Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sanoman toimitusjohtajan lähtö yllätti analyytikot

Harri-Pekka Kaukosen tilalle tilapäiseksi toimitusjohtajaksi nimitettiin Kim Ignatius

Talous
 
Markku Ulander Lehtikuva
Harri-Pekka Kaukonen
Harri-Pekka Kaukonen Kuva: Markku Ulander Lehtikuva

Toimitusjohtajan vaihtuminen mediayhtiö Sanomassa yllätti osakemarkkinoita seuraavat analyytikot perjantaina.

Sanoma kertoi tiedotteessa, että Harri-Pekka Kaukonen lopettaa välittömästi ja tilapäiseksi toimitusjohtajaksi on nimitetty talousjohtaja Kim Ignatius.

Hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin sanoi tiedotteessa, että Kaukosen lähdöstä sovittiin yhteisymmärryksessä. Herlin lisäsi, että yhtiö hakee "nyt uutta henkilöä suuntaamaan yhtiön ja johtoryhmän vahvuudet parhaalla mahdollisella tavalla Sanoman muutoksen viemiseksi eteenpäin".

Herlin ja Kaukonen eivät halunneet tiedotetekstin lisäksi antaa asiasta haastatteluja perjantaina.

Pankkikonserni Nordeassa Sanomaa seuraava osakeanalyytikko Sami Sarkamies kertoi yllättyneensä Kaukosen irtisanomisesta.

"Toki hänellä on ollut haasteita koko runsaan nelivuotisen kautensa aikana, mutta en usko juuri kenenkään olleen sitä mieltä, että ongelmat olisivat johtuneet toimitusjohtajasta. Nähdäkseni hän ei ole tehnyt isoja strategisia virheitä."

Sarkamies huomauttaa, että mittava SBS-kauppa Hollannissa oli jo päätetty tehdä, ennen kuin Kaukonen tuli yhtiöön vuoden 2011 alkupuolella.

Kaukosen neljää vuotta ovat leimanneet jatkuvat muutokset. Yhtiön liiketoimintaa on myllätty uusiksi saneerauksin, yritysmyynnein ja väenvähennyksin.

Tuloksena Sanoman toiminta on nyt keskitetty kahteen markkinaan: Suomessa ja Benelux-maissa on medialiiketoimintaa, ja useissa Euroopan maissa toimii oppimismateriaaleja myyvä learning-yksikkö.

Kaukosen kauden alkuvaiheissa ongelmana olivat Hollannin tv-toiminnan ja ulkomaille levittäytyneen aikakauslehtitoiminnan heikko kannattavuus.

Kun Benelux-maiden tilanne saatiin vakaammaksi, vaikeudet alkoivat kasaantua Suomessa kehnon taloustilanteen ja mainosmarkkinoiden seurauksena.

Sanoma joutui loppukesästä antamaan Suomen tilanteen takia tulosvaroituksen, jota seurasi 50 miljoonan kustannussäästöohjelma yt-neuvotteluineen.

Kun toimitusjohtaja vaihtuu, yleensä myös strategiaa arvioidaan uudelleen. Sanoman kohdalla tätä saadaan odottaa ensi vuoden puolelle, sillä uuden vetäjän löytäminen ei luultavasti ole aivan yksinkertaista.

"Jos saan veikata, niin tämä vetäjä on suomalainen, tulee talon ulkopuolelta ja voi olla niin sanottu yleisjohtaja, joka tulee muilta toimialoilta kuin mediasta, Kaukosen tapaan", Sarkamies arvioi.

Osaketutkimusyhtiö Inderesin analyytikko Sauli Vilén arvioi, että uusi vetäjä voisi tulla media-alalta.

"Media on edelleen rajussa murroksessa. Voidaan esimerkiksi kysyä, onko meillä kymmenen vuoden kuluttua aikakauslehtiä tai mikä lineaarisen television rooli on viiden vuoden kuluttua. Näkemystä tarvitaan."

Vilén katsoo myös, että Sanoma tarvitsee nyt johtajaa, jolla on kyky saada koko konserni taakseen uuteen lähtöön.

"Kaukonen teki ison työn trimmatessaan konsernin monirönsyisestä goljatista fokusoituneeksi mediayhtiöksi. Nyt myytävät on myyty ja jäljellä on pohja, jolta ponnistaa eteenpäin."

Vilénin mielestä suomalaisen mediamarkkinan tila oli yksi Kaukosen kautta varjostaneista tekijöistä.

"Markkina vajosi joka vuosi odotuksia enemmän. Kukaan ei pystynyt ennustamaan sitä", Vilén sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat