Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lainaraha tulee yhä kalliimmaksi Suomelle

Luottamus Suomeen siirtyi Saksan tasolta lähelle Ranskaa. Raha on silti Suomelle edelleen halpaa.

Talous
 
Video tiivistää Suomen talouden ongelmat ja ratkaisukeinot kahteen minuuttiin
Video tiivistää Suomen talouden ongelmat ja ratkaisukeinot kahteen minuuttiin
Suomen talous on ongelmissa: tuottavuus on laskenut ja työn hinta noussut. Yrityksillä menee huonosti ja valtio velkaantuu. HS:n video esittelee kahdessa minuutissa talouskriisin syyt ja keinot ratkaisun löytämiseksi. Toimittajat: Teemu Luukka, Kirsi Alm-Siira Grafiikka: Boris Stefanov

Suomen valtionlainojen korot ovat kansainvälisillä markkinoilla nousseet jonkin verran viime aikoina, ja korkoero euroalueen vahvimpaan talouteen Saksaan on hienoisesti kasvanut. Tämä ei vielä vaikuta kovin paljon valtion velanhoidon kustannusten nousuun.

"Nousu on vielä melko maltillista eivätkä lainan hoitokustannukset ole kasvussa dramaattisesti. Korot ylipäänsä ovat edelleen huomattavan matalalla", arvioi OP-ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen.

Tilaston mukaan Suomen valtion kymmenvuotisen lainan korko oli tämän vuoden alussa tammikuussa 0,6 prosentin tasolla.

Siitä korot lähtivät edelleen alenemaan ja painuivat huhtikuussa hetkittäin alle 0,2 prosentin, kunnes toukokuussa alkoi nousu, joka vei koron hieman yli yhden prosentin. Suunnilleen sillä tasolla on liikuttu siitä lähtien.

Muiden euromaiden korkokehitys on ollut samansuuntaista. Vuoden alussa Suomen korkoero Saksaan oli noin 0,1 prosenttia. Nyt ero Saksaan on noin 0,2 prosenttia.

Korkokehitys on aiheuttanut huolta Suomessa, jossa valtion velkaantuminen syvenee kovaa vauhtia. Heiskanen rauhoittelee.

"Vaikka rasite kasvaa, mitään äkkinäistä ei hoitokuluissa tapahdu. On aikaa laittaa asiat kuntoon ja katkaista kehitys."

Historiallisesti katsoen valtion varainhankinta on edelleen harvinaisen edullista, sillä keskuspankki on pitänyt ohjauskoron alhaalla ja rahahanat avoimina.

Vielä vuonna 2009 euromaiden kymmenvuotiset korot liikkuivat neljän prosentin tietämissä.

Pitkiin korkoihin ja velan hoitokustannuksiin vaikuttavat kansainväliset luottoluokitusarviot, joista tärkeimmät ovat kolmen luokitusyhtiön, Standard&Poor'sin, Fitchin ja Moody'sin arviot.

Standard&Poor's pudotti viime syksynä Suomen luottoluokitusta yhdellä pykälällä, kolmesta A:sta luokitukseen AA+.

Pudotus herätti huolta Suomessa, mutta sillä ei ollut kuitenkaan suurta merkitystä velkakustannuksiin.

Välitön vaikutus oli se, että kun S&P alensi luokitusta perjantaina, valtion lainojen jälkimarkkinakorot nousivat seuraavan maanantain kaupankäynnissä vain 0,2 prosenttia.

Perjantaina luokittaja Fitch Raitings ilmoitti Suomen luottoluokituksen pysyvän AAA:ssa eli parhaassa mahdollisessa. Fitch kuitenkin arvioi Suomen talousnäkymät negatiivisiksi.

Etukäteen monet odottivat Fitchin seuraavan Standard&Poor'sin esimerkkiä ja pudottavan yhden A:n Suomelta.

Heiskanen piti aiemmin päivällä mahdollisena, että Fitchin luokitus pysyy ennallaan, kolmessa A:ssa, koska talousnäkymät ovat hieman kohentuneet kesän jälkeen.

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich kallistui Heiskasta enemmän luokituksen laskun kannalle.

"Vahvat instituutiot ja konsensushakuisuus ovat olleet Suomen valtteja. Nyt kansainväliset sijoittajat kysyvät, mitä teillä on tapahtumassa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat