Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vain pätkä koodia – näin Onnibusin lipunmyyntiohjelma mullisti vanhat säännöt ja Suomen joukkoliikenteen

Talous
 
Onnibus.com tuo kaksikerrosbussit Suomeen
Onnibus.com tuo kaksikerrosbussit Suomeen
Onnibus.com aloittaa ensimmäisenä suomalaisyhtiönä liikennöinnin kaksikerrosbusseilla heinäkuun alussa. Halpabussiyrityksestä merkittävän osuuden toukokuussa ostanut skottimiljonääri Sir Brian Souter on itse bussinkuljettajan poika. Hän uskoo Onnibus.comin saavan suomalaiset vaihtamaan yksityisautonsa busseihin.

Toimitusjohtaja Pekka Möttö kutsuu sitä yhtiön kruununjalokiveksi. Se on suunnaton määrä nollia ja ykkösiä, jotka pyörittävät bussiyhtiö Onnibusin lipunmyyntiä.

Koodi ei ole pelkkä verkkokauppa vaan Onnibusin ydin, jonka avulla yhtiö on pystynyt laajenemaan nopeasti tulokkaasta bussiliikenteen isoksi 48 linja-auton peluriksi.

Onnibus on ohjelmistoineen ollut etunenässä, kun digitalisaatio vyöryy yli joukkoliikenteen. Ohjelmisto ottaa huomioon kysynnän, ajankohdan sekä monet muut seikat ja päättää, mihin hintaan lippuja kullakin hetkellä kannattaa myydä.

Pala koodia on yhdessä kilpailun vapauttamisen kanssa mullistanut Suomen bussiliikenteen, eikä vaikutuksilta välty myöskään raideliikenne. HS kokosi neljä joukkoliikenteen isoa muutosta. 

 

Hinnat laskevat

Linja-autoliikennettä säänneltiin vahvasti vuosikymmenet. Viime kädessä virkamiehet päättivät, millä reiteillä busseja tarvittiin. Kysyntä ei vaikuttanut hintoihin: oltiin sitten ruuhka-Suomessa tai Kainuussa, sadan kilometrin mittainen matka maksoi kutakuinkin saman verran.

EU:n paineen takia vuonna 2009 tehdyn lainmuutoksen jälkeen bussiliikenne alkoi avautua kilpailulle, ja iso osa reiteistä vapautui viime vuonna.

Sami Kero HS
Onnibusin toimitusjohtaja Pekka Möttö pakkasi viime perjantaina matkustajien laukkuja autoon. Vuoro lähti Helsingin Kampin terminaalista kohti Vaasaa.
Onnibusin toimitusjohtaja Pekka Möttö pakkasi viime perjantaina matkustajien laukkuja autoon. Vuoro lähti Helsingin Kampin terminaalista kohti Vaasaa.

Onnibus tuli alalle aivan uusin periaattein. Yhtiö ajaa vain reittejä, joilla on eniten kysyntää, ja jatkuvasti muuttuvan hinnoittelun tavoitteena on täyttää autot vähintään puolilleen. Jos kysyntä on heikkoa, hinnat painuvat alemmas.

Matka Onnibusissa maksaa halvimmillaan kaksi euroa, ja myös kilpailijoiden on pitänyt laskea hintoja. Junaliikenteessä liput ovat kahdessa vuodessa kallistuneet Tilastokeskuksen mukaan neljä prosenttia ja paikallisbusseissa viisi prosenttia. Kaukobussiliikenteessä hinnat ovat samassa ajassa laskeneet prosentin.

Onko muutos pysyvä, vai nostaako Onnibus hintojaan heti kilpailijoiden hävittyä? Uusien kilpailijoiden uhka saattaa pitää hinnat kurissa. 

 

Vanhat yritykset
kannattavat heikosti

Sääntely teki toimialasta jähmeän, mutta viime vuosina mylläys on ollut perusteellista.

"Olen tavannut nuoria ihmisiä, jotka ovat hämmästelleet sitä, voiko lipun ostaa myös kuljettajalta ja voiko se maksaa saman verran", kertoo Koiviston Auton konsernijohtaja Antti Norrlin.

Eräs kilpailija kuvailee Onnibusia hieman ärtyneeseen sävyyn maata pitkin kulkevaksi Ryanairiksi. Sääntelyn purkaminen ja digitalisaatio mullistivat myös lentoliikenteen.

"Ainoa poikkeus on, että meillä ei ole ulkomaista hintakustannuspainetta", sanoo Linja-autoliiton toimitusjohtaja Mika Mäkilä.

Uudenlainen kilpailu heikentää kannattavuutta. Viiden suuren liikennöitsijän – Koiviston Auton, VR:ään kuuluvan Pohjolan Liikenteen, Savonlinjan, Väinö Paunun ja J. Vainion Liikenteen – yhteenlaskettu liiketulos jäi viime vuonna enää 5,2 miljoonaa euroa voitolliseksi. Edellisenä vuonna liikevoitto oli yhteensä 12,6 miljoonaa.

Väinö Paunu teki viime vuonna 1,5 miljoonan euron liikevoiton, mutta toimitusjohtaja Martti Paunu kertoo, että tänä vuonna tulos putoaa ehkä kymmenesosaan viimevuotisesta.

Rakenteitaan vuosi sitten järjestellyt Onnibus ei ole vielä julkistanut ensimmäistä tilinpäätöstään. Toimitusjohtaja Möttö kuitenkin sanoo, että yritys on kannattava.

Kovan hintakilpailun ja heikon kannattavuuden on arveltu karsivan alalta heikoimpia yrityksiä.  

VR ei säästy kilpailulta

Raiteiden kaukoliikenne on VR:n yksinoikeus näillä näkymin vuoteen 2024, mutta VR ei silti säästy kilpailulta. Linja-autoliiton Mäkilän mielestä bussiliikenteen kilpailulla on VR:ään jopa suurempi vaikutus kuin raideliikenteen vapauttamisella.

"Suurimmat vaikutukset nähdään varmaan jo nyt", Mäkilä sanoo.

Suosituilla reiteillä hintaero bussien hyväksi repeää pahimmillaan moninkertaiseksi. VR ilmoitti elokuun lopulla, että se vastaa kilpailuun laskemalla hintojaan. Samalla yhtiö aikoo vähentää jopa 570 työpaikkaa.

VR:n on pakko muuttaa toimintaansa myös tiukasti kilpailtujen reittien ulkopuolella. Kun yhtiö vastaa bussien hintakilpailuun, huonosti kannattavien reittien ylläpito on entistä vaikeampaa.

Tämän lisäksi maan hallitus leikkaa tukea vähän matkustajia keräävillä reiteillä. VR karsii ensi keväästä alkaen runsaasti reittejä ja lopettaa liikenteen kokonaan 28 asemalla. 

 

Hiljaiset reitit voivat
loppua kokonaan


Bussiliikenteen sääntelyyn kuului myös ajatus ison reittiverkon ylläpitämisestä. Toimitusjohtaja Martti Paunu kertoo, että liikennöitsijät pitivät hyvien reittien tuotoilla huonot reitit elossa. Kilpailun vapauduttua tämä ei ole enää mahdollista.

"Isojen kaupunkien välisen hintahulabaloon maksajia ovat tosiasiassa maaseudun huonompien reittien matkustajat", Paunu sanoo.

Paunun mukaan esimerkiksi Väinö Paunun reitit Tampereen ja Mäntän sekä Tampereen ja Urjalan väleillä ovat vaarassa. Yhtiö ei uskalla välttämättä jatkaa liikennettä ensi kevään jälkeen, koska kilpailusääntöjen takia tuettuja seutulippuja hankkineita matkustajia ei saa ottaa kyytiin.

Ylitarkastaja Iida Huhtanen liikenne- ja viestintäministeriöstä kertoo, että sääntöihin voi tulla muutoksia. Ministeriö selvittää, voisiko tukirahaa jollain tapaa ohjata myös markkinaehtoisille reiteille.

Reijo Hietanen
Paunun bussi pysähtyi lauantaina Kangasalla. Pysäkillä oli väljää.
Paunun bussi pysähtyi lauantaina Kangasalla. Pysäkillä oli väljää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat