Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen Pankin Liikanen moittii säästötoimia

Pääjohtaja Ylelle: Säästöt eivät suuntaudu tasaisesti kansalaisiin

Talous
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Erkki Liikanen
Erkki Liikanen Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Suomen Pankin pääjohtajan Erkki Liikasen mielestä hallituksen esittämät säästötoimet "eivät suuntaudu tasaisesti kansalaisiin".

"Ihmiset ovat valmiita hyväksymään vaikeitakin päätöksiä, jos ne ovat oikeudenmukaisia ja koskevat kaikkia", Liikanen muistutti Ylen Ykkösaamussa.

Liikanen sanoi perjantain suurmielenosoituksesta, että "se on kansalaisten perusoikeus". Hänen mukaansa mieltään osoittivat ne, jotka katsoivat säästöjen osuvan heihin.

Liikanen muistutti, että Suomi oli suuri menestys Euroopassa 2000-luvun alussa.

"Sen jälkeen meihin osui niin monta šokkia, että mihinkään muuhun maahan ei ole osunut", Liikanen kuvaili muutosta.

Hänen mukaansa nyt on ryhdyttävä toimiin, sillä muuten "kurki kuolee ennen kuin suo sulaa".

Liikasen mukaan kustannukset täytyy pitää kurissa erityisesti Suomessa. Hänen mukaansa vientiteollisuuden palkat eivät ole nousseet kohtuuttomasti.

"Kotimarkkinasektorin palkat ovat sen sijaan nousseet voimakkaasti, ja se on heikentänyt Suomen asemaa maailmalla", Liikanen sanoi.

Hänen mukaansa innovaatiojärjestelmän pitää lisäksi olla kunnossa.

Liikanen vastasi kysymykseen siitä, miksi yritykset silti valuttavat rahansa innovaatioiden sijaan osinkoihin. Niiden määrä on Ylen selvityksen mukaan noussut jyrkästi viime vuosina.

Liikasen mukaan "jossain tapauksissa" yritykset ovat todellakin jakaneet voittojaan liian löysästi omistajilleen.

Hänen mukaansa jako on yritysten päätös.

"Sellaiset yritykset, jotka käyttävät rahat innovaatioihin ansaitsevat kaiken kunnioituksen ja tuen", Liikanen sanoi haastattelussa.

Yleisökysymykset Liikaselle koskivat paljolti veroparatiiseja. Liikasen mukaan parissa vuodessa suhtautumisessa veroparatiiseihin on "tapahtunut suuri muutos".

"Kaikki maat ovat heränneet, jotta ne voisivat kantaa heille kuuluvat veronsa. Tämä on oikein, mutta myös välttämätöntä", Liikanen sanoi.

Liikasen mukaan Suomi on ollut etunenässä vaatimassa sitä, että tulot verotetaan siinä maassa, missä tulot syntyvät. Liikanen kertoi, että jopa asiaan "herkästi suhtautunut" Luxemburg on entistä avoimempi tukkimaan reikiä.

Maa on yksi Euroopan suurimmista veroparatiiseista.

"Ministerikokouksessa viikko sitten Luxemburg lähestyi ehdotuksella, jonka mukaan yritysten veropohja eri maissa voisi olla sama, mutta kanta voisi vaihdella", Liikanen kertoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat