Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bitcoin sai virallisen tunnustuksen Yhdysvalloissa

Virtuaalivaluutan teknologia kiinnostaa suuryrityksiä

Talous
 

Virtuaalivaluutta bitcoin on ollut vuosikaudet finanssimaailman hyljeksitty ulkopuolinen, mutta vähitellen sekä itse valuutta että sen pohjana oleva teknologia alkavat saada tunnustusta.

Yhdysvalloissa futuurikauppaa valvova viranomainen CFTC totesi aiemmin tällä viikolla, että bitcoin ja muut vastaavat virtuaalivaluutat ovat virallisesti hyödykkeitä siinä missä esimerkiksi metallit tai viljat.

Futuurikaupoissa osapuolet sopivat ostavansa ja myyvänsä esimerkiksi jotain arvopaperia tulevaisuudessa tiettyyn hintaan. Hyödykkeillä puolestaan tarkoitetaan vaihdettavissa olevia raaka-aineita tai muita asioita, joita usein käytetään tuotteiden tai palveluiden valmistuksessa.

CFTC:n linjaus liittyi tapaukseen, jossa viranomainen totesi Coinflip-nimisen yrityksen pitäneen luvatta yllä bitcoinien markkinapaikkaa. Päätös tarkoittaa uutistoimisto Bloombergin mukaan sitä, että bitcoineihin liittyvä futuurikauppa on Yhdysvalloissa vastedes viranomaisen valvonnassa.

Valvovan viranomaisen puute on ollut omiaan nakertamaan luottamusta markkinapaikkoihin, joissa on voinut ostaa ja myydä bitcoineja.

Vakavin tapaus on Mt. Gox -nimisen markkinapaikan kaatuminen alkuvuonna 2014. Markkinapaikan tileiltä kerrottiin hävinneen bitcoineja jopa satojen miljoonien eurojen arvosta.

Monet varojen katoamiseen liittyvät yksityiskohdat ovat edelleen epäselviä. Tapauksen tutkinta jatkuu, ja Mt. Goxin toimitusjohtaja Mark Karpeles sai aiemmin syyskuussa Japanissa syytteet kavalluksesta.

Epäluottamus on yksi syy bitcoinien arvon romahtamiseen. Yhden bitcoinin hinta oli vuoden 2014 alussa yli 900 dollaria, mutta tätä nykyä hinta pyörii vajaassa 250 dollarissa.

Bitcoin on verkossa toimiva valuutta, jonka tuntemattomaksi jäänyt keksijä hahmotteli vuonna 2008.

Bitcoinin keskeisin ominaisuus on sen hajautettu luonne. Valuutta on olemassa vain bitteinä ohjelmistossa, joka toimii vertaisverkossa kaikkien käyttäjien koneilla. Vertaisverkko toimii eräänlaisena tilikirjan sähköisenä vastineena, johon kaikki rahansiirrot jäävät muistiin.

Koska tilikirja on hajautettu, rahansiirtoja on käytännössä mahdoton väärentää.

Tästä ominaisuudesta on vähitellen innostuttu myös muualla finanssimaailmassa.

Bitcoinin innoittamaa teknologiaa kehittävä yhdysvaltalaisyritys Chain keräsi talouslehti Wall Street Journalin mukaan sijoittajilta syyskuun alussa yli 26 miljoonaa euroa. Sijoittajien joukossa ovat muun muassa korttiyhtiö Visa, pörssiyhtiö Nasdaq ja finanssijätti Citigroupin sijoitusyhtiö Citi Ventures.

Yhtiöt eivät ole kiinnostuneet käyttämään bitcoinia, mutta ne näkevät mahdollisuuksia bitcoinin innoittamassa hajautetussa tilikirjassa.

Finanssiyhtiöt ovat rakentaneet monimutkaisia järjestelmiä varmistamaan, että osakekaupat ja muut tapahtumat tallentuvat luotettavasti. Jos tiedot tapahtumista olisivat hajautetussa järjestelmässä, tapahtumien väärentäminen voisi vaikeutua.

Myös Barclays, Goldman Sachs ja seitsemän muuta pankkia harkitsee Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan bitcoinin kaltaisen sähköisen tilikirjan ottamista käyttöön. Teknologiaa kehittää pankeille yritys nimeltä R3.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat