Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Telia-Sonera vähentää riskejä

Rahakkaasta ja korruptoituneesta Euraasiasta lähtö tekee liiketoiminnasta turvallisempaa

Talous
 
Šamil Žumatov Scanpix
Insinööri Adil Šakijev KCell-teleyhtiön pääkonttorin katolla toukokuussa 2013 Almatyssa Kazakstanissa. Telia-Sonera on yhtiön pääomistaja.
Insinööri Adil Šakijev KCell-teleyhtiön pääkonttorin katolla toukokuussa 2013 Almatyssa Kazakstanissa. Telia-Sonera on yhtiön pääomistaja. Kuva: Šamil Žumatov Scanpix

Teleyhtiö Telia-Sonera teki torstaina ison käännöksen strategiassaan, kun yhtiö päätti luopua hyvin kannattaneesta liiketoiminnastaan Euraasiassa.

Suomalaisesta Sonerasta ja ruotsalaisesta Teliasta syntynyt teleyhtiö muuttuu turvallisemmaksi mutta kasvunäkymiltään tylsemmäksi yhtiöksi, analyytikot arvioivat torstaina.

Tästä on kyse

 Telia-Soneran työntekijöitä epäillään korruptiosta Uzbekistanissa ja Azerbaidžanissa.

 Alun perin ruotsalaisten toimittajien esiin kaivamat epäselvyydet johtivat koko ylimmän johdon vaihtumiseen ja yritysvastuun parantamiseen.

 Nyt teleyhtiö vetäytyy Euraasiasta ja keskittyy

Eurooppaan.

Telia-Sonera kertoi käynnistäneensä muutostyön, jolla se "vähentää läsnäoloaan Euraasian alueella ja poistuu sieltä lopulta kokonaan". Muutos on iso, sillä yhtiön liikevaihdosta tulee Euraasiasta 23 prosenttia ja voitoista peräti 34 prosenttia.

Telealan analyytikko Sami Sarkamies Nordeasta arvioi, että kyse on kahdesta kolmeen vuotta kestävästä isosta muutoksesta. Vielä ei ole varmaa, että Telia-Sonera saa tuossakaan ajassa myytyä kaikki yhtiönsä Euraasiassa.

Euraasialla Telia-Sonera tarkoittaa Nepalia, Kazakstania, Uzbekistania, Azerbaidžania, Georgiaa, Moldovaa ja Tadžikistania. Teleyhtiön kasvustrategia perustui 2000-luvun alussa voimakkaaseen laajenemiseen nimenomaan Euraasian, Venäjän ja Turkin kasvavilla markkinoilla.

Analyytikko Sarkamies ei ole yllättynyt Telia-Soneran ilmoituksesta. Vajaat kaksi vuotta sitten yhtiö uudisti organisaationsa, minkä jälkeen aiemmat kolme liiketoiminta-aluetta muuttuivat maantieteellisiksi liiketoiminta-alueiksi.

Vajaa vuosi sitten vaihtui yhtiön johto, kun muun muassa toimitusjohtaja Lars Nyberg ja Mobility Services -yksikköä johtanut Tero Kivisaari saivat potkut Euraasian kauppatavoissa ilmenneiden epäilyjen vuoksi.

"Kun johto vaihtui, julkisuudessa oli puhetta yhtiön jakaantumisesta kahteen. Osa sijoittajista ei halua olla lainkaan mukana Euraasian liiketoiminnassa", Sarkamies sanoo.

Sijoittajat ottivat Telia-Soneran strategian mylläyksen vastaan myönteisesti: yhtiön kurssi vahvistui Helsingissä torstaina yli kolme prosenttia.

Sijoittajia miellyttää paluu riskittömämpään toimintaan, sillä kehittyvien maiden kasvu on hyytymässä.

Tämä johtuu muun muassa siitä, että näiden maiden talous on riippuvainen vientituotteidensa eli raaka-aineiden hinnoista.

Hinnat ovat laskussa Kiinan kasvun hyytymisen vuoksi, joten kansalaisilla on kulutukseen, kuten teleliikenteeseen, entistä vähemmän rahaa.

OP-ryhmän analyytikko Kimmo Stenvall sanoo, että kurssinnousun taustalla ovat myytävistä yhtiöitä saatavat tulot – arviolta 3,2 miljardia euroa.

"Tämä nostaa toiveita lisäosingosta", Stenvall sanoo.

Euraasiasta lähtö voi olla viisasta senkin vuoksi, että kilpailu siellä on kiristymässä, mikä pienentää käyttökatetta eli kannattavuutta. Telia-Soneralla on ollut vaikeuksia saada siirrettyä voittoja kotiin, minkä vuoksi yhtiöllä on Nepalissa ja Uzbekistanissa jumissa yhteensä noin puoli miljardia euroa.

Sarkamiehen mukaan Telia-Sonera tulee muistuttamaan entistä enemmän suomalaista kilpakumppaniaan Elisaa. Elisa on yhtiöistä kannattavampi.

Kun OP-ryhmän analyytikko ennustaa lisäosinkoja, Nordean Sarkamies povaa kurssinnousua.

"Elisan arvostustasolla mitattuna Telia-Soneran osakkeen hinta voi nousta 60 kruunuun", Sarkamies ennustaa.

Se on noin neljännes enemmän kuin Telia-Soneran torstain kurssi.

Telia-Sonera ilmoitti panostavansa jatkossa uusiin hankkeisiin, jotka täydentävät ja vahvistavat Euroopan ja Ruotsin alueiden ydinliiketoimintaa. Yhtiö kertoo jatkavansa toistaiseksi Euraasian toimintojen harjoittamista ja kehittämistä "kestävällä ja vastuullisella tavalla".

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat