Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtion tuki lääketieteen tutkimukselle hupenee

Hus teki tukirahoilla 700 hoitoparannusta kymmenessä vuodessa

Talous
 

Valtion tuki yliopistosairaaloissa tehtävälle lääketieteelliselle tutkimukselle on vähentynyt muutamassa vuodessa rajusti. Vielä viime vuonna tuki oli 31 miljoonaa euroa, mutta ensi vuoden budjetissa sille esitetään enää 15 miljoonaa euroa.

"Muissa maissa valtio tukee vahvasti lääketieteellistä tutkimusta, mutta Suomessa on tehty tällainen valinta näiden viime hallitusten aikana", pohtii johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä (Hus).

Valtion tukiraha (VTR) tarjoaa yliopistosairaaloissa lääkäreille mahdollisuuden tehdä tutkimustyötä kuten tohtorin väitöksiä potilastyön ohessa. Tuloksia käytetään hoitojen kehittämiseen ja käypä hoito -suosituksiin.

Husin oman selvityksen mukaan sairaanhoitopiirissä on tehty noin 700 hoitoparannusta kymmenessä vuodessa.

"Yliopistosairaaloiden tutkimustyö kehittää parempaa diagnostiikkaa ja vaikuttavampia hoitotuloksia. Tutkimuksen ja hoitotyön yhdistäminen parantaa lääkärien ammattitaitoa", lääketieteellisen tiedekunnan dekaani Risto Renkonen Helsingin yliopistosta sanoo.

Hoitojen kustannustehokkuutta ja vaikuttavuutta on voitu parantaa. Vaikuttamattomia hoitoja, joissa rahaa kuluu turhaan, on voitu lopettaa.

"Esimerkiksi rintasyöpätutkimus paljasti, että samalla lääkkeellä saadaan sama tulos, kun sitä käytetään yhdeksän viikkoa kahdentoista kuukauden sijaan. Lääketeollisuudella ei ymmärrettävästi ole intressiä rahoittaa tällaista tutkimusta", johtajaylilääkäri Jorma Penttinen Kuopion yliopistosairaalasta sanoo.

Tutkimusrahojen supistus on Renkosen mielestä voimakkaassa ristiriidassa viime vuonna työ- ja elinkeinoministeriön johdolla tehdyn Terveysalan tutkimus- ja innovaatiostrategian tavoitteiden kanssa. Sen mukaan terveysalasta pitäisi tulla yksi voimakkaimmin kasvava vientiala Suomeen.

Sairaanhoitopiirit ovat paikanneet tukirahan menetystä muilla tuloillaan. Suurimpana sairaanhoitopiirinä Hus on pystynyt käyttämään omista tuloistaan jopa kahdeksan miljoonaa euroa vuodessa tutkimustyöhön.

"Ilman sitä rahaa tutkimuksessa olisi tapahtunut hurja alasajo", Mäkijärvi sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat