Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luovatko hallituksen leikkaukset työpaikkoja? Taloustieteilijät epäilevät

Talous
 
Outi Pyhäranta HS
Helsingissä kuutta ravintolaa pyörittävä yrittäjä Jarkko Myllymäki uskoo, että moni hallituksen toimista lisäisi työllisyyttä ravintola-alalla. Ravintola Juuri pitää ovensa auki sunnuntaisin, mutta monen ravintoloitsijan mielestä sunnuntaitöiden teettäminen on liian kallista.
Helsingissä kuutta ravintolaa pyörittävä yrittäjä Jarkko Myllymäki uskoo, että moni hallituksen toimista lisäisi työllisyyttä ravintola-alalla. Ravintola Juuri pitää ovensa auki sunnuntaisin, mutta monen ravintoloitsijan mielestä sunnuntaitöiden teettäminen on liian kallista. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Hallituksen kaavailemat heikennykset työehtoihin ja alennukset työnantajamaksuihin eivät välttämättä luo Suomeen toivottua määrää uutta työtä.

Taloustieteilijöiden arviot esitysten vaikutuksista vaihtelevat suuresti. Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Seija Ilmakunnas sanoo, että palkkojen pienentymisestä johtuvalla ostovoiman laskulla olisi huonoja seurauksia.

Tästä on kyse

 Hallitus ilmoitti viime viikolla toimista, joilla yksikkötyökustannukset alentuisivat viidellä prosentilla.

 Hallitus haluaa muun muassa vähentää vapaita ja pienentää lisiä sekä sairauspäiviltä maksettavaa palkkaa.

 Monet muutoksista pitää vielä vahvistaa neuvotteluissa työnantajien ja työntekijöiden kesken.

"Ei päädytä tavoitteeseen eli työllisyyden parantamiseen", Ilmakunnas sanoo.

Tutkimusjohtaja Mika Maliranta Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksesta ei pidä esillä olleita lukuja väärinä, mutta ne ovat hänen mukaansa optimistisia.

Talouspolitiikan arviointineuvoston puheenjohtaja, professori Roope Uusitalo puolestaan kertoo, että tutkimusten mukaan työvoimakustannuksilla on eittämättä vaikutusta työllisyyteen.

"Tosin empiiristen tutkimusten mukaan ne vaikutukset eivät ole kauhean suuria", Uusitalo kertoo.

Hallitus haluaa parantaa Suomen kilpailukykyä työn kustannuksia pienentämällä. Hallitus aikoo pienentää työnantajien sosiaaliturvamaksua ja yrittää leikata muun muassa sunnuntaityöstä maksettavia korvauksia.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) povasi viime viikolla muutosten synnyttävän kymmeniätuhansia uusia työpaikkoja. Luku perustuu valtiovarainministeriössä tehtyihin karkeisiin laskelmiin, joiden pitäisi tarkentua lähiaikoina.

Hallituksen esitysten logiikka on selkeä. Kun työn kustannukset pienenevät, työvoiman kysyntä kasvaa, ja halvemman hinnan ansiosta vientituotteet voivat mennä paremmin kaupaksi.

Artikkeliin liittyvät

Työvoimakustannusten alentaminen lisää Malirannan mukaan työllisyyttä ensisijaisesti siten, että työpaikkojen karsimisia suunnittelevat yritykset irtisanovatkin suunniteltua vähemmän väkeä. Uuden työvoiman palkkaamisessa vaikutus ei näy yhtä nopeasti, koska investointipäätösten tekeminen on hidasta.

Esitysten vaikutuksia on Malirannan mukaan silti vaikea laskea, ja tulokset riippuvat käytetystä mallista.

Uusien työpaikkojen syntymiseen uskotaan esimerkiksi ravintola- ja matkailualalla.

Alan yrityksiä edustavan Matkailu- ja ravintolapalvelut Maran toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo, että alan työvoima voisi kasvaa tuhansilla ja aiempaa useampi ravintola voisi pitää ovensa auki sunnuntaisin.

Myös Helsingissä ravintoloita pyörittävä yrittäjä Jarkko Myllymäki uskoo, että moni muutoksista lisäisi alan työllisyyttä.

"Itse uskon, että palkkasumma sunnuntailta kasvaisi", Lappi sanoo.

Seija Ilmakunnas arvioi, että kaikki hallituksen ehdotukset eivät kannusta yrityksiä palkkaamaan uutta väkeä. Jos ylityökorvaukset puolitettaisiin, kuten hallitus esittää, uutta työvoimaa ei välttämättä tarvitsisi palkata. Sama voi päteä lomien pidentämiseen.

"Jos on lisätyön tarvetta, niin kannustimet menevät pikemminkin siihen suuntaan, että kannattaa teettää ylitöitä olemassa olevalla työvoimalla", Ilmakunnas sanoo.

Esityksistä suurin vaikutus olisi työnantajien sosiaaliturvamaksujen alentamisella, joka maksaa valtiolle 800 miljoonaa euroa.

Roope Uusitalo kertoo, että työnantajamaksujen alentaminen kohentaa tehtyjen tutkimisten mukaan työllisyyttä. Selvää sen sijaan ei ole, kuinka tehokas tapa maksujen alentaminen on työllisyyden lisäämisessä.

"Työllisyys kasvaa, mutta ei kovin paljon", Uusitalo kertoo.

Yritysten kustannuksia on alennettu Suomessa aiemminkin. Talouden elvyttämiseksi työnantajilta poistettiin vuoden 2010 alusta velvollisuus maksaa Kela-maksua, ja yritysten voitoista maksettava yhteisövero alennettiin 20 prosenttiin vuoden 2014 alusta.

Työllisyys ei ole kuitenkaan parantunut. Tästä ei voi silti tehdä suoraan johtopäätöstä, että muutokset eivät olisi olleet hyödyllisiä.

"Jos yhteisöveroa ei olisi alennettu, kehitys olisi ollut vieläkin huonompaa", Mika Maliranta sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat