Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori Lund: Energiatehokkuus toisi säästöjä ja kannustaisi innovaatioihin

Talous
 

Hallitus voisi valjastaa energiamarkkinat palvelemaan parhaiten Suomea keskittymällä uusiutuviin vaihtoehtoihin ja energiatehokkuuteen, uskoo Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan professori Peter Lund.

Hän laati HS:lle skenaariot, millaiselta energiamarkkinat saattavat näyttää vuonna 2030. Molemmissa mallinnuksissa kivihiileen käyttö on hallitusohjelman mukaisesti lopetettu, öljyn käyttö on puolitettu nykyisestä, uusiutuvan energian osuutta on merkittävästi lisätty nykyisestä noin kolmanneksesta ja sähkön tuontia vähennetty. Tavoitteisiin voi päästä monella tapaa.

Lund laati HS:lle skenaariot, millaiselta energiamarkkinat saattavat näyttää vuonna 2030.

Energian kokonaiskulutus Suomessa oli viime vuonna noin 370 terawattituntia, josta sähkönkulutus oli 83 terawattituntia.

Lund ennustaa hallituksen tähänastisten energiapoliittisten linjausten perusteella, että todennäköisimmässä tulevaisuudessa energian kokonaiskulutus on kasvanut kymmenisen prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Uusiutuvan osuutta nostaa lähinnä metsäpohjainen bioenergia. Fennovoiman ydinvoimala ja Olkiluoto 3 on kytketty verkkoon.

Lundin suosikkiskenaariossa keskitytään mahdollisimman tehokkaaseen energian käyttöön, ei oteta lainkaan käyttöön uutta ydinvoimaa ja kasvatetaan esimerkiksi tuulivoiman osuus sähköntuotannosta neljännekseen. Tässä mallissa energian kokonaiskulutus pienentyisi kymmeneksellä. Energiatehokkuuteen satsaaminen tukisi cleantech-alaa.

Bioenergian osuus molemmissa mallinnuksissa näyttää suurelta, koska biopolttoaineiden kokonaisenergiasta puolet tai enemmän haihtuu ilman hukkaenergian keräämistä. Esimerkiksi tuuli-, aurinko- tai vesivoima hyödynnetään suoraan.

Molemmissa skenaarioissa Loviisan ydinvoimala saisi jatkoaikaa 2030-luvun puoliväliin asti. Tällä haavaa reaktori 1:n käyttöikä tulee tiensä päähän vuonna 2027 ja reaktori 2:n vuonna 2030.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat