Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuulisähkön ja hiilidioksidin avulla voidaan valmistaa bensiiniä

Talous
 

Aurinko- ja tuulivoima kasvattavat suosiotaan maailmalla. Suomessa näitä energiamuotoja vierastetaan epäsäännöllisen, säästä riippuvaisen tuotannon vuoksi. Tehokkaat energiamuotojen varastointi- ja kierrätysmetodit voisivat parhaimmillaan mullistaa markkinat. Toistaiseksi teknologia on kuitenkin ollut riittämätöntä.

VTT:n johtava tutkija Pasi Vainikka vetää Tekesin rahoittamaa Neo Carbon Energy -hanketta, joka tutkii hiilidioksidin kierrätykseen perustuvaa varastointitekniikkaa.

"Hiilidioksidista valmistetaan sähköllä sähköpolttoainetta, joka tulee fossiilisten ja biopolttoaineiden rinnalle. Audi on lähtenyt tähän ensimmäisenä. Ideana on, että ilmasta erotetaan hiilidioksidia ja tehdään sähköllä vedestä vetyä. Näistä syntyy synteesi, josta saadaan maakaasua, bensiiniä, dieseliä tai kerosiinia."

Prosessissa käytetty sähkö voi olla peräisin vaikkapa auringosta tai tuulesta, jolloin uusiutuva energia muuttuu helposti säilöttäväksi polttoaineeksi.

Muutaman megawatin pilottilaitoksia on jo olemassa, mutta nopeaa ratkaisua tästäkään teknologiasta ei ole luvassa. "Olemme yrittäneet saada pilottia Suomeenkin, mutta rahoitus on tiukassa."

Tuulivoiman määrä voitaisiin Suomessa 20-kertaistaa vuoteen 2030 mennessä, arvioi Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan professori Peter Lund. Sen jälkeen tuuli tuottaisi neljänneksen Suomen sähköstä.

Tanskassa vuositasolla jo 40 prosenttia sähköstä tulee tuulivoimasta. Vainikka uskoo, että vastaavat lukemat olisivat mahdollisia myös Suomessa.

"Olkiluoto 3 maksanee kuluineen ja korkoineen noin kymmenen miljardia euroa. Jos se raha olisi laitettu tuulivoimaan, tällä hetkellä puolet Suomen sähköntuotannosta tulisi jo siitä."

Nykyään osuus on pari prosenttia. Vainikka kuvailee tuulivoiman anteliaita tariffeja "vahingoksi", joka hankaloittaa teknologian kehittämistä.

"Koska tuet ovat lievästi sanottuna ruhtinaalliset, tuulivoimaa voidaan lyödä sillä, että se on liian kallista."

Hallitus yrittää parhaillaan muokata tukimallia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat