Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksen suunnitelmat energiapolitiikasta eivät vakuuta asiantuntijaa: "Olemme itäeurooppalainen raskaan teollisuuden maa"

Hallitus haluaa panna Suomen energiapolitiikan uusiksi vuoteen 2030 mennessä. Professori Lundin mielestä muutoksen pitäisi olla kaavailtua perinpohjaisempi.

Talous
 
Markus Jokela / HS
Hallitus haluaa eroon kivihiilestä.
Hallitus haluaa eroon kivihiilestä. Kuva: Markus Jokela / HS

Hiilen käytöstä energiatuotannossa luovutaan. Tuontiöljyn käyttö puolitetaan. Liikenteen uusiutuvien polttoaineiden osuus moninkertaistetaan.

Kuulostaako kunnianhimoiselta? Kaiken tämän pitäisi toteutua vuoteen 2030 mennessä.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen tavoitteet uudistaa Suomen energiamarkkinoita ovat vaikuttaneet niin näyttäviltä, ettei edes vihreillä ole ollut niihin kovin paljoa nalkutettavaa.

Laskelmia tavoitteiden toteuttamisesta ei vielä ole. Selonteko energia- ja ilmastostrategian päivityksestä pitäisi ehtiä eduskunnan käsiteltäväksi vasta ensi vuoden jouluun mennessä.

Miten hallitus aikoo kaiken tämän tehdä?

Vihjeitä voi hakea jo nyt hallitusohjelmasta ja kärkihankkeiden rahoituksesta.

Hallituksen ohjelma nojaa vahvasti tuttuun ja turvalliseen puujalkaan. Biotalouden kärkihankkeen 300 miljoonaa euroa ohjautuvat etenkin maa- ja metsätalouteen. Puun käytön monipuolistaminen ja lisääminen on osa pakettia.

"Metsäpohjaisella bioenergialla on varmasti edelleen suuri merkitys uudessa strategiassa. Tavoitteet ovat tosin niin kovia, että metsäpohjainen energia ei yksin riitä", arvioi uusiutuvasta energiasta vastaava hallitusneuvos Päivi Janka työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Vanhanaikaista. Sillä sanalla Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan professori Peter Lund kritisoi hallituksen energiatavoitteita.

"Energiapolitiikkaa hallitsevat Suomessa yhä määrä, hinta ja ehkä vähän päästötkin – ei niinkään se, miten luodaan talouskasvua, uutta teknologiaa, vientiä ja työpaikkoja. Esimerkiksi EU:n energiaunionipaketissa tämä puoli on vahvasti mukana, kun taas Suomen hallitusohjelmasta se puuttuu."

Lund haluaisi, että hallitus lähtisi kunnianhimoisemmin tuuppimaan Suomea kohti energiamarkkinoiden perinpohjaista rakennemuutosta.

"Olemme olleet itäeurooppalainen raskaan teollisuuden maa. Paperiteollisuus on vastannut noin neljänneksestä energiankulutuksestamme. Ruotsi, Tanska ja Saksa muuttuivat rakenteiltaan enemmän palveluyhteiskunniksi jo 1990-luvulla, mutta se on meilläkin pian edessä. Moderni talous voi kasvaa ilman, että energian kulutus kasvaa."

Hiilestä luopuminen ja uusiutuvan energian osuuden kasvattaminen puoleen koko energiankäytöstä eivät Lundin mielestä ole kovin kunnianhimoisia tavoitteita.

Suomeen on valmistumassa mahdollisesti kaksi uutta ydinvoimalaa, ja niiden tuottaman energian avulla Suomi voisi luopua hiilenkäytöstä ja kuitata osan päästötavoitteista. EU:n tavoite on, että vuonna 2030 jäsenmaiden yhteenlasketut päästöt olisivat vähentyneet 40 prosentilla vuoden 1990 tasosta.

"Hallituksen tavoitteet linkittyvät myös EU:n ympäristötavoitteisiin, joihin on joka tapauksessa valmistauduttava. Enemmän toimenpiteitä tarvitaan liikenteen ratkaisuissa", Lund arvioi.

Liikenne lieneekin hallitukselle juuri se suurin haaste. Hallitusohjelman tavoite on, että 40 prosenttia kaikista liikenteen polttoaineista pitäisi olla uusiutuvia vuoteen 2030 mennessä. Tälle vuodelle tavoitellaan vain kahdeksan prosentin osuutta.

Jos koko 40 prosentin osuus katettaisiin toisen sukupolven biopolttoaineilla – siis jätteestä ja muusta ravinnoksi kelpaamattomasta biopohjaisesta raaka-aineesta valmistetuilla – Suomessa pitäisi olla kahdeksan UPM:n Kaukaan jalostamon verran tuotantokapasiteettia.

Tällaisen laskelman on tehnyt työ- ja elinkeinoministeriöstä teollisuusneuvos Petteri Kuuva.

UPM:n Kaukaan jalostamo tuottaa vuodessa 120 miljoonaa litraa biodieseliä. Laitoksen rakentaminen maksoi 175 miljoonaa euroa.

Analyysiyhtiö Bloomberg New Energy Finance (BNEF) arvioi kesäkuussa, että uusiutuviin energiamuotoihin investoidaan maailmanlaajuisesti 8 000 miljardia dollaria eli noin 7 100 miljardia euroa seuraavien 25 vuoden aikana.

Se olisi yli kaksi kertaa Saksan vuotuisen bruttokansantuotteen verran. Ei ihme, että Suomi haluaa oman viipaleensa tästä kakusta.

Pulma vain on se, että rahat valuvat enimmäkseen Suomen ohi.

BNEF ennustaa, että uusista investoinneista lähes puolet menee aurinkovoimaan ja neljännes tuulivoimaan. Biomassan – siis puun ja muun eloperäisen aineksen – hyödyntämiseen investoidaan paljon kitsaammin. Ja se on juuri se, mihin Suomen hallitus uskoo.

"Jos keskitymme biomassaan, tulemmeko samalla kehittäneeksi sellaista tekniikkaa tai referenssilaitoksia, jotka menisivät kaupaksi maailmalla? Mielestäni emme. Suomi on jo nyt täynnä tätä tekniikkaa, eikä se käy kaupaksi", arvioi teknologian tutkimuskeskuksen VTT:n johtava tutkija Pasi Vainikka.

Vainikka laskee, että vaikka metsät Suomessa hakattaisiin kestävyysrajoille, se tuottaisi enintään 30 terawattituntia dieseliä. Liikenteen energiakäyttö on noin 55 terawattituntia.

"Sitten ei tulisi taatusti enää yhtään sellutehdasta Suomeen", hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat