Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi sijoittaa kouluihin ja työpaikkoihin – verotus kiristyy

Syysbudjetti kiristää verotusta ja lupaa sijoituksia hyvinvointiin

Talous
 

Verotus kiristyy ja menoja leikataan. Samalla Ruotsi panostaa noin 24,6 miljardia kruunua eli noin 2,6 miljardia euroa muun muassa työpaikkoihin, koulutukseen, sekä ilmastonmuutoksen torjuntaan. Näin voi summata Ruotsin punavihreän hallituksen budjettiesityksen, jonka se julkisti maanantaina.

Budjetti on Stefan Löfvenin hallituksen ensimmäinen varsinainen syysbudjetti, ja sen myötä hallitus ottaa pitkän odottelun päätteeksi lopullisen otteen Ruotsin talouspolitiikasta.

Viime syksynä hallitus ei saanut omaa budjettiaan läpi valtiopäivillä ruotsidemokraattien kaadettua budjetin protestina. Hallitus joutui siksi hallitsemaan alkuvuoden porvariopposition budjetilla.

"On suuri ilo esitellä tämä syysbudjetti. Ruotsi on suurien haasteiden edessä, ja siksi hallitus ei voi katsoa sivusta vaan meidän on investoitava Ruotsiin samalla kun pidämme tiukasti huolta valtiontaloudesta", sanoi valtiovarainministeri Magdalena Andersson lehdistötilaisuudessa.

Hallitus laskee sijoittavan uudistuksillaan työpaikkojen synnyttämiseen ja työttömyyden torjumiseen 8,8 miljardia kruunua eli 940 miljoonaa euroa. Töitä lasketaan tulevan muun muassa asuntorakentamisen tukemisesta. Opettajien palkkojen korottamiseen ja muihin koulureformeihin sijoitetaan noin 320 miljoonaa euroa.

Maahanmuutto- ja pakolaispolitiikan kustannukset kasvavat ensi vuonna, kun turvapaikanhakijoiden määrä kasvaa. Tarkoitukseen on varattu noin kaksi miljardia kruunua eli runsaat kaksisataa miljoonaa euroa enemmän kuin tänä vuonna.

Kansalaisten arjessa oitis tuntuvia muutoksia ovat muun muassa se, että työttömyyskorvauksia kasvatetaan, kotitalousvähennys pienenee ja polttoaineverotus kiristyy. Kaikille alle 23-vuotiaille taataan vuoteen 2018 mennessä ilmainen hammashoito.

Uudistukset rahoitetaan sekä veronkorotuksilla ja menoleikkauksilla siten, ettei valtion tarvitse ottaa lisävelkaa.

Hallituksen näkyvin talouspoliittinen tavoite koko hallituskaudelle on, että Ruotsissa olisi EU:n alhaisin työttömyys kauden lopussa. Monet arvostelijat pitävät tätä mahdottomana, erityisesti kun maahan nyt tulee paljon turvapaikanhakijoita ja pakolaisia, joiden työllistyminen ottaa aikansa.

"Tietenkin tavoitteen saavuttaminen on vaikeutunut, ja siksi hallitukselta vaaditaan suurempia toimia tavoitteen saavuttamiseksi", Andersson sanoi lehdistötilaisuudessa.

Tänä vuonna työttömyysprosentin uskotaan olevan 7,6 prosenttia, eikä prosentti hallituksen omien ennusteiden valossa painu kauden loppuun mennessä riittävästi tavoitteen saavuttamiseksi.

Oppositio arvosteli maanantaina hallitusta erityisesti verojen korotuksista, joiden se katsoo heikentävän työpaikkojen syntymistä. Hallitus muun muassa pienentää kotitalousvähennystä ja poistaa nuorten työnantajamaksujen alennuksen, mitä porvarioppositio on vastustanut kiivaasti.

Lisäksi hallitus tekee uuden porrastuksen niin sanottuun työtulovähennykseen. Käytännössä tämä tarkoittaa suurituloisten verojen kiristystä.

"Meillä on hyvin vähän yksinkertaisia töitä Ruotsissa, ja siksi tarvitsemme uudistuksia. Sen sijaan hallitus heikentää kotitalousvähennystä ja nostaa kynnystä päästä työmarkkinoille", arvosteli kansanpuolueen talouspoliittinen edustaja Erik Ullenhag Ruotsin radiolle.

Ruotsin julkisen talouden alijäämä suhteessa bruttokansantuotteeseen on tänä vuonna 0,9 prosenttia, ja julkisen sektorin velan odotetaan pienentyvän hieman lähivuosina. Velkaa on tänä vuonna 43,8 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen, ja ensi vuonna noin prosenttiyksikön vähemmän, valtiovarainministeriö laskee.

Talouskasvua hallitus odottaa tälle vuodelle 2,6 ja ensi vuodelle 2,5 prosenttia.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat