Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Menokuri leikkaa valtion velkaantumisvauhtia

Valtiokonttorin pääjohtaja: Luvut eivät kerro taloustilanteen kääntymisestä

Talous
 

Suomen velkaantumisen vauhti hidastuu, Valtiokonttorin heinäkuun loppuun asti ulottuvat kuukausitilastot kertovat.

Vuoden alusta heinäkuun loppuun laskettu valtiontalouden alijäämä on laskenut alle miljardiin 982 miljoonaan euroon, kun vuotta aiemmin vastaavana aikana alijäämä oli 2,26 miljardia euroa.

Pääsyynä myönteiseen kehityksen ovat valtiontalouden menot, jotka olivat tämän vuoden seitsemän ensimmäisen kuukauden aikana 933 miljoonaa euroa vuoden 2014 vastaavaa aikaa pienemmät.

"Juuri tällä hetkellä tämän menokurin ansiosta nämä luvut pitävät paikkaansa", Valtiokonttorin pääjohtaja Timo Laitinen sanoo.

Hän kertoo sopineensa valtiovarainministeriön kanssa, ettei ota tarkemmin kantaa siihen näyttääkö Suomen velkaantuminen odotettua paremmalta tai huonommalta. "Se on valtiovarainministeriön tehtävä."

Valtion tulopuolella talousarviotalouden tulot ovat 962 miljoonaa euroa viime vuoden tammi–heinäkuuta paremmat.

Tuona vertailukautena ansio- ja pääomatuloverojen tuotto on kasvanut 6 486 miljoonasta eurosta 6 709 miljoonaan euroon, yhteisöverot 1 493 miljoonasta eurosta 1 729 miljoonaan ja perintö- ja lahjaverot 350 miljoonasta 421 miljoonaan euroon.

Liikevaihdon perusteella kerätyt verot ovat jokseenkin viime vuoden tasolla, valmisteveroissa on 157 miljoonan euron lisäys ja muissa veroissa sekä veronluonteisissa tuloissa on reilun 50 miljoonan euron vähennys.

Pääjohtaja Laitisen mukaan parantuneista luvuista ei voi vetää johtopäätöstä, että Suomen taloudellinen tilanne olisi kääntymässä nopeasti parempaan.

"Viittaan valtiovarainministeriön ennustamaan tulojen ja menojen määrään."

Laitinen selittää näkemystä sillä, että valtiolla on joukko etuusperusteisia menoja, joihin ei voi vaikuttaa.

"Ja kukaan ei tiedä miten korot kehittyvät. Velalla eläminen jatkuu. Kyllä se trendi on."

Suomen velkaantumisvauhdista on keskustelu runsaasti sen jälkeen, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi tv-puheessaan, että Suomen valtio on velkaantunut melkein miljoona euroa tunnissa seitsemän vuoden ajan.

"Näin ei voi jatkua. Rahat loppuvat", Sipilä sanoi.

Demokraatti-lehdessä julkaistiin perjantaina eläkkeellä olevan sosiaalineuvos Veikko Simpasen haastattelu, jossa hän muistutti Suomen julkisen talouden varallisuuden kasvaneen koko tämän vuosikymmenen ajan ja tänäkin vuonna. Syynä on se, että lakisääteisten eläkerahastojen tuotot ovat olleet suuremmat kuin valtion velanoton kasvu.

Eläkeyhtiö Ilmarisen johtaja Jaakko Kiander vahvistaa, että eläkerahastojen alkuvuoden tuotot, noin kuusi miljardia euroa, ovat olleet tänäkin vuonna suurempia kuin valtion ja kuntien velanotto.

Hän huomauttaa, että eläkemaksuja ei ole tarkoitus käyttää valtion velkojen maksuun vaan eläkkeisiin.

Suomi on eläkesijoitusvarojensa ansiosta kuitenkin paljon vahvemmassa asemassa kuin moni euromaa, Kiander arvioi.

"Esimerkiksi Kreikassa eläkevaroja ei ole lainkaan, ja Italiassa, Espanjassa ja Ranskassa niitä on kovin vähän", Kiander kertoo.

Työeläkevakuuttajien yhteenlaskettu rahastoitujen varojen määrä oli kesäkuun lopussa 182,9 miljardia euroa.

Oikaisu 19.9. kello 13.10: Juha Sipilä kertoi Suomen velkaantuvan miljoona euroa tunnissa, ei vuodessa, kuten uutisessa aiemmin kerrottiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat