ovat toimineet ikään kuin molemmat olisivat olleet vastuunalaisia yhtiömiehiä.

Kaupparekisterissä on tällä hetkellä 46 000 henkilöyhtiötä.

Rekisteröimättömiä yhtiöitä, jotka olisi uudistuksen myötä ilmoitettava kaupparekisteriin, oikeusministeriö arvioi tuoreimpien selvitysten mukaan olevan noin sata.

Viranomaisilla on rekisteröimättömien henkilöyhtiöiden osoitteet.

Yhtiöille on tarkoitus ilmoittaa, että heillä on uuden lain mukaan pari vuotta aikaa rekisteröityä, tai muutoin ne katsotaan lakanneiksi, Jauhiainen kertoo.

Lakimuutokset tulevat näillä näkymin voimaan vuoden 2016 alusta, jos eduskunta hyväksyy ne.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat